Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări
Propuneţi un sondaj

Sondajele Didactic.ro

Optiunea pentru religie in scoala. Ce parere aveti despre ordinul MECS care solicita elevilor sau parintilor sa faca cerere pentru studiul religiei?

Nu sunt in masura sa imi exprim o pozitie clara. Sunt neutru.
1.93% ( 72 voturi )
Este corect si deschis, religia nu trebuie sa fie obligatorie.
31.77% ( 1182 voturi )
Este o masura gresita, religia trebuie sa fie obligatorie, fara optiune.
58.83% ( 2189 voturi )
Niciuna dintre situatii nu este buna, trebuie gasita o cale de mijloc.
7.5% ( 279 voturi )

Nr. total voturi: 3721 Sondaje anterioare

Propus de: emil | 02.03.2015 / 10512 vizualizări

466 comentarii

Comentarii (465)

47 39

02.03.2015 21:49 stoicamarieta

Lasa-ti copiii să facă ora de religie ,nu mai aveți frică de dumnezeu ? Este tot ce a mai rămas sfânt pe lunea aceasta,credeți că dacă scoate-ti din programă această oră ati îndreptat ceva în această țară ?.........Sunt parinte și cadru didactic și mă alătur acestor oameni care după umila mea părere nu au greșit cu nimic .Spuneți da orelor de religie ,gândiți-vă la viitorul copiilor .SUCES ÎN TOT CE FACETI .

70 43

02.03.2015 22:33 kee_kee

N-ar fi mai bine dacă-n loc de ora de religie s-ar introduce o ora de gramatică, ce "spune-ți"?

74 32

03.03.2015 06:07 chiciudeanteodor203

Ce bine ar fi să introdecum ora de gramatica pentru a a scrie ,,spuneţi " !

68 9

03.03.2015 17:08 dorina61

Alături de gramatică este bună şi o oră de religie, dar oră de ,,RELIGIE" nu de îndoctrinare. De aceea cred c-ar trebui să se umble pe la programă, pe ici , pe colo, prin părţile esenţiale. Să se facă un fel de istorie a religiilor, aportul lor pozitiv şi negativ în evoluţia societăţii, să se argumenteze necesitatea unei credinţe, de orice fel. Căci ce este omul fără religie? O fiinţă pierdută în neant, un simplu animal, fără nici o speranţă atunci când dă de greu ... De ce atunci când suntem într-un impas zicem ,,Doamne ajută!" ca fiind o ultimă speranţă? Chiar vreţi să lipsiţi generaţiile viitoare de aceste speranţe (fie ele şi deşarte)?
O să ziceţi că cei din generaţiile trecute n-au făcut religia şi nu sunt cu nimic mai prejos decât cei care au făcut-o. Aveţi dreptate, dar atunci se făcea Socialism ştiinţific, dacă vă mai amintiţi. Acum ce punem în locul religiei?! Iar, mai mult decât atât, multă lume din generaţiile acelea merg la biserică şi nu ştiu de ce , ce semnifică cea mai cunoscută sărbătoare, se duc la biserică deoarece aşa au pomenit. Credeţi că e bine să fim aşa de inculţi şi în domeniul acesta ?! Sper ca acest subiect să fie bine analizat şi gândit de către organele competente şi să ia decizia cea mai bună. Nu lăsaţi omenirea fără credinţă, fără identitate, fără speranţă!!!...

56 25

03.03.2015 17:54 bianca_96

Nu va e rusine sa vorbiti asa? Ar fi mai importanta o ora de gramatica decat una de religie? Unde vor invata copiii vostri despre Dumnezeu? Nu va ganditi putin? Gramatica fac la ora de romana, dar religie?

41 36

03.03.2015 18:03 mihai_ionitanucumparnimic

De ce sa cred intr-un "Duh" inexistent si sa-mi fie frica de el?De ce sa invat la scoala despre "Duh" cand acest lucru trebuie invatat in cei 7 ani de acasa?Plus notiunea de "Rai si Iad" este invalida.De ce diaviolul te-ar chinuii daca tu l-ai sfidat pe Dumnezeu?

28 49

03.03.2015 19:27 marian_goaga57

Religia trebuie să se predea în școală la fel ca orice altă disciplină mai ales că multe dintre discipline,dacă analizăm sunt inutile,dar religia este ceva foarte util.În comunism se știe ne-a fost interzisă și nici accesul la cărți de religie nu-l aveam. Mi-e jenă să recunosc că,ai mei copii știu mai multă religie decât mine pentru că au studiat-o în școală.Și apoi...........de ce au fost scoși, ca pe bandă rulantă,atâția dascăli de religie? Ce aveți de gând cu ei? Vor fi disponibilizați?

40 25

04.03.2015 09:21 Licsandra

Ce fac acei parinti care sunt atei sau de alta religie? Care nu se declara, bineinteles. Ca si crestin ortodox practicant si cadru didactic si parinte nu sunt de acord cu obligativitatea orei de religie in scoala. Ce facem cu materiile optionale IMPUSE copiilor pentru a avea catedre? De ce materia optionala este obligatorie? De ce sunt apostrofati si penalizati copiii de alte religii de cadrele didactice ortodoxe? Cand vom invata sa fim toleranti cu toti cei din jurul nostru pentru simplu motiv ca fac parte din alta cultura?

44 14

04.03.2015 09:27 Stavaracheanto

Răspundeţi la întrebare: sufletul omului se vede? Dacă nu se vede ,înseamnă că nu există. Dumnezeu este iubire, bunatate. El este atotputernic.Noi suntem atotputernici? Nu .
Noi nu suntem ca praful în vânt ,ci avem un scop în viaţă.

20 8

04.03.2015 14:00 dorina61

Eu cred că religia trebuie învăţată în şcoală nu pentru a te oblige să cfrezi în ceva anume , ci mai degrabă să avem noţiuni elementare despre aceasta. Credinţa , bineînţeles că e liberă, nimic nu se face cu sila. Dar câtă vreme sunt biserici, ne botezăm, ne cununăm, ne îngropăm în biserică de ce nu trebuie să ştim despre toate acestea şi să mergem orbeşte unii după alţii precum oile( că aşa am pomenit sau aşa ne spun părinţii). Dacă nu vrem religie în şcoală, atunci să desfiinţăm şi bisericile, şi tradiţiile, etc.

19 5

05.03.2015 20:10 asdfghjklqwertyuiop

Dumnezeu se scrie cu majuscula

7 4

09.03.2015 00:02 motoa925

"scoate-ți? lăsa-ți?" nu ave-ți cum să fi-ți cadru didactic...

17 6

09.03.2015 15:49 6ioana9

”Spuneți” se scrie legat. La fel și celelalte. A scris corect.

4 2

11.03.2015 15:02 KaotiKo

Istoria religilor ar fi mai ok :D

12 2

15.03.2015 09:10 dinudaniela

Vi se pare normal ca la religie copiii sa aiba de invatat mai mult ca la limba romana sau matematica? Sa li se dea lucrari de control la care iau note de 6 sau 7 si pentru a-si mari notele, sa fie obligati sa mearga la biserica? Vi se pare normal ca un copil sa termine semestrul cu media 7 la religie? Vi se pare normal sa le dea note in functie de prezenta la biserica in zilele de duminica? Ei bine. mie nu mi se pare normal, iar in unele scoli asa se procedeaza. Asta ca sa nu mai spun ca atunci cand se duc la slujba, li se pune o stampila pe o coala A4 si in functie de numarul stampilelor se dau si notele. Ca sa nu mai spun ca se obisnuieste sa ne ia copiii de la ore (de la alte discipline) pe motiv ca are treaba cu ei la biserica.

14 10

16.03.2015 22:39 Braduuu

Biserica a facut scoala, asa ca religia trebuie sa existe in scoli.

12 6

17.03.2015 08:53 mami_3

Biserica inseamna preoti , oamenii sfintesc locul . Problema orelor de religie o constituie profesorul " scos pe banda rulanta " cum spunea cineva .
Orele de religie trebuie sa se constituie in "ore pentru suflet ", unde copiii sa-si exprime liber credinta sau indoiala in Dumnezeu , unde sa-si puna intrebari despre viata si sa si primeasca respunsuri competente . Pentru a intelege ca Dumnezeu este in noi, trebuie sa-l descoperim , iar asta cere timp, rabdare, empatie , toate din partea profesorului . Din pacate asa ceva este extrem de rar in scolile Romanesti - la orice materie , inclusiv la religie .
Deci iata unde e problema : profesorul + programa . ParintiI au optat pentru aceste doua lucruri, nu neaparat pentu materia RELIGIE .
Si a-propos , n-ar strica si un pic de gramatica chiar si la ora de religie !

8 2

17.03.2015 19:04 dragalexe

Cate scoli au fost renovate|construite in ultimii 5-10 ani?
Dar cate biserici sa-u construit|renovat in ultimii ani?
Nu zic ca ora de religie nu e importanta,e important sa stim despre Dumnezeu,Sf Treime,Sarbatori...dar ca in majoritatea scolilor|liceelor...asazisele profesoare de religie sunt preotese...cel putin in scoala mea...profesoara de religie este preoteasa...si ca sa fie complet fata profesoarei de religie este in clasa cu mine...nimic rau in asta...doar ca noi nu prea invatam lucruri despre religie...sau atunci cand ne intreaba ceva...fata ei stie raspunsul(nimic rau in asta)...doar ca o pune pe respectiva fata si dupa aia ne spune noua"aaaa...ea a invatat ca a fost la olimpiada...normal ca stie"...si un ultim lucru...copiii de preoti|profesori de religie sunt tocmai opusul parintilor lor...daca nu ai sti ca parintii lor sunt asa...ai zice ca au crscut in mahala...la cate scot pe gura

1 3

29.03.2015 22:38 valentina_manake

Daca ai fi altfel,precum incerci sa pari..." n-ai arunca cu piatra". Si, ma rog, de ce asculti... ceea ce zic unii copii, adica de ce "tragi cu urechea" la ceea ce vorbesc altii? Ori e limbajul vostru obisnuit, ori iti face placere, ori pur si simplu din invidie acuzi acest segment al populatiei...
Din pacate, tinerii vorbesc de parca au crescut in mahala (parafrazandu-te doar), deoarece asa au auzit mai intai adultii, apoi pentru ca opteaza pentru un soi de "iesit in evidenta" cumva.
Pentru a deosebi copiii mentionati de copiii "obisnuiti", nu cumva trebuie sa le acorzi un respect deosebit, de vreme ce crezi ca s-au nascut "cu aripioare de inger"?
De fapt, sunt copiii obisnuiti, cu doua maini, doua picioare care au fost la randul lor injurati de catre altii, iar la "revolta" lor interioara sau exterioara li se raspunde invariabil cu: "TU n-ai voie sa injuri! DOAR TU"
Si uite cum, un copil ca toti copiii s-a lovit deseori de nedreptatea facuta de adulti si nu numai.... SI ACESTI COPIII CA SI ALTII SUNT PRODUSUL SOCIETATII NOASTRE: DECI, "DREPTILOR" UMPLETI-VA BUZUNARELE CU PIETRE...D-ALEA MARI!!!!!!

1 0

05.04.2015 11:11 -_N_G_-

Eu sunt de religie romano-catolica, familia mea este la fel, copilul meu pentru ce trebuie sa invete ortodoxia cu forta ? Cand am fost in scoala nu am facut ora de religie pentru ca nu eram ortodox. Pentru cei ce se intreaba unde sa invete "copilasu' mau despr dumnezu' " ce ziceti sa faceti cum fac si catolicii si reformatii, scoala de duminica la biserica ? Mergi acolo pentru o ora sau doua, daca esti mic mergi o ora cand esti mai mare mergi doua, si inveti despre Dumnezeu IN MOD GRATUIT, nu precum unii "sfinti parinti" care sunt remunerati cu un salariu de preot (si nu este mic) plus salariul din invatamant pentru ore de religie, sa mai faca si ei ceva gratuit pentru credinciosi intre doua binecuvantari de bmw-uri ca nu e greu. Daca ne mai uitam si la incidentele "crestinesti" cum era ora de sex in cabinetul de religie ... ce sa mai zic ... ioooi ce fain (cum ar zice presedintele nostru ardelean).

37 16

02.03.2015 22:03 elgaolga

Scoala a aparut in cadrul bisericilor. Este absolut necesar studiul religiei in scoala.
Un popor fara credinta este mort!
CREDINTA ORTODOXA ESTE IDENTITATEA NOASTRA NATIONALA CA POPOR, CA STAT, CA NATIUNE!
Nimeni nu ne poate fura identitatea!
Numai prin unitatea in credinta am rezistat 2000 de ani pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu prin Sfantul Apostol Andrei- intaiul chemat la apostolie, crestinatorul poporului roman in tinutul Dobrogei de astazi!

27 15

04.03.2015 22:36 alinuta12

Eu consider ca este necesară religia în şcoală, dar cred că alta este problema- notarea elevilor de multe ori lasă de dorit, mai ales la liceu când profesorii notează cu nota 3 elevii care de exemplu spun că nu sunt convinşi ca există Dumnezeu. Ei sunt încă copii iar profesorul ar trebui să găsească o modalitate de apropiere de Divinitate prin diferite pilde, învaţături, nu sa-i lase corigenti la religie. Din acest motiv cred că nu ar trebui notaţi copiii la religie.

10 3

09.03.2015 12:25 iulianadraghici

Îmi pare rău că nu pot citi toate mesajele, multe transmit aceleași idei pe care îmi doresc să le împărtășesc și eu... Eu cred că amestecăm lucrurile și că sunt multe de făcut, trebuie să aflăm de unde începem...
Dacă recunoaștem că avem nevoie de religie și că aceasta are o importanță covârșitoare în devenirea noastră și a copiilor noștri, trebuie să recunoaștem că avem nevoie și de gramatica limbii române ca să putem ajunge la o gramatică articulată a minții și a sufletului. Numai așa vom înțelege că e nevoie de multă lectură, să citim pe rupte și să ne străduim constant să înțelegem ce reprezentăm noi, dascălii, în lumea asta... Până atunci...să ne smerim și să... citim!

4 1

12.03.2015 21:57 justina70

Aveti dreptate aici....dar cu cititul generatia de azi sta mai rau.Din punct de vedere logistic e mai usor sa faca cerere cei care nu vor ora de religie cum de altfel era stipulat anterior tinand cont ca 80% sunt pro.Bietii profesori au mai dat bani din propriul buzunar sa faca copii xerox dupa cererile tip.Ca la noi in Romania s-au trezit cu schimbarile in mijlocul anului scolar...si unii profesori cu contract nedeterminat in munca aceasi trezire dar in somaj din luna noiembrie cand a intrat in vigoare legea..Era mai simplu sa dea o ordonanta de urgenta sa anuleze pana in toamna legea si s-o puna pe rol atunci ..daca tot vor cu tot dinadinsul o libertate democratica si in culte.
Parerea mea e ca de fapt e o falsa problema aruncata ca un os unui caine si noi toti le dam apa la moara.Am luptat in revolutie ca sa ne putem inchina liberi si acum nici icoane nu mai avem voie sa punem in clase pentru ca un grup minoritar face propaganda puternica ateilor si diverselor curente filozofice si asa zis sexuale contra firii.

4 5

13.03.2015 17:02 IulyaNNN

" Un popor fara credinta este mort "In al doilea razboi mondial cati oameni credeti ca erau credinciosi, se rugau la Dumnezeu sa scape cu bine si in viata din acel razboi dar nu s-a putut doar cu voia lui Dumnezeu. Suntem doar niste fiinte abandonate in univers pe o planeta care usor se stinge. Credinta, viata de apoi si Dumnezeu ne fac sa speram ca nu o sa fim doar niste nefericiti si ca viata se va termina atunci cand vom ajunge in pamant. Ce relevanta are ca te inchini la Dumnezeu? ( un -- nu stiu ce sa-i zic, fiinta, obiect -- care este inexistent, intangibil, invizibil ) poti, la fel de bine, sa te inchini la o piatra ( la un lucru care macar stii ca exista ) Mersul la biserica este ca un drog, te intoxica doar cu halucinatii, realitatea fiind departe ...

2 1

29.03.2015 22:41 valentina_manake

SI TU ESTI LA FEL... DEPARTE....

0 1

18.04.2015 20:08 Mihaela_Grigore

POTI SA TE INCHINI IN CONTINUARE LA PIETRE...ORICUM,ESTI MORT(SPIRITUAL).DACA NU CREZI CA CEEA CE NE INCONJOARA ESTE CREATIA LUI DUMNEZEU...ATUNCI NU ARE ROST SA-TI SPUN PREA MULTE. DACA VEI AVEA VREODATA NEVOIE DE EL,POATE TE VA AJUTA,CACI EL NU E RAZBUNATOR SI POATE CANDVA ITI VA DESCHIDE MINTEA SI SUFLETUL

34 20

02.03.2015 22:13 12armina

Ca parinte si profesor nu imi voi inscrie copiii la ora de religie. Eu am crescut in comunism fara aceasta ora si mi-a fost bine. Am cunostinte care merg la biserica pt ca asa simt-dreptul lor. In toata lumea bisericile se desfiinteaza. La noi in loc sa se construiasca scoli se fac biserici...traim o psihoza legata de religie asemanatoare Evului Mediu. Nu este normal, suntem in 2015...Statul nu ar trebui sa plateasca nici preotii, in lumea civilizata aceste institutii traiesc din donatii. Intr-adevar regret ce li se intampla profesorilor de religie care s-au trezit pe drumuri....

42 37

02.03.2015 23:15 simibocsan

ATUNCI NU MAI AVEM NEVOIE NICI DE DASCALI .Iar daca ati trait in comunism nu ati invatat nimic_ probabil pentru ca nu ati invatat la lumanarea de la biserica.

34 18

03.03.2015 00:32 kee_kee

Îmi pare rău, dar cu ce drept emiteți astfel de judecăți, stabilind că "nu mai avem nevoie de dascăli", doar pentru că unul dintre colegii dvs e de părere că ar fi de preferat să se construiască ȘCOLI (pt că până-una-alta, noi propovăduim ȘTIINȚA, nu doctrinele religioase) și nu biserici?
Și dacă de dascăli "nu mai avem nevoie", avem mai mare nevoie de popi?

26 10

03.03.2015 23:58 simibocsan

Preoţii au fost cei care au tradus şi scris primele cărţi în limba română dar şi cei care au murit în închisorile comuniste pentru ca noi să avem dreptul de a comenta azi dacă facem sau nu religie, dacă continuăm sau nu să fim români. .Propovăduim stiinţa, despre care vorbiţi, pentru că au început-o preoţii, pe carei numiţi,,popi" .

15 7

04.03.2015 12:08 cameliapintilie

Au fost.....Din pacate, cei mai multi din ziua de azi nu prea stiu sa se exprime corect, iar,,popa"exista in dictionarul limbii romane. Nu e un termen urat.

10 5

04.03.2015 14:22 irina-amelia

Si eu sunt parinte si profesor si nu imi voi lasa copilul la ora de religie din cauza profesorului care o preda. Acest domn profesor vrea sa fie preot, dar da copilul afara de la ora dezbracat si cu ghiozdanul in brate, impingandu-l si trimitandu-l acasa deoarece statea cu capul pe banca. Asa se comporta un preot? Asa impinge el enoriasii daca nu ii dau suficienti bani?

11 7

06.03.2015 19:06 ducavaleria

Religia trebuie să se predea în școli la fel ca și orice categorie de discipline, unele sunt necesare pentru copiii noștri altele nu dar le fac în școli , la fel și religia este mult mai necesară decât chimia care nu-mi place dar am învățat și chimie.

2 8

12.03.2015 22:09 justina70

nu ridica statul bisericile ci tot noi poporul vaduva si orfanul da cate un ban si fiind multi se aduna.Chiar si banii pe care chipurile statul le da bisericilor tot de la noi salariatii ii ia din impozite pe casa,salar si tva.Daca nu doriti religie acum nu mai faceti cerere.Fac cei care vor cata birocratie...Comunismul asta voia ateism dar uitati ca va asteapta moartea, nasterea ,casatoria si tot de preoti aveti sa dati.Religia propune o infruntare a vietii cu ajutorul lui Dumnezeu.Ateii cui ii cer ajutorul la necazuri.Un decalog bine inteles nu strica educatiei.Poate nu ati specificat ce cult aveti..Orele de religie se tin in functie de cultul respectiv.Ce face copilul dumneavoastra daca nu e in clasa la ora de religie.Cine se ocupa de el in acest timp sau prefera sa stea in clasa dar fara sa vrea urechia i se apleaca la ce spune profesorul de religie in clasa..De construi scoli de ce sa se mai construiasca cand natalitatea a scazut si profesorii pe vremea lui Boc au fost dati afara cate 150000 si se prezinta peste tot bacalaureatul dezastruos si profesori corupti.. mai bine sa se desfinteze tot ca si asa elevii nu sunt multumiti cu notarea vor sa vina la scoala sa se distreze..mai bine la bal decat la educatie.

5 1

17.03.2015 09:02 mami_3

@simibocsan. Preotii erau singurii care aveau acces la informatie , informatie pe care deseori o transmiteau mai departe distorsionata , in functie de interesele cultului caruia ii apartineau . INCHIZITIA a fost cea mai cumplita perioada a omenirii .

4 0

17.03.2015 17:38 boevmonica

inchizitia a fost o structura coercitiva conjucturala a bisericii romano-catolice

17 7

02.03.2015 22:16 artenililiana

,,Preotul Rosu''( Antonio Lucio Vivaldi) infiinteaza Ospedale della Pietà pentru a studia copiii nevoiasi, copiii strazii, orfanii. Aici, pe langa muzica si munca, se invata si cuvantul lui D-zeu. Toti cei care au invatat aici, au ajuns mari OAMENI. O fi fost atat de rau pentru ei?

24 5

02.03.2015 22:48 kee_kee

Nu a fost rău. Să le iertăm numeroasele păcate doar pt că au făcut câteva fapte bune? Dar oare acum nu e rău că biserica dorește monopol? Că din bani publici încă se construiesc biserici, catedrale, în timp ce oamenii mor în spitale, pt că "nu sunt fonduri"? Nu e rău că preoții își revendică pământuri, clădiri, lăsând oameni pe drumuri? Nu e înfiorător raportul școli-biserici sau spitale-biserici, în România?
În țările civilizate- departe de noi asta- bisericile supraviețuiesc datorită donațiilor credincioșilor. Oare în România câte biserici ar rezista dacă ar exista o lege asemănătoare și de ce nu se dorește asta? Pentru că au nevoie de preoți, acei păpușari care manevrează masele ca nimeni alții? (vezi ultima campanie și exemplele pot continua, sunt multe)

11 3

06.03.2015 09:45 elenabeltechi

Aveti impresia ca doar pentru ca e preot puteti sa-l puneti la colt? Sunt multe cadre didactice care folosesc metode gresite si nu sunt de religie.Aici nu judecam prin prisma unei persoane ci a cunostintelor pe care copiii le pot dobandi in legatura cu religia poporului roman, asa cum avem si o istorie.Nu putem discuta in necunostinta de cauza despre nici un lucru.Tine de cultura noastra generala.Ca sa nu mai vorbim ca in momente de cumpana si grele incercari toti ne intoarcem spre Dumnezeu.

2 2

16.03.2015 16:30 1234IOANA

fiecare om va raspunde pentru haina care o poarta si pentru faptele sale,ar fi mai bine daca nu am avea atata ura in suflet si nu am cauta doar faptele rele, fiecare sa incerce sa se faca mai bun pe el insusi,religia ne invata sa fim mai buni ,mai intelegatori ,milostivi si ne mai invata sa credem ca dumnezeu este intotdeauna alaturi de noi,ne da incredere si speranta ,oare nu vrem sa ne invatam copiii ca orice lucru are o rezolvare? ca nu trebuie sa se dea batuti niciodata?
si noi adultii stim cu totii de unde vine aceasta rezolvare a tuturor greutatilor noastre, chiar daca unii nu vor sa recunoasca fara ajutor divin suntem pierduti.

1 1

21.03.2015 14:59 adiel1975

DUMEZEU este in noi , asa se spune, lasati-l pe D-zeu la biserica si uitati va la voi , fiecare la comportamentul si discriminarea din scoli si-n viata de zi cu zi ,dintr-o data ati devenit mari credinciosi ,oare cum ar fi sa readuce ti INCHIZITIA asta asa sa va dezmeticiti.......plus nu este correct fata de celelalte religii , vedeti va de treaba voastra cine vrea religie sa mearga la biserica

1 1

29.03.2015 23:05 valentina_manake

PAI, "DACA DUMNEZEU E IN NOI" PRECUM SUSTII, DE CE TREBUIE SA MERGEM LA BISERICA SA-L LASAM ACOLO? NU MAI BINE L-AM PASTRA, DACA TOT AFIRMI CA L-AM CAPATAT?
DAR MA INDOIESC CA AI FI FACUT CUNOSTINTA CU EL, FIINDCA "NU I-AI MAI FI DAT DRUMUL"...DACA-L "PRINDEAI PE DUMNEZEU DE PICIOR"

13 13

02.03.2015 22:57 profesorip

E o minciuna votul, procentul nu real in sec XXI ne trebuie religie la ce le foloseste copiilor inloocuiti_o cu o ora de sport.Vreti sa ne intoarcem in evul mediu.

14 8

03.03.2015 18:29 sportiv

Și....credeți că suntem mai avansați?

3 5

07.03.2015 17:29 Cosmin133

Strabunii nostri si-au pastrat credinta si noi aici ne lepadam de ora de religie astfel noi ne lepadam de credinta neamului.Si mai zicem ca suntem si patrioti.Daca pierdem ora de religie urmasii nostri nu vor mai stii de Sf.C-tin Brancoveanu,Sf.Neagoe Basarab si altii impreuna cu sfintii inchisorilor.Intr-un cuvant daca pierdem ora de religie ne lepadam de Iisus Hristos.Lasati patriarhia ca nu va scapa nepedepsita dar sa nu uitam ca sunt si episcopii vrednice

4 1

17.03.2015 09:14 mami_3

Conform teoriei dvs. toti cei care am facut scoala pe vremea comunismului habar n-avem despre sarbatorile religioase, despre istorie , despre religie .
Mai ganditi-va !

15 2

03.03.2015 07:05 cornel_cretzu

NU este inițiativa MECS, acesta este obligat să respecte decizia CCI care spune că Legea Educației este defectă. Pentru că era o ilegalitate în lege, această decizie trebuie aplicată din momentul publicării acesteia în monitorul oficial. Ministerul chiar nu dorea să se conformeze, urmând a fi dat în judecată ministrul pentru asta. Acțiunile ONG-urilor și a comunității i-au limpezit mintea elaborând respectivul ordin.

3 4

03.03.2015 18:28 sportiv

CCR n-a spus nicicum că L 1 ar fi,,defectă”! De unde ați tras această concluzie? Nu era nicio ,,ilegalitate”! Pur și simplu se ,,circula” pe contrasens după unii (vezi Moise- nu cel biblic).Făcându-se cerere pentru renunțare ,,scăpau” câteva hectare(bune) de pădure, așa .....!Diferențele (de elevi) , după părerea mea vor fi minime!

0 0

17.03.2015 09:17 mami_3

CORECT !!!!
O falsa problema care a pus pe jar o tara intreaga . Ba eu cred ca ar putea fi mai rau acum , daca ne vor obliga sa optam o data pentru toti anii de studiu . Pana acum , daca aveai parte de un profesor bun , faceai religie. Daca profesorul o lua razna, te retrageai si gata !

11 4

03.03.2015 07:47 piticu59

In ultimul timp se invatamantul a devenit un camp experimental , fiecare care vine la guvernare vrea altceva ,scopul este distrugerea invatamantului romanesc care odinioara era faorte performant .
Cine era bun si invata mergea la liceu si.......
Cine nu mergea la scoli profesionale ...........
La fel si cu religia , este o disciplina bine venita cu un rol foarte important in educarea tinerilor , in cultivarea spiritului de respect , a traditiilor si obiceiurilor de odinioara care erau foarte frumoase , atragatoare si nu in ultimul timp educative

7 3

03.03.2015 11:56 LauraAdi16

Ai perfecta dreptate!

5 2

03.03.2015 19:35 deepreed1015

"Religia , este o disciplina bine venita cu un rol foarte important in educarea tinerilor , in cultivarea spiritului de respect , a traditiilor si obiceiurilor de odinioara care erau foarte frumoase , atragatoare si nu in ultimul timp educative", perfect adevarat, numai ca nu asta se face in cele mai multe din orele de religie, din pacate.

5 0

17.03.2015 09:26 mami_3

Eu as propune o dezbatere pe tema celor 16 materii studiate de elevii de liceu .
Cel putin o treime sunt compet inutile . Hai sa lasam elevii si/sau parintii sa opteze pentru maxim 10 materii in liceu , in functie de domeniul de interes ales de elev la admitere : stiinte sociale, filologie, real ( mate, fizica, informatica) biochimie ( biologie, chimie ) . Restul sa fie optionale , fara notare . Daca profesorul care preda istoria reuseste sa trezeasca interesul elevilor, acestia se vor duce, chiar daca au ales realul . Daca nu, ramane fara catedra ! la fel cu chimia la filologie sau cu fizica la stinte sociale !

2 0

17.03.2015 17:43 boevmonica

Pierdeti din vedere faptul ca profesorii tineri, inca neexperimentati poate, vor renunta pentru ca nu vor avea o catedra integrala. Oricum este greu sa te descurci, financiar vorbind, din salariul de profesor. Nu judecati o disciplina doar dupa capacitatea unuia sau a altui profesor de a o preda, caci astfel nu veti mai studia nicio materie in scoala, ci dupa necesitatea ei in formarea si informarea completa a unui copil.

0 1

24.03.2015 22:57 696969

DE UNDE A PORNIT TOTUSI TAMPENIA ASTA CU ORA DE RELIGIE? PE CINE DERANJEAZA ORA DE RELIGIE? ESTE NECESARA ABSOLUT, CA SI ORICE ALTA MATERIE SA FIE INVATATI COPIII DE MICI CA EXISTA DUMNEZEU! ATUNCI CAND NE E GREU, LA CINE ALERGAM/?LA DUMNEZEU! DIN PACATE, INSA, LA CAT AM AJUNS DE ”EMANCIPATI” SI DE SFIDATORI, DUMNEZEU NE VA INTOARCE SPATELE ASA CUM FACEM NOI DE FIECARE DATA!

1 0

30.03.2015 10:38 tudor_dancer

sa-i lasam pe copii sa faca religie ne ajuta pe toti la media generala pe semestrul 2

10 8

03.03.2015 10:49 lavvy_90

Religia sa se faca dar obtional,nu inteleg de ce se face atata presiune...este totusi libertatea de a alege.sunt elevi de diferite culte care de ani de zile au facut religia otodoxa obligatorie...nu e corect fata de acesti copii.la sate degeaba se fac cereri...cine vine pentru 5copii greco-catolici,baptisti etc?

8 5

03.03.2015 17:09 oly20

Optional-a opta....

5 4

05.03.2015 22:54 magyar

A-si dori ca si filozofia domnului Emil Moise ,sa fie trecuta cat de curand intre disciplinele optionale . Cine sapa gropa altuia cade singur in ea.

2 0

17.03.2015 09:28 mami_3

"A-si " ......
Gramatica ar trebui studiata pana in clasa a XII-a , cu siguranta !

2 0

22.03.2015 16:44 BiancaPaun

@magyar:
Dl. Emil Moise nu are nicio legatura cu facultativitatea orei de religie, aceasta nu a fost si nu va fi obligatorie. Deciziile CCR, favorabile domnului Emil Moise, se refera la LEN care incalca mai multe legi (legea pentru combaterea discriminarii, legea libertatii religioase si drepturi constitutionale) cu privire la modul in care scoala era notificata de participarea elevilor la ora. Problema reala, nesolutionata inca, este a elevilor care nu doresc sa participe la ora sau doresc sa studieze un cult religios minoritar in clasa de care apartin, elevi pentru care nu exista o alternativa si sunt in continuare discriminati. Parerea mea este ca acest sondaj nu are nicio legatura cu realitatea.

15 3

03.03.2015 11:21 mnnnelly

Copii nostri trebuie sa traiasca liber, sa poate aleg. Copilul poate sa face ce doreste : sah, teatru , inot sau religie.
Nu cred ca daca este fortat si amenintat, copilul va merge din placere la ora de religie . Eu ( si alti partinti ) am fost aproape "agresa de doamna de religie" care nu vrea sa renunte sub nici o forma la ora. Pur si simplu m-a amenintat ca daca copilul nu vine la ora va anunta preotul paroh iar familia mea nu va mai putea beneficia de slujba de inmortamtare sau botez. Atunci mi-am spus ca o astfel de persoana este o rusine pentru sistemul de invatamant si nu merita sa se mumeasa " profa de religie" .
Si uite de ce copii mei vor merge in continuare la biserica , dar nu vor mai face vreodata ora de religie la soala .

14 3

03.03.2015 11:55 LauraAdi16

Daca ar fi sa aleaga daca sa faca ora de religie de ce sa nu facem la fel si cu celelalte.De exemplu un copil nu este talentat la desen si atunci de ce sa fac,sa isi aleaga altceva.

11 2

09.03.2015 15:17 oanamihaela

Intre religie (mai ales asa cum se preda religia ortodoxa) si celelalte discipline exista o deosebirea esentiala: numai religia obliga elevul sa respinga ideile altei discipline (creationismul promovat la religie respinge legile fizicii, chimiei si evolutionismul din cadrul biologiei). De aici incepe si invatarea discriminarii negative promovate in ora de religie: neortodocsii sunt imorali si inumani, caci numai crestinul (ortodox) este moral, cinstit, drept, destept. In plus, toate invatamintele se bazeaza pe credinta. Nicio alta disciplina nu obliga elevul sa creada neconditionat in ceea ce se preda, ci se cere argumentare si logica. Deci religia nu ar trebui sa fie disciplina de studiu in nicio scoala, mai ales intr-un stat laic, in mileniul III.

4 3

17.03.2015 17:46 boevmonica

si evolutionismul este in contradictie cu evolutionismul. Copilului i se pot prezenta ambele ca posibile ipoteze, se poate realiza dezbatere in clasa, copilul va opta pentru ceea ce crede mai plauzibil, dar va avea cunostinta despre amandoua.

18 6

03.03.2015 11:43 dinuclaudiaa

Din punctul meu de vedere ( sunt o persoana credincioasa ) , religia nu ar trebui sa fie o disciplina obligatorie, credinta in Dumnezeu este ceva intim si foarte personal si nu ar trebuie propavaduita in scoli, pentru ca sunt biserici unde se face deja acest lucru.
Credinta in Dumnezeu trebuie sa fie simtita puternic de catre o persoana care va merge singura la biserica si nu cred ca trebuie impusa cu forta in scoli.
De asemenea , sunt de parere ca ar trebui sa se faca mai multe ore de sport, de alte activitati care sa le dezvolte anumite aptitudini , sa ii ajute sa-si descopere anumite talente si sa si le dezvolte .
Dar asta e doar parerea mea si mi-o sustin !

13 6

03.03.2015 18:35 sportiv

Dar, pur și simplu, vorbim despre ,,ora de religie” , nu despre catehizare! Nimeni nu spune că la școală se evaluează CREDINȚA ( mai mare sau mai mică) ci doar cunoștințele- la fel ca la orice obiect de studiu! Asta-i tot! P.S Dacă alternativa orei de religie ar fi biserica, îmi spuneți și mie care ar fi alternativa desfășurării ( a mai multor ore de ed. fizică- nu de sport) când există câte o sală de sport la 30- 40 localități rurale din fiecare județ? Asta așa pentru a vă susține afirmația!

12 12

03.03.2015 11:51 LauraAdi16

Ora de religie ar trebui sa fie obligatorie.Sunt sigura ca multi dintre parinti nu vorbesc cu copiii despre acest subiect

5 1

04.03.2015 18:42 kee_kee

Așa e, mulți nu vorbesc despre acest subiect cu copiii. Unii pt că nu-și doresc (aceia care nici nu vor face cerere pt ora de religie), alții pt că probabil nu pun atât de mare preț pe religie. (Care, sa fim clari, n-are legătură cu credința)
Adică..nu poți sa faci atâta propagandă in favoarea orei de religie- pe care NU o interzice nimeni- și totuși să constați că mulți părinți nici măcar nu vb cu proprii copii despre religie. Pt că sitația e așa: lucrurile importante le discutăm noi cu copiii, nu așteptăm să îi învețe cineva să se asigure când traversează, să nu accepte să plece cu străini, să nu bage cuie în priză etc

6 5

03.03.2015 13:19 dumitrita2001

nu vad un lucru rau in ora de religie

11 6

03.03.2015 13:33 Anamaryaaaaa98

În ziua de azi prea puțini părinți își mai duc copiii la biserică. Măcar la ora de religie să învețe o rugăciune! Părerea mea este că în viață nimic nu poți face fără ajutorul lui Dumnezeu. Așa că, nu-i interziceți copilului să participe la ora de religie!

4 2

05.03.2015 23:08 rubylika

De acord mare durere cind vezi cum parintii isi taie creanga de sub picioare si cu aceasta atitudine de renegare a lui Dumnezeu ii condamna la iad si pe copiii lor lasati copiii sa-l cunoasca pe Tatal Ceresc nimic nu se intimpla fara ajutorul Lui pacat mare ca aveti tupeul sa va asumati tot ce ati primit de la Ceruri ca ceva personal nu atargeti minia lui Dumnezeu si alaturati-va la catehizare si cei mari cu totii ca deaceea a dat Dumnezeu stiinta de carte ca sa-l cautam si sa ne mintuim DOAMNE AJUTA SI APARA!!!

13 7

03.03.2015 15:10 anishk_maya

eu consider ca ora de religie este necesara orice ar spune altii... sunt de acord cu parerea lui piticu95. este o disciplina cat se poate de folositoare. consider ca trebuie sa se stie despre religia cu care au crescut stramosii nostri macar pentru a putea intelege actiunile si deciziile lor. iata ca vin musulmanii peste noi cu o noua cultura si noi foarte repede o imbratisam fara macar sa judecam putin daca nu cumva e mai frumoasa si mai plina de bogatii spirituale credinta noastra cea din stramosi. comunismul nu a facut alteva decat sa ne rupa de glia stramoseasca si de traditii, sa ne indoctrineze cu ateismul marxist iar noi repede l-am primit si l-am acceptat. omul este o fiinta spirituala. nu poti sa ideologizezi un principiu care si el s-a dovedit a avea defectele sale. ce e rau in religia crestina care te invata sa fii moral, sa-ti iubesti aproapele si pe Dumnezeul neamului tau, sa fii cu bunacuviinta si alte asemenea? bine ca atunci cand vine vorba sa ne aranjambspiritual repede se mergem la preot pentru a boteza copiii nostri,facem nunta ca asa e bine, ne inmormantam neamurile ca asa se cuvine, dar cand vine vorba sa invete si copiii nostri normele necesare pentru practicarea credintei personale le taiem din fasa posibilitatea? ajungem sa intram intr-un sincretism religios periculos pentru viata spirituala. e usor de judecat preotii si profesorii de religie ca fac si dreg, dar nu in ei sta credinta ci in biblie, in traditia si obiceiurile practicate in biserica si in legatura care o realizezi personal cu Dumnezeu. eu sunt de acord sa se pastreze aceeasi forma de pana la decizia CCR. consider ca era cat se poate de bine asa.

7 4

03.03.2015 16:05 emil Acest comentariu a fost moderat de emil

Doamna profesor. O singura rugaminte am la dvs. Folositi limba romana cu regulile ei gramaticale. Va recomand o corectare a textului, editorul va permite. Aici este un loc al educatorilor unde se respecta regulile comunicarii civilizate. Va multumesc pentru intelegere!

3 0

06.03.2015 11:24 albescu

Oare de ce am sentimentul ca aceasta dezbatere este mai degraba o discutie despre credinta decat despre scoala? Oare chiar suntem in situatia ca majoritatea oamenilor scolii sa doreasca ceea ce pasoptistii au obtinut cu greu acum doua sute de ani? Adica despartirea scolii de biserica? Este o coincidenta ca didactic.ro se inscrie prin aceqasta tema si prin "opiniile" publicate in campania violenta a Bisericii Ortodoxe Romane de a cuceri scoala? Sper sa ma insel....

0 0

28.03.2015 20:53 gogan_icu

Sincer, domnule Albescu, eu cred că unui popor de ignoranţi nu-i poţi cere să gândească. Dl. Andrei Marga, atunci când ne-a " furnizat" noua lege în care a introdus religia, a scos din noua lege astronomia. Nimeni nu s-a sesizat şi aşa am ajuns să susţinem anul trecut Olimpiada Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică la Suceava. Eu cred că nu există voinţă pentru a putea reforma cu adevărat sistemul de învăţământ românesc.

14 5

03.03.2015 15:33 All3xaaa

Sunt și părinte și îvățătoare. Știu că la ora de religie elevii învață să respecte, să fie buni,cinstiți și darnici. înainte de 89 eram opriți de la credință, acum se dorește întoarcerea în trecut? Să facă religie! Nu învață nimic rău!

5 0

09.03.2015 00:18 maria_ianus

Pe vremea lui Ceausescu nu se facea religie in scoala dar elevii nostrii aveau toate calitatile pe care tu le-ai insirat si pe deasupra erau respectosi, cu foarte mult bun simt, si sa stii ca n-o faceau de frica, mie nu mi-a placut niciodata sa-mi jignesc sau sa-mi lovesc elevii, mi se pare un lucru degradant! Acum fac religie in scoala dar eficienta ei nu se vede deoarece elevii nostrii s-au indepartat de morala si de credinta si traiesc dupa niste reguli numai de ei stiute!

0 0

29.03.2015 20:37 valentina_cristina

Eficienta in scoli nu mai exista deoarece parintii au inceput sa intervina in procesul educativ mai mult decat este cazul. Acestia vin si incearca sa impuna profesorilor cum si ce sa predea. Citesc si ei o carte apoi sunt mari pedagogi. Elevul are acum scuza pentru orice greseala. Esecul lui se datoreaza profesorului, comportamentul neadecvat este justificat si orice nota proasta e sigur pentru ca „profesorul are ceva cu el” si nicidecum ca bietul elev a stat toata ziua pe facebook si nu a citit nimic. Materia e grea, e multa, e prost predata bietului elev perfect. Uite asa creste elevul secolului XXI!
Profesorul este umilit in fata elevului a carui parinte face maaaaare scandal la o simpla pedeapsa sau nota mica. Cum sa faca performanta un elev care creste invatand ca tot ce nu-i convine rezolva mami si tati si astfel el isi permite sa se considere deasupra profesorului.
Are alte bube invatamantul romanesc, ora de religie e cea mai mica dintre probleme.

0 0

29.03.2015 23:23 valentina_manake

BRAVO!
SI AS INCERCA SA MAI ADAUG: "DACA ELEVUL IA NOTA MICA LA EVALUAREA NATIONALA, PROFESORUL E DE VINA CA N-A PREDAT BINE, IAR DACA ALTUL (DIN ACEEASI CLASA-SI CARE NU FACE PREGATIRE SUPLIMENTARA) IA NOTA MARE, NU ARE "ACELASI PROFESOR" NICIUN MERIT, A FOST COPILUL DESTEPT"...
CE ZICETI DE ASTA?

10 3

03.03.2015 17:12 cameliapintilie

Am citit si eu cateva comentarii. Eu sunt profesor si parinte al unui elev de liceu si l-am lasat pe el sa decida. Cei care sunt atat de inversunati,,pro" sau ,,contra" nu realizeaza ca nu se poate generaliza. Exista cazuri in care elevii participa cu drag la aceste ore, cazuri in care se fac teme la alte obiecte, cazuri in care se sta la ore pentru media generala, cazuri in care sunt obligati de catre parinti e.t.c. Religia nu s-a scos din scoala! E doar optionala,deci...daca cei care o predau au har si isi atrag elevii nu e nicio problema. Vor avea cereri...sau nu.

9 1

03.03.2015 17:57 mirelanelca

O abordare foarte corecta, cu singura mentiune ca si alte discipline din cele obligatorii ar trebui gandite ca discipline optionale. Poate chiar din gimnaziu elevii ar trebui sa poata studia optional desenul tehnic, agricultura, dans sportiv, etc. in functie de aptitudini, necesitati. Si sa nu uitam totusi ca "omul sfinteste locul"... un profesor bun poate preda ani de zile o disciplina optionala fara probleme. Si credeti-ma... stiu ce spun.

14 3

03.03.2015 17:20 oly20

Religie nu, etica nu, morala nu, credinta nu, valori nu, cultura nu, spiritualitate nu, invatatura nu, educatie pentru familie nu, toleranta nu, munca nu, ......doar ,,libertate" / in tot si-n toate!
Asta-i viziunea scolii romanesti???!!!

1 0

29.03.2015 23:27 valentina_manake

LIBERTATE SA FIE! SI IGNORANTA CAT CUPRINDE...
ASTA-I SLOGANUL COMPLET...

5 6

03.03.2015 17:44 nicoaragabriela

TOT CE-a mai ramas bun in scoli vreti sa distrugeti
cu ce v-au incurcat aceste ore
nu mai aveti frica de Dumnezeu de aceea va merge asa de bine
Lasati copiii sa vina la mine -asa a zis Domnul
de ce nu o faceti

7 3

04.03.2015 15:23 albescu

Daca tot ce a ramas bun in scoli este doar ora de religie, atunci ar fi bine sa renuntam la scoala care de fapt nu mai e scoala...

5 2

04.03.2015 18:23 kee_kee

Copiii sunt lăsați să vină la Domnul. E nevoie doar să semneze părinții cererea..

3 1

08.03.2015 11:01 ioanpaul2

Da, lăsați-i să vină, nu îi obligați. Să aleagă ei când vor fi majori.

3 0

08.03.2015 18:28 valyfat

Cu scuzele de rigoare intreb: sa-l cunoasca copiii pe Domnul e neaparat sa se semneze o cere? Cu cat ii obligi acum pe copil sa mearga la ora de religie cu atat mai mult cand va fi mare se va departa de religie. E o problema foarte delicata si destul de greu de rezolvat.

3 7

03.03.2015 17:59 mihai_ionitanucumparnimic

Sunt un elev ateu care crede ca Religia trebuie sa dispara din invatamant.M-am saturat sa fiu amenintat cu teste si pedepse doar pentru ca nu vreau sa cred intr-un om invizibil din ceruri in care aproximativ 3.9 miliarde de oameni cred in el.

8 9

03.03.2015 18:41 sportiv

Ce ești???? Ateu? De unde știi? Cu teste nu ești ,,bombardat” și la celelalte obiecte? Apropo- ce pedepse ai primit la religie ? (Dar la română, matematică, istorie, geografie, desen etc)?

2 2

06.03.2015 07:04 aditoiu

Stimate elev ateu,
Ai avut dreptul sa nu participi la orele de Religie. De ce nu ti l-ai exercitat? Sau nici nu stii ce esti si dai vina pe altii?

2 1

08.03.2015 11:09 ioanpaul2

Sportivule ce pedepse mai mari trebuie aplicate unui copil decât să-l ameninți cu iadul pentru că nu crede că fulgerul este produs de biciul sfântului Ilie ci că este o scânteie electrică uriașă ci că este , sau pentru că curcubeul este o simplă refracție a luminii și nu un legământ ...

2 2

08.03.2015 16:51 sportiv

Dacă Dumnezeu nu e , de ce-ar fi iadul (ca pedeapsă?) :)

5 1

08.03.2015 20:11 ioanpaul2

Păi asta e! Trebuie de mic să-l îndoctrinezi pe un copil dacă vrei să-l poți prosti și când va fi mare.

1 0

11.03.2015 20:44 sportiv

Care asta?

0 0

29.03.2015 23:35 valentina_manake

BAREM SPORTIVUL E FAIR-PLAY.
PE CAND CEL CE SEMNEAZA CU UN CELEBRU NUME, POATE CA NICI NU STIE AL CUI E. EU MI-L SCIMBAM DACA MA CHEMA TEODORA (DE EXEMPLU) SI AVEAM INCLINATIA DE A MA MANIFESTA CONTRA ICOANELOR

0 0

23.04.2015 22:09 doriadi

Dupa cate te "citesc" eu, pentru tine ar trebui sa dispara toate orele din oar ! :)))
"Succesuri" iti doresc, domnul ateu !!! :)

9 3

03.03.2015 18:27 Monster123456789

Dece să scoatem ora de Religie?Cu ce incurcă?E o oră in care se invaţă numai lucruri bune... Lăsaţi ora de Religie in pace P.S. :La ora de Religie nu se ,,indoctrinează" ci se indrumă

4 6

03.03.2015 19:06 520377

Sunt pentru ora de religie, dar predata de un profesor de religie cu pregatire psihopedagogica, nu de preotul satului. La tara parintii se simt obligati sa opteze pentru religie deoarece dupa aceea" vor avea de -a face cu preotul.

2 1

11.03.2015 15:33 dannya

Mi se pare ca cea mai competenta persoana pentru a preda religia in scoala este PREOTUL. El are nu numai pregatire teologica, psihopedagogica si morala, dar mai ales detine Harul divin, in urma primirii Tainei Preotiei. Asa ca nu mai denigrati preotii!!!

8 5

03.03.2015 19:33 98uy76

ora de relegie trebuie inclusa in programul institutiei de invatamant.....nu vedeti ce generatii se nasc...lumea e oarba si intunecata la minte....diavolul nu doarme prin oamenii natarai......Doamne ajuta pentru un viitor mai bun....sectele nu dorm....lupi in piele de oaie..

13 6

03.03.2015 20:13 frumusica1645

suntem crestini ortodoxi,vrem sa fim buni,cinstiti,respectuosi,darnici.sfintii parinti asa au fost,ei sunt modelele noastre.Sa faca religie!

0 0

29.03.2015 23:48 valentina_manake

BRAVO, FRUMUSICO!
MAI MULT CA SIGUR SI SUFLETUL E CA SI NUMELE...
DE CE NU NE-OM FI APARAND NOI INTRE NOI, IN LOC SA DAM CU PIETRE...?
CA NU-I NICIUNUL INFAILIBIL PE-AICI.

11 4

03.03.2015 20:19 gabron

De ce ne condamnăm copiii la o lume fără lumină ,dominată doar de mercantilism și vedetisme? Chiar nu ne pasă de faptul că ai noștri copii primesc ”educația morală” prin intermediul exempului de comportamente afișat pretutindeni:la televizor,jocuri pe calculator ,în viața de zi cu zi (injurii la adresa celor în vârstă,părinți,persoane cu dizabilităși etc.)?Lăsați copiii măcar prin intermediul acestor ore de religie să-și manifeste dragostea pentru aproape,să-și însușească valori morale atât de necesare unei societăți civilizate.Lumea perfectă și civilizată după care tânjim va fi rodul educației pe care o oferim generațiilor viitoare!

0 0

29.03.2015 23:53 valentina_manake

E GREU, D-AIA!
E GREU URCUSUL, MAI BINE COBORI SAU MAI BINE ZIS... SA ALUNECI E SI MAI COMOD CA FOLOSESTI PARTEA DORSALA, DE OBICEI!
SCUZE, AM FOLOSIT PERS. A II A, SING, GENERALIZAND DOAR.
NUMAI BINE VA DORESC!

8 2

03.03.2015 20:54 cioaba_ana

Nu înțeleg de ce sunt atâtea comentarii. Nu văd nicio mare schimbare de formă.
În definitiv nici înainte nu era obligatorie, pentru că cine nu dorea să facă nu făcea.
Nici acum nu este eliminată. Se află în continuare în trunchiul comun. Deosebirea este că trebuie făcută o cerere. Nu cumva profesorii de religie de asta se tem? Părintele are posibilitatea să decidă singur dacă copilul lui va face religie. Înt/o anumită măsură sancționează ( cu ghilimelele de rigoare) felul înncare un profesor se face îndrăgit de către elevi. Cred că ar fi bine săne uităm și în alte țări ce și cum se face.
În orice caz, părerea mea este că biserica, ca și instituție, se află în mod exagerat peste tot (suntem un stat laic), și nu adevărata credință ortodoxă.

5 2

03.03.2015 20:54 georginmarcela

PROBLEMA este să existe o oră de EDUCAȚIE RELIGIOASĂ nu de religie.

2 1

03.03.2015 21:38 sportiv

Și care ar fi diferența după dv?

0 0

29.03.2015 23:45 valentina_manake

N-A MAI RASPUNS....
CHIAR, CARE-0 FI DIFERENTA?

7 5

03.03.2015 20:54 CamyProfesor

Romani dragi,nu va faceti partasi acestei actiuni de dezbinare a poporului nostru si de distrugere a tot ce este autentic romanesc. O sa dati seama nu numai in fata lui Dumnezeu ci si in fata stamosilor nostrii care au jertfit tot, chiar si viata pentru apararea credintei si a valorilor noastre spirituale. Ce-o sa raspundeti in fata Sfantului Constantin Brancoveanu care s-a jertfit si el si feciorii sai pentru credinta noastra ortodoxa stramoseasca? dar si urmasii va vor judeca pentru ca nu le-ati transmis ceea ce a-ti primit de la inaintasii vostrii.
Rostul RELIGIEI in scoala este de-a innobila celelalte materii predate in scoala.
Platon a spus " Orice stiinta fara virtute este mai degraba viclenie decat intelepciune"
Cine are urechi de auzit sa auda!

7 1

04.03.2015 11:06 imperi

„a-ti primit”

Rusinos...iti singereaza ochii citind comentariile facute pe un site de educatie de oameni care se pot exprima in halul asta si printre cre se mai strecoara si cadre didactice. Va freaca grija Religiei, dar mutilarea limbii romane e o bagatela....

Inainte de a vrea religie poate vreti mai intii sa invatati sa scrieti....

1 0

04.03.2015 15:43 albescu

Daca in scoala romaneasca se va preda stiinta de acum aproape doua milenii, ar merge si o ora de crestinism, nu ortodox si nu catolic, cu atat mai mult nu protestant si nicidecum neoprotestant pentru ca inca nu se inventasera in acel timp. Iar stiinta acelor vremuri era in perfecta concordanta cu doctrina religioasa crestina. Asta aproape un mileniu si ceva cat Biserica a patronat scoala si a vegheat prin metode nu prea blande sa ramana asa. Vezi cazul lui Giordono Bruno care a fost ars pe rug si Galileo Galilei care a trebuit sa se dezica de teoria heliocentrista care acum este totusi acceptata....

1 1

07.03.2015 13:49 geomini

Da, IMPERI, dar poate si tu mai ai multe de invatat: care, nu CRE, iar „singereaza” se scrie -dupa ultimele norme- „sangereaza”, „intii” se scrie „intai”.
Mare-i gradina ta, Doamne...

0 0

08.03.2015 20:16 ioanpaul2

"sangereaza" se scrie "sângerează"; "intai" se scrie "întâi"...

5 1

03.03.2015 21:10 oly20

Si daca la anul se va face cerere pentru matematica?! ....ca e cam grea si nu prea place....
sau muzica.....sau fizica.....se poate trai foarte bine si fara ele.Poate e doar inceputul.....

7 2

04.03.2015 14:07 dorina61

Bine zis, atâta matematică pentru ce le trebuie? Un minim de cunoştinţe de calcul şi ajunge că-n viaţă foarte puţini au nevoie de celelalte noţiuni impuse de disciplina matematică. Şi eu aş propune să se facă matematică doar până în clasa a IV a , în rest să fie optional - ca religia. Ia să facem o propunere elevilor să vedem care ar fi părerea lor!

4 2

05.03.2015 09:18 orestian_79

Perfecta dreptate... unui copilas mai greoi, care abia se misca pe terenul de sport, i-a scazut media generala din cauza notelor de la educatie fizica... ce-ar fi sa fie si aceasta ora optionala?

1 0

03.03.2015 21:39 sportiv

Depinde de CCR!!!!!!!!!!!!! :)

0 0

03.03.2015 21:39 sportiv

Depind

2 3

03.03.2015 23:01 aramand

Ora de religie educa elevul catre bunatate, catre iubirea fata de aproapele. Ce facem cu activitatile despre violenta, sau desre droguri pe care le facem cu elevii. Va incanta? Urasc activitatile despre droguri mai ales ca elevii de la tara nu stiu mare lucru despre ele. In loc sa-i invatam sa se respecte unii pe altii si sa se ajute unii pe altii imprumutam din obiceiurile strainilor. Lasati o ora buna sa ramana in sanul familiei crestine .

7 1

03.03.2015 23:36 aniram24

Nu poți obliga pe cineva să creadă!!!!!!!! Credința vine din inimă... Iar părinții sint unicii care de mină cu copilul lor ar trebui să meargă la biserică sau la o altă confesiune... Doar atunci copilul va crede în Dumnezeu, căci anume ei, părinții, au cea mai mare autoritate în fața copiilor lor... Iar ora de religie rămîne pînă la urmă o oră de religie ( cu atît mai mult dacă e obligatorie).

7 1

04.03.2015 00:24 contuvalentin

Cred ca studierea religiei in scoala , dar nu in mod dogmatic, este un lucru care ar putea avantaja formarea unei personalitati complete. Daca privim aspectul evaluarii , nu pot fi de acord cu note la religie ci poate cel mult cu calificative sau mai bine calificative semestriale care sa indice gradul de implicare a elevului la discutii si atitudinea lui la ora , adica ceva de genul :interes, neutru sau slab interes.
Nu mi se pare normal ca elevul sa invete pe de rost dogme sau alte tipicuri si sa fie notat pentru asta. Mi se pare ca dexteritatile ca sportul, muzica, desenul dar si religia nu ar trebui sa fie notate cu note de la 1 la 10 ci cu calificative care sa indice gradul de participare.
Argumente ?
La religie nu cred ca este un crestin ortodox de ota 7 si altul de nota 10 ci poate unul care doreste sa gandeasca ceva mai liber si altul mai traditional sau mai dogmatic si pana la urma se spune ca Dumnezeu iubeste la fel pe toti copii Sai . La desen un elev poate desena bine de la inceput dar sa nu evolueze iar altul foarte slab la inceput dar sa evolueze, iar la educatie muzicala este problema talentului, a vocii, a urechii muzicale dar si alte capacitati care pot exista sau nu.
Despre sport ce sa mai zic, ar trebui ca elevii sa participe de placere si nu de frica notei. Din cauza notelor sunt atatea scutiri la sport, desi scopul educatiei fizice ar trebui sa fie participarea si nu evaluarea elevului. Este de mare folos sa ia un elev mai dolofan o nota proasta si apoi sa aduca scutire la sport toata perioada scolara, sau sa participe cu placere la miscare si sa evolueze cat de cat in timp.

5 1

04.03.2015 06:11 professorbujor

Ar fi un început de reformă .

3 1

04.03.2015 11:22 rodirodi33

Credinta sta in sufletul omului si nu in indoctrinare, in impunerea unui obiect de studiu de catre cei care, se tem ca vor ramane fara orele de religie. Atunci cand elevii termina un liceu sau o facultate si sunt nevoiti sa plece in locuri uitate pentru a avea ce pune pe masa , biserica se"spala pe maini '", nu prea am auzit de burse alocate de ortodoxie, de locuri de munca sau de locuinte. Cand a fost discutia de construirea mastodontului si inutilei catedrale a mantuirii ""nu stiu cui '" , ce va inghiti sume uriase, nimeni nu a vociferat absurditatea acestei constructii. Se intreaba cineva cate proprietati, masini de lux, case de vacanta si avere au bisericile, preotii si tot ce include biserica ortodoxa, se intreaba cineva la ce le folosesc cand se cearta pentru retrocedari de paduri si pamanturi ? Daca, in tara noastra este liber dreptul la exprimare nu inteleg aceasta lupta murdara, cu substrat religios dusa de biserica prin toate metodele posibile , cinstite si necinstite. Cred in Dumnezeu dar, nu cred in fatarnicie. Credinta adevarata nu are note in catalog, credinta adevarata nu se impune si nu se cerseste ca obiect de studiu. Poti sa te rogi in pustiu , intr-o pestera ascunsa in pamant, intr-o camera saracacioasa . La ora actuala , la noi in tara sunt mai multe biserici decat spitale si nu inteleg la ce folosesc atat de multe, cand oameniii mai au nevoie si de siguranta zilei de maine pentru ei si cei ce vor veni dupa ei. Se duce o lupta murdara pentru orele de religie , o lupta in care sunt inclusi copiii, profesori , parinti , tv., presa scrisa si tot ce poate fi folosit ca '" arma"" de convingere. Dumnezeu ne iubeste pe toti , neconditionat, saraci si bogati , buni si rai si, nu am citit in Biblie ca, ne cere planificarea credintei. Nu exista credinta de nota 2 sau 10, nu exista credinta masurata si notata in catalog in masura in care, un elev merge la biserica. Ora de religie este un obiect de studiu si nu o indoctrinare pe toate caile posibile. Ar trebui , in acest caz , cei care sa hotarasca sa fie copiii , pentru ca, ei sunt cei ce se formeaza ca personalitate proprie, cu idei si convingeri.

3 1

08.03.2015 18:33 valyfat

Felicitari pentru opine!

1 1

14.03.2015 22:43 alina98

Draga doamna, aveti o opinie tare inversunata dar, din nefericire , nefondata. nu impune nimeni nimanui nimic. Religia in scoala este un drept castigat cu multe jertfe timp de zeci de ani. In temnitele comuniste au murit oameni de o inalta tinuta morala care au marturisit ceea ce noi acum , cu inconstienta sau ignoranta, dorim sa aruncam. In alta ordine de idei, ciudate opinii aveti despre cum ar trebui sa ne manifestam credinta: sub pamant, in pesteri sau in camere neaparat saracacioase... De fapt exprimati sintetic o intreaga mentalitate a unei culturi seculare si atee, fara a realiza probabil ca, daca il alungi pe Dumnezeu , automat dai drepturi altcuiva, caci locul nu ramane niciodata gol. Si nu , nu echivalez orele de religie cu Dumnezeu, ci cu o marturie a noastra, cu o forma de rezistenta, de demnitate umana, de aparare a valorilor mosilor si stramosilor nostri.

0 0

24.03.2015 13:29 loredana59

Felicitări!

0 0

26.03.2015 21:45 cipicaus

Poate ca acei preoti din temnitele comuniste au fost turnati de catre colegii lor - tot preoti si ei - care turnau la securitate ce le spuneau enoriasi la spovedania. Spuneti tot adevarul,
Am avut si noi un geniu - Eminescu se numea- si a cutezat sa nu fie ortodox. Culmea! Stiti ce zicea el despre religie?
Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi...
Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
Cel ce în astă lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.

4 4

04.03.2015 11:40 ioanpaul2

Vreți stat islamic? Vreți să fim talibanii Europei? Nu ajunge că se construiește o biserică la trei zile? Dacă nu vedeți diferența dintre un regim laic și unul religios uitați-vă la Turcia și Afganistan. Aici sunt de acord cu Marx: "Religia e opiu pentru popor"

4 1

04.03.2015 19:14 valentina_cristina

Aveti dreptate , se construiesc multe biserici, dar ati intrat sa vedeti ca ele sunt pline duminica si la sarbatori? Nu v-ati intrebat de ce se construiesc? Oamenii au nevoie sa stie ca se pot refugia undeva. Societatea in care traim nu face decat sa critice individul, sa-i suprime drepturile si sa ceara perfectiunea impingandu-l pe acesta intr-o stare de depresie. Atunci, omul cauta un loc unde este primit, iubit si inteles chiar daca nu este perfect. Cand aceste biserici construite vor fi goale, atunci să ne punem problema ca sunt prea mult si degeaba.
Pana la urma, nu am vazut pe nimeni sa critice numarul in crestere a carciumilor sau a cazinourilor. Cum si acelea au dreptul sa fie multe, asa si bisericile au dreptul.
Imi pare rau ca exista oameni care inca il admira pe Marx si ideologiile lui!

4 2

04.03.2015 22:24 ruben_14

Bravo domnule ioanpaul2! Bine mai graiti! Chiar suntem " talibanii Europei"

0 1

05.03.2015 07:11 ioanpaul2

Stimată doamnă Valentina nu îl admir pe Marx, dar aici are dreptate. Cât despre cârciumi, nu este obligatoriu să intre copiii în ele, chiar li se interzice minorilor. Poate ar trebui așa și cu religia; minorii să nu fie obligați de părinți sau societate să-și intoxice creierul.

0 0

29.03.2015 20:44 valentina_cristina

Sa stiti ca religia nu a fost niciodata obligatorie! Cine nu dorea facea cerere sa nu participe la aceasta ora. Ciudat ca acum este tocmai invers. Oricum, m-am convins! Parintii si elevii au ales, dupa cum am vazut si la stiri, ceea ce au dorit, indiferent de ceea ce credem fiecare dintre noi. Cei care au renuntat la aceasta ora trebuie acum sa-si plateasca personal care să predea la clasa o materie alternativa aprobata de Inspectorate. Sper sa se aseze treburile.

4 2

04.03.2015 14:47 orastie

Cred ca solutia exista si este la indemana noastra. O programa scolara care sa cuprinda ISTORIA RELIGIILOR ar fi binevenita. Intr-o ora de curs inveti multe, daca programa ar merge mai mult pe acest segment. Atat dascalii de religie cat si parohii localitatilor unde functioneaza scolile, ar gasi extrem de usor calea de mijloc, pentru a evita nemultumirile iscate de predarea religiei pure...Religia nu este toxica, n-are cum sa fie, pentru ca este parte integranta din identitatea popoarelor. Dar trebuie umblat putin la programa si trebuiesc regandite manualele. Eu sunt profesor de istorie, asadar, nu trebuie sa fie nimeni de acord cu mine. Asa vad eu lucrurile in privinta orei de religie. Dar, cine stie, poate ca ar fi o solutie pentru a detensiona situatia...

5 1

04.03.2015 16:25 albescu

Ma mir ca un profesor de istorie a uitat de Inchizitia Catolica si de Giordano Bruno. Spuneti ca religia nu e toxica, dar procesul intentat de Inchizitie la adresa lui Galileo Galilei a fost toxic pentru teoria heliocentrista sustinuta de acesta. Teorie care astazi se preda in scoli. Biserica s-a comportat in Evul Mediu de asa natura incat a tinut pe loc stiinta. Noroc cu arabii care au mai salvat lucrurile in intunecatul Ev Mediu dominat de Biserica Catolica si de a ei Inchizitie. Ca profesor de istorie ar trebui sa stiti ca scoala s-a despartit de Biserica in urma miscarilor revolutionare din 1848 din intreaga Europa. A fost un pas important facut cu aproape doua secole in urma. Dorim oare sa ne iontoarcem cu doua secole???

1 4

04.03.2015 22:21 ruben_14

Si eu sunt profesor de istorie, dar ma aliniez gandirii domnului Albescu, imi scot palaria, la propriu, in fata d-voastra. Avem nevoie de asemenea oameni. Din pacate cu cat o societate e mai primitiva, cu atat gradul de indoctrinare e mai ridicat. Sa ne uitam la ce se intampla in tarile din America Latina, Filipine sau prin Afganistán si de ce nu chiar prin continental Africa. Unde e saracie si mizerie acolo castiga indoctrinarea si intoleranta. Asta ne arata gradul de societate primitiva in care traim. Lamentabil!

3 2

06.03.2015 11:14 albescu

Sunt de-a dreptul ingrozit de nivelul acestei dezbateri! Am totusi speranta ca nu toti "combatantii" sunt cadre didactice... Din nefericire discutiile pleaca de la doua premise eronate, dupa opinia mea. Iar in cadrul sondajului nu exista oferit un raspuns necesar, si anume ca religia nu are ce cauta in scoala. Sa ma explic. Toata lumea de pe forum are impresia ca ora de religie este cea ortodoxa (prima premisa). Sigur, o imensa majoritate a poporului roman este ortodox, dar din respect pentru ceilalti trebuie sa luam in considerare multitudinea de practici religioase care sunt legale in Romania. Plecand de la principiile constitutionale potrivit carora suntem egali in drepturi si ca nu poate exista discriminare pe criterii religioase, practic nu se poate organiza ora de religie in scoala. Presupunand ca am gasi un cadru didactic care sa cunoasca toate religiile, ceea ce ar fi echivalent cu a-l invia pe Mircea Eliade, ar trebui sa existe la fiecare scoala cadre didactice specializate in cateva culte religioase, astfel ca orice copil care doreste ora de religie sa poata opta pentru un anumit cult. Actuala dezbatere pleaca de la premisa (a doua) ca daca nu se doreste ca sa se urmeze o ora de religie ortodoxa se poate renunta. Dar daca o familie de adventisti doreste ora de religie dar de cult adventist? De ce copii din familii ortodoxe pot urma o ora de religie ortodoxa iar cei de religie adventista nu! Asta reprezinta discriminare pe criteriu religios si contravine Constitutiei! Si in fine, presupunand ca la o scoala un grup de profesori acopera toate necesitatile, in cate clase se va putea organiza aceasta adevarata enciclopedie a religiilor. Ar fi pe masura ideii de a construi un turn Babel. Religia nu are ce cauta in scoala pe acelasi motiv ca si politica. Inainte de 89 a existat ideea unor ore de invatamant politico ideologic pentru indoctrinare cu politica partidului comunist. Presupunand ca am dori o ora de politica care ar fi optiunea? Social democrata, liberala, conservatoare, etc. Scoala trebuie sa-si pastreze neutralitatea atat in ceea ce priveste spatiul religios cat si cel politic. Desigur, putem introduce in programa de filozofie o istorie a doctrinelor religioase, in programa de istorie o istorie a cultelor si curentelor religioase, putem studia in scoala morala cu trimiteri la principiile moralei din majoritatea cultelor religioase, dar trebuie sa pastram separarea scolii de biserica asa cum au dorit-o inaintasii nostri pasoptisti de care probabil am uitat.
In final as dori sa va atrag atentia ca in Romania la ora actuala la o scoala exista sase biserici. Inclin spre varianta ca in acea unica scoala sa nu se faca religie iar in cele sase biserici sa se faca in plus un pic de scoala.

3 5

04.03.2015 16:35 AbrihanAngelaMaria

Ora de religie trebuie sa ramana in trunchiul comun, indoctrinarea unui copil nu se face in scoala de catre profesorul de religie, habotnicii sunt formati in alte cercuri si la alta varsta. E nevoie de lectura Sfintei Scripturi înca de la varste mici si de intelegere a valorilor crestine a neamului nostru. E ora in care copilul se linisteste, nu-i e frica de nota mica daca n-a invatat, toti elevii pot fi antrenati in discutii, pentru ca fiecare tema la ora de religie are implicare in viata de zi cu zi.

6 3

04.03.2015 16:42 Tomoiaga

Cu ce drept să vin eu să spun ,,nu,, orei de religie, cine sunt eu?Fiecare dintre noi să se uite în propria ogradă, înainte de toate suntem profesori, colegi cu profesorul de religie, care şi-a dobândit acelaşi drept ca şi noi, a dat un examen de titularizare, are o programa şcolară la fel cum au şi celelalte discipline, cred că puncte slabe sunt la toate disciplinele, deci haideti să dăm dovadă că suntem profesori.

7 0

04.03.2015 18:57 kee_kee

Dar aici nu dicutăm despre profesorii de religie, ci despre dreptul părintelui de a alege! Nimeni nu interzice această oră și deasemenea, nimeni nu ar trebui să oblige un părinte să-și înscrie copilul la această oră.
Și tocmai pt că sunt colegă cu profesorul de religie și îmi pot imagina situația în care se află fără voia sa, am decis ca cererea să fie semnată

0 0

04.03.2015 20:01 Tomoiaga

Cu atâtea drepturi pe care le au părinţii si elevii, învăţământul românesc ,,merge strună,, ....

2 2

04.03.2015 16:54 Tomoiaga

Cu ce drept să vin eu să spun ,,nu,, orei de religie, cine sunt eu?Fiecare dintre noi să se uite în propria ogradă, înainte de toate suntem profesori, colegi cu profesorul de religie, care şi-a dobândit acelaşi drept ca şi noi, a dat un examen de titularizare, are o programa şcolară la fel cum au şi celelalte discipline, cred că puncte slabe sunt la toate disciplinele, deci haideti să dăm dovadă că suntem profesori.

7 3

04.03.2015 18:30 CamyProfesor

Bine spus . Bravo.

2 3

04.03.2015 17:47 Ionica_Gina

da trebuie sa faca si religie

2 2

04.03.2015 18:19 georgeta_tufan

De ce se opun unii oameni predarii religiei in scoala? Ca ne invata sa ne respectam traditiile, semenii si sa ne ajutam la nevoie? Personal cred ca orele de religie prevazute in trunchiul comun si programa acestei discipline nu transforma elevii in niste habotnici, ci ne ofera posibilitatea de a-i sensibiliza si de a le modela in bine comportamentul. Si parintii nostri au studiat religia si au stiut sa ne educe in spiritul bunului simt. E mai bine ca religia sa fie inlocuita cu vocabularul indecent, fumatul, sexul sau etnobotanicele? ....Eu una nu cred!

1 1

12.03.2015 21:14 floriadna_65

Foarte bine spus!!!!!!!!!!!! Si eu cred la fel .

0 0

29.03.2015 23:58 valentina_manake

SUBSCRIU.

5 0

04.03.2015 18:47 teoiulia

Ora de religie isi are rostul ei,dragi parinti.Desenele animate care sunt acum oferite spre vizionare copiilor nostri ii inspaimanta mai tere pe copii decat i-ar inspaimanta orice diavol la ora de religie. Fiti sinceri si intrebati-va constiinta!Nu am auzit pana acum sa fie atat de ingrozitoare o ora de religie si debusoleze un copil.Cate desene cu monstri nu le-ati pus copiilor vostri pana acum?

5 0

04.03.2015 19:05 valentina_cristina

Ora de religie este o ocazie buna de a amini copiilor despre valorile morale care trebuie exersate de orice individ. Daca veti consulta manualele de religie(cel putin la ciclul primar) veti observa ca majoritatea lectiilor au le baza pilde sau povesti cu caracter moral. Se promoveaza dragosta, iertarea, intelegerea celui de langa tine si identificarea binelui in sine si in ceilalti. De aceea nu vad cu ce chinuie sau lezeaza aceasta ora. Eu sunt invatatoare si raman mereu in clasa in timpul orei de religie deoarece de multe ori am si eu cate ceva de invatat, necesar in dialogul meu cu elevii.

0 0

30.03.2015 00:05 valentina_manake

FELICITARI!
AI ATATEA CUNOSTINTE SI ARGUMENTE, INCAT CREDEAM CA ESTI "DE RELIGIE".
SE VEDE CA AI STAT CUMINTICA PE LA ORE, CHIAR SI PE LA ALE ALTORA..., DAR ASTA TI-A PRINS BINE FIINDCA AI AVUT NUMAI DE INVATAT, TIZO!

0 0

30.03.2015 14:54 valentina_cristina

Mie nu îmi este rușine să recunosc faptul că învăț cât ceva din toate. Până și din aceste discuții învăț ceva. Cel mai trist lucru este să observ că dreptul la opinie este aspru taxat de cei care nu sunt deacord cu afirmația. Comentariul dumneavoastră mă face să mă simt apreciată. Și da, eu rămân în clasă în timpul orelor de religie și engleză chiar dacă nu e obligația mea. Sunt responsbilă de elevii mei până la sfârșitul programului când pleacă acasă cu părinții.

1 0

04.03.2015 20:23 teosys123

Orice disciplina,si alaturi de acestea si religia,cand sunt predate de oameni devotati meseriei este utila educabililor,marea problema apare atunci cand exista interese obscure nestiute de noi care ofera noi si noi motive de discordie.Deci da religiei in scoala,este o disciplina utila.

2 0

04.03.2015 21:02 lupu_dorel

Ora de religie trebuie să aibă un caracter informativ. Trebuie modificată programa.

0 0

30.03.2015 00:06 valentina_manake

FORMATIV, DE CE NU?

1 0

04.03.2015 21:51 maridascalasu

Cum dezvoltăm latura spirituală a copiilor noștri , dacă nu prin orele de religie? Lăsa-ți copii sa învețe din învățămintele creștinești , vor deveni mai buni , mai aproape de aproapelue său , îl va înțelege mai bine și va discerne între bine și rău . Sunt învățătoare , iar elevii mei din clasă sunt nerăbdători să vină ora de religie , aș dori ca părinții să-și consulte elevii înainte să completeze cererea . Va trece si acest val întrucât poporul român a rezistat la atâtea asupriri din partea clasei politice actuale și sper să treacă cu întelepciune și peste acest obstacol .

2 2

04.03.2015 23:27 selena1974

Înaintaşii noştri s-au luptat pentru a apăra credinţa ortodoxă. Noi ce facem acum?! Am avut privilegiul de a fi un popor ortodox încă din naştere prin intermediul Sfântului Andrei care a fost trimis de Însuşi Dumnezeu a propovădui în părţile Dobrogei de astăzi. Dumnezeu , în atotştiinţa Sa, cu siguranţă a ştiut încă de atunci de acest moment al răzvrătirii noastre ca neam . Ce vom răspunde la a doua judecată? Dacă nu am fi ştiut de Dumnezeu Cel în Sfânta Treime, păcat nu am avea. Dar ştim! Ne e martor Sfântul Andrei! Este vremea să ne trezim! În ce credem? Dacă ne vom pierde valorile spirituale , atunci va fi vai de noi. Un neamţ a descoperit ORTODOXIA în România. A renunţat atunci la bogăţiile sale din Germania, la facultăţile sale , şi s-a făcut călugăr în România. Într-un interviu a declarat: " Românii nu sunt conştienţi de valorile pe care le au. Ar trebui să facă mai mult pentru a le păstra. Eu unul mi-aş fi dorit să mă nasc într-o ţară ortodoxă!" . Ce avem a răspunde acestui om? Ne ruşinează credinţa lui. Să luăm aminte aşadar: RELIGIA TREBUIE PĂSTRATĂ CA PE UN ULTIM BASTION ! DACĂ SCOATEM RELIGIA DIN ŞCOALĂ, VOM PIERI CA NEAM! VAI !!! Doamne, să nu pierim! Pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei care a murit pentru încreştinarea noastră, salvează România!

0 1

06.03.2015 13:49 cristi19735

fara suparare dar noi ca popor am existat si inainte de sf.andrei,iar pe timpul comunistilor nu exista religia in scoala iar noi am continuat sa fim un popor poate chiar mai bun decat acum.religia nu e necesara in scoala in forma actuala

2 2

05.03.2015 09:56 nerka

Cine ar trebui să le ofere copiilor educaţie spirituală? Potrivit Bibliei Deuteronomul 6:6-8, această responsabilitate le revine părinţilor. ( "Aceste cuvinte pe care ţi le poruncesc astăzi să fie în inima ta, să le inculci fiului tău şi să vorbeşti despre ele când eşti acasă şi când umbli pe drum, când te culci şi când te scoli. Să ţi le legi ca semn pe mână şi să-ţi servească drept fruntar între ochisă le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale."), În prezent, din cauza serviciului, a sarcinilor solicitante sau a altor activităţi care le consumă timpul şi energia, părinţii sunt tentaţi să lase educaţia şi instruirea copiilor lor pe seama altora, de pildă a profesorilor şi a educatorilor. Cu toate acestea, nimeni nu-l poate înlocui pe părintele iubitor şi grijuliu.Dacă ai nevoie de ajutor în această privinţă, caută-l cu înţelepciune, însă nu renunţa niciodată să te achiţi de această responsabilitate sacră. Instruirea copiilor pretinde timp şi eforturi. În primul rând învaţă-i să-l iubească pe Dumnezeu şi să se teamă de el. Fii un exemplu pentru ei. Asumă-ţi responsabilitatea de a-ţi instrui copiii şi fă-ţi timp pentru aceasta. Desigur, nu eşti perfect şi vei face greşeli. Însă dacă te vei strădui cu sinceritate să înfăptuieşti voinţa lui Dumnezeu, foarte probabil, copiii tăi îţi vor fi recunoscători pentru eforturile depuse şi vor trage foloase din ele. În Proverbele 22:6 se spune: „Educă-l pe copil conform căii potrivite pentru el şi nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea“.

2 0

05.03.2015 10:11 curelariu_cristina

Educaţia religioasă trebuie asigurată copilului din primii ani de viaţă: "Dacă nu plouă primăvara, degeaba va ploua mai târziu"
(Vasile Băncilă, "Iniţierea religioasă a copilului", p. 21).
Nu religia, ci lipsa acesteia este o viaţă artificială pentru copil, deoarece sufletul copilului se înrudeşte structural cu realitatea religioasă: "Adevăr vă spun: Cel ce nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea"
(Marcu 10, 15).
Lasati religia in scoli ca suntem urmasii lui "Stefan cel Mare si Sfant,Brancoveanu ,Sfintei Teodora de la Sihla" si altora multi cre au aparat credinta.

3 0

05.03.2015 11:58 stoianaddi

Personal, consider ca optional ar trebui studiate in scoala, cu titlu informativ spre a fi cunoscute toate religiile mai importante, un fel de "istorie" a religiilor umanitatii- si nu doar una. Daca le analizezi, fiecare religie in parte se considera ca este cea mai buna, iar celelalte sunt "secte" religioase. Elevii vor fi invatati ca Exista un Dumnezeu in care sa se increada si sa se roage cu increderea neclintita ca vor fi ajutati. Se vor prevenii cursantii ca unele dintre religii/ credinte sunt extremiste, periculoase, de ai caror adepti si ideologii trebuie sa se fereasca/ dar trebuie sa cunoasca de care dintre ele.

3 0

05.03.2015 12:34 sorin1971

cu un deosebit respect pt parinti,este f util ca copii nostri sa cunoasca adevarul din cuvantul lui dumnezeu.ioan 17;17 cititi2 timotei3;16-17.dumnezeu nu poate sa minta tit 1 ;2 si trebuie sa asimileze cunostinta ioan 17;3 etc .intrebativa este adevarul predat in scoli?????????????dumnezeu ne-a crea cu liber albitru si avem datoria sa-i invatam pe copii nostrideutronom6;4-9.....noi optam optional.

1 1

05.03.2015 13:04 doinacu

Poporul roman este un popor ortodox. Parinţii si şcoala ua obligaţia morală sa educe copiii în spirit ortodox, să-i invete care este menirea omului pe pământ. Trebuie sa ne intoarcem la traditiile si obiceiurile noastre stramosesti. Tot am imprumutat din apus si cum sa educam si cum sa mancam si uitati unde s-a ajuns. Trebuie sa ne gandim ca vom raspunde in fata lui Dumnezeu pentru acesti copii. Noi nu suntem animale ca sa ne rezumam doar la viata de aici. Pe noi, oamenii ne asteapta vesnicia si vom da socoteala de orice atitudine pe care o vom lua pentru formarea acestor copii.

2 0

06.03.2015 13:43 cristi19735

ce se intampla cu cei care nu sunt ortodoxi,ei nu sunt tot romani?de ce sa invete ei ortodoxia.daca e un musulman,budust,etc intr-o scoala trebuie sa-l obligi la ortodoxie?

0 0

08.03.2015 16:54 sportiv

Dar cine-i obligă la ortodoxie? Dumneavoastră DOAR asta ați înțeles din acest sondaj (și nu numai?)

1 0

05.03.2015 14:23 MARIA1955

În primul rând, vreau să spun că sunt credincioasă, dar nu sunt religioasă. La disciplina religie ar trebui să se lucreze la programa școlară. Pe cei mici îi captezi cu povești, istorioare, imagini, etc; pe cei mai mari altfel: a-i putea să le explici și să le tâlcuiești din experientele profetilor Vechiului Testament, respectiv evangheliile Noului Testament; iar la cei de liceu deja se poate vorbi despre anumite principii interconfesionale, de creștinism, de islamism, etc.implicit la orele de religie se poate face și Etică.
În al doilea rând, nu ar trebui notele și calificativele elevilor condiționate de frecventarea și prezența lor la biserică. Am un fiu în clasa pregătitoare. Știe foarte multe rugăciuni și nu este meritul profesorului de religie( după un semestru nu ar avea cum ), ci al mamei mele- bunica lui.
În al treilea rând, la Biserică ar trebui cineva să-i implice pe copii, tineri în anumite proiecte: cor, acțiuni pentru tineret, scoală duminicală, etc. Motivați fiind, tinerii ar percepe altfel ora de religie.

0 0

20.03.2015 14:51 loredana59

SUNTETI CREDINCIASA, DAR NU RELIGIOASA? ATUNCI IN CE CREDETI? UN DUHOVNIC MI-A SPUS CU ANI IN URMA CA -CITEZ- ,,SI DRACII CRED SI SE CUTREMURA, NU MANANCA, NU DORM, DAR NU FAC VOIA LUI DUMNEZEU,, . ASADAR LASATI COPIII IN CREDINTA STRAMOSILOR PENTRU CARE SI-A DAT VIATA UN BRANCOVEANU, AU LUPTAT STEFAN, MIRCEA, MIHAI SI ALTII CA EI! IAR CEI DE ALTE RELIGII SA RAMANA CE SUNT. OBSERVATI CUM REACTIONEAZA MUSULMANII CAND LE ESTE BATJOCORITA RELIGIA? EI BINE, HRISTOS A PROPOVADUIT IERTAREA, IUBIREA APROAPELUI,DAR NOI IL BATJOCORIM CU INDIFERENTA NOASTRA.

1 3

05.03.2015 16:08 nutugheorghe

cineva spunea ca religia se aseamana cu organele genitale: adica nu se arata in public si nu li se indeasa pe gat copiilor

1 0

20.03.2015 14:52 loredana59

ORIBIL!

0 0

30.03.2015 15:01 valentina_cristina

Foaaaarte distractiv! Totusi acum organele genitale se gasesc explicit expuse peste tot! Daca tot comparam, hai sa expunem si mesajele religioase peste tot!
Nimic nu se indeasa pe gat copiilor! Copiii care nu doresc sa faca religie au avut dreptul sa depuna cerere prin care refuzau participarea , si asta este de la comunism pana azi! Ca nu s-au informat parintii sau ca nu s-a facut un adevarat spectacol din asta, e altceva!

3 1

05.03.2015 17:08 adelamunt

Exista doua categorii de oameni. Cei care inteleg cat bine le-a facut lor Dumnezeu, iar acestia mereu vor opta pentru predarea religie in scoli, ca disciplina obligatorie, si mai sunt si ceilalti, cei care inca nu si-au dat seama ca nici un fir de par din capul lor nu se misca fara voia lui Dumnezeu. Acestia, evident vor sustine "inutilitatea" formarii caracterului religios. Si atunci ce mai poti sa faci cu ei? Nici macar Dumnezeu nu da buzna in sufletul omului, El sta frumos si bate.
Dumnezeu sa ne miluiasca fiindca suntem orbi si nu vrem sa intelegem...

0 0

20.03.2015 14:53 loredana59

SUPERB!

4 0

05.03.2015 17:20 Lavinia_Navadarszki

Fiecare parinte si copil are dreptul la alegere libera,iar eu cred ca ideea ca ora de religie sa fie optionala este corecta,deoarece credinta unui copil nu se masoara in note. Un copil nu poate fii credincios de nota 4 sau de nota 10.

1 1

05.03.2015 17:51 ade2010

Mare dreptate aveti!

1 2

07.03.2015 20:21 sportiv

Mi se pare că citiți ,,pe sărite”! Am scris mai sus că în școală nu se evaluează ,,CREDINȚA”,Lavinia, ci doar anumite cunoștințe prevăzute de programa școlară, ca la oricare alt obiect de învățământ! Apropo: la opționalul ,,Educația pentru sănătate” evaluăm cât de bolnav este un ,,școler”? (deși asta se poate prin medici)!

1 1

20.03.2015 14:57 loredana59

NICI MATEMATICA NU TREBUIE INVATATA PENTRU NOTE, EU ,,OPTEZ,, PENTRU A ELIMINA MATEMATICA, SAU STIINTELE NATURII. CE SPUNETI? UNDE MAI PUI CA ARE SI ,,MARE DREPTATE,,!

3 0

05.03.2015 17:49 lauracristina

Cred ca noi toti uitam ca invatamantul in Romania s-a nascut in Biserica Crestina Ortodoxa!

4 1

05.03.2015 17:59 alexandrageorgianabalan

Dacă omul l-ar fi făcut pe Dumnezeu, nu ar fi trebuit să-L cunoască, dar, cum Dumnezeu l-a făcut pe om, consider că omul este dator să-şi cunoască creatorul. Mulţumesc!

1 1

06.03.2015 13:40 cristi19735

poti sa stii despre cele sfinte si de acasa de la biserica sau unde mergi nu trebuie sa afli de la scoala ca materie obligatorie

1 1

07.03.2015 20:23 sportiv

Corect! Mai ales că poți învăța și ,,integrale” la matematică cu bunica , pensionară, fostă profesoară !

4 0

05.03.2015 18:35 sergiureznicencu

Sunteti siguri ca religia ortodoxa e religia adevarata astfel incat sa merite sa fie predata tuturor copiilor? De ce nu va extindeti si in tarile catolice si poate si in cele mulsumane?

4 0

05.03.2015 18:55 professorbujor

Dacă respecți cele 10 porunci ,dar nu crezi în Dumnezeu , este rău ?
Dar ,dacă crezi în Dumnezeu, și nu respecți unele dintre cele 10 porunci, este bine ?

1 0

05.03.2015 20:04 matei

Le-aș propune celor care doresc ca religia să fie facultativă să facă opțiuni pentru fiecare disciplină de învățământ. Se merge pe principiul că nu e bine să îndoctrinăm copilul. Foarte bine. Dar de ce e bine atunci să-i băgăm matematica cu forța în cap sau oricare altă știință. Să fie toate opționale, ce ziceți?

1 0

05.03.2015 20:15 professorbujor

Putem extinde ideea dvs. la aceea de existență opțională !

2 0

05.03.2015 20:44 nicoaragabriela

Nu inteleg ce aveti cu religia pentru ca se face atata valva ! Mai bine ne-ar preocupa altceva ca de exemplu cum sa facem sa nu mai fie atata violenta in scoli! iar in ceea ce-i priveste pe preoti e treba lor ce fac nu suntem noi in masura sa-i judecam!

1 0

05.03.2015 20:56 victor90190

Religia este intradevar necesara deoarece daca nu ai frica de Dumnezeu, nu ai frica de nimeni. Religia inseamna legatura cu divinitatea, precum si credinta in aceasta, fiind inzestrati cu "liberul arbitru", avem oportunitatea de a decide daca dorim sa pastram legatura cu divinitatea pe care o avem de cand am fost botezati sau nu. Formele religiei acum nu sunt, din punctul meu de vedere, potrivite pentru ca ele deocamdata doar ingusteaza mintile copiiilor, crezand doar intr-un Dumnezeu, pretinzand ca orice alt Dumnezeu este doar o copie, o inventie sau o interpretare a Dumnezeului nostru. Corect ar fi sa se studieze despre toti Dumnezeii, fara a-i detesta sau nega, de exemplu Buddha, Zeus, Mohammed si altii. Deocamdata, religia este doar un element de manipulare a oamenilor, de negare a stiintei si a tuturor lucrurilor dovedite; religia este un element prin care copiii sunt invatati inca de mici ca cineva este mai presus de ei, ceva ce le spune un adevar incontestabil.
Sa trecem la ideea " Raiul si Iadul ". Cum am precizat si mai sus, nu sunt de acord cu metodele de predare actuale, iadul nu ar trebuii prezentat ca si imparatia lui Lucifer ( asa-zis-ul Satana ), focul etern ce arde sufletele rele, ci ar trebuii prezentata o alternativa toleranta a raiului, pentru cei " mai putin norocosi ".
Concluzia este ca nu trebuie sa participi la ore de indoctrinare pentru a crede in Dumnezeu.

5 0

05.03.2015 21:12 yuryashy

Anne Graham, intr-un interviu in emisiunea "Early Show" (Spectacolul matinal), a fost intrebata de Jane Clayson, cu privire la atacurile din 11 septembrie 2001 si i s-a pus o intrebare la care multi ar fi dat raspunsuri nesatisfacatoare:
"Cum a putut Bunul Dumnezeu sa lase sa se intimple asa ceva si sa priveasca atat de nepasator aceasta catastrofa de pe pamantul Americii?"

Anne Graham, dupa ce a meditat cateva clipe, a dat un raspuns magistral, a raspuns cu niste replici foarte logice, profunde si inspirate, nepregatite dinainte (se poate vedea pe videoclipul inregistrat). Dansa a precizat foarte calm si explicit,
precizand urmatoarele:

"Si eu mi-am pus deseori aceasta intrebare si mi-am gasit urmatoarele raspunsuri... Cred - nu cred, dar sunt profund convinsa - ca Dumnezeu a fost si ramane adanc intristat de aceasta, la fel ca si noi, numai ca noi, de ani de zile, Īi spunem si chiar Ii poruncim sa iasa din scolile noastre, din guvernul si din vietile noastre, ca ne descurcam si singuri, fara ajutorul Lui... Si, fiind El un adevarat gentleman, cred ca pur si simplu S-a dat, calm, la o parte...
Cum de mai indraznim noi oare sa-I cerem binecuvintarea, mila si protectia Sa, daca Ii cerem sa ne lase in pace? (Īn lumina recentelor evenimente, fiind vorba de atacuri teroriste, atacuri armate in scoli etc.)

Anne Graham, intr-un interviu in emisiunea "Early Show" (Spectacolul matinal), a fost intrebata de Jane Clayson, cu privire la atacurile din 11 septembrie 2001 si i s-a pus o intrebare la care multi ar fi dat raspunsuri nesatisfacatoare:
"Cum a putut Bunul Dumnezeu sa lase sa se intimple asa ceva si sa priveasca atat de nepasator aceasta catastrofa de pe pamantul Americii?"

Anne Graham, dupa ce a meditat cateva clipe, a dat un raspuns magistral, a raspuns cu niste replici foarte logice, profunde si inspirate, nepregatite dinainte (se poate vedea pe videoclipul inregistrat). Dansa a precizat foarte calm si explicit,
precizand urmatoarele:

"Si eu mi-am pus deseori aceasta intrebare si mi-am gasit urmatoarele raspunsuri... Cred - nu cred, dar sunt profund convinsa - ca Dumnezeu a fost si ramane adanc intristat de aceasta, la fel ca si noi, numai ca noi, de ani de zile, Īi spunem si chiar Ii poruncim sa iasa din scolile noastre, din guvernul si din vietile noastre, ca ne descurcam si singuri, fara ajutorul Lui... Si, fiind El un adevarat gentleman, cred ca pur si simplu S-a dat, calm, la o parte...
Cum de mai indraznim noi oare sa-I cerem binecuvintarea, mila si protectia Sa, daca Ii cerem sa ne lase in pace? (Īn lumina recentelor evenimente, fiind vorba de atacuri teroriste, atacuri armate in scoli etc.)
Cred ca totul a inceput cind Madeleine Murray O'Hare (doamna care a cerut ca America sa devina o tara atee si care a fost ucisa, iar
corpul ei a fost gasit recent) a afirmat ca nu dorea nici un fel de rugaciuni in scolile noastre, iar noi am spus O.K. Cererea ei a fost aprobata si a devenit lege obligatorie in SUA...
Apoi, cineva a spus ca mai bine nu am citi Biblia in scoli (Biblia care spune sa nu ucizi, sa nu furi si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti), iar noi am spus O.K..
Apoi, dr. Benjamin Spock a spus ca nu ar trebui sa ne plesnim copiii atunci cind se poarta urit, pentru ca aceasta le-ar afecta mica lor personalitate si stima de sine (fiul dr. Spock s-a sinucis). Iar noi am spus ca un expert trebuie sa stie ce vorbeste, asa ca am spus O.K.
Apoi, altcineva a spus ca profesorii si dirigintii nu ar trebui sa ii disciplineze pe copii atunci cind gresesc. Iar conducatorii de scoli au spus ca nici un membru al personalului sa nu atinga vreun elev atunci cind se poarta urit,
pentru ca scolile nu au nevoie de publicitate proasta si in nici un caz de procese. (Totusi, exista o mare diferenta intre a disciplina si a atinge, a bate, a plesni, a lovi, a umili, etc.). Iar noi am spus O.K.
Apoi, cine stie ce membru inteligent al consiliului de conducere al vreunei scoli a spus ca, baietii fiind baieti, vor face dragoste oricum, deci ar trebui sa le dam fiilor nostri prezervative. Asa, ei vor putea sa se distreze cit vor, iar noi nu vom trebui sa le spunem parintilor ca le-au primit de la scoala. Iar noi am spus O.K.
Apoi, unii dintre alesii nostri de virf au spus ca nu conteaza ceea ce fac in viata lor privata atit timp cit isi fac treaba la slujba. De acord, a spus fiecare din
noi, mie nu-mi pasa de ceea ce face altcineva, inclusiv presedintele, in viata sa privata, atit timp cit am o slujba si economia merge bine.
Apoi,niste libertini au cerut sa tiparim cat mai multe reviste cu femei goale, in semn de respect si apreciere a frumusetii feminine.. Iar noi am spus O.K.
Apoi, altcineva a impins acea apreciere un pas mai departe, publicind fotografii cu copii goi, si inca mai departe, afisindu-le pe Internet. Iar noi am spus O.K.,
au dreptul la libera exprimare. Apoi,industria show-business-ului a spus: hai sa facem show-uri TV si filme care sa promoveze indepartarea de Dumnezeu, violenta si sexul ilicit, sa inregistram melodii care sa incurajeze violurile, drogurile, crimele,sinuciderea si temele satanice. Iar noi am spus ca nu este decit entertainment-amuzament, nu are efecte adverse si oricum nu o ia nimeni in serios, asa ca totul a mers inainte. Iar acum ne intrebam speriati de ce copiii nostri nu au constiinta, de ce nu disting binele de rau, de ce nu ii deranjeaza sa ucida pe straini,
pe colegii de clasa sau pe ei insisi. Probabil ca, daca ne-am gindi mai mult, ne-am da seama de ce.
Cred ca totul se reduce la faptul ca ceea ce vei semana, aceea vei si culege.
Noi Ii spunem lui Dumnezeu: Draga Doamne, de ce nu ai salvat-o pe acea fetita ucisa in clasa? Iar Dumnezeu raspunde: Dragul meu, Eu am fost alungat din scoli, nu puteam fi acolo. Cum puteam Eu fi acolo, cind voi mi-ati spus sa plec din scoli?
E ciudat cum oamenii Il dispretuiesc pe Dumnezeu, si apoi se intreaba cu naivitate de ce totul merge tot mai prost. Este ciudat cum de credem tot ceea ce scriu ziarele, dar noi ne indoim de ceea ce spune Biblia.
E ciudat cum de toti oamenii vor sa mearga in ceruri, desi nu cred, nu gindesc, si nu spun sau nu fac nimic din ceea ce scrie in Biblie.
Este ciudat cum de unii pot spune: da, eu cred in Dumnezeu si de fapt sa
il urmeaza pe Satana, care, se stie ca, la randul lui, crede si el in Dumnezeu...
E ciudat cum ne repezim sa judecam, dar nu ne place sa fim judecati. E ciudat cum de se pot trimite mii de glume prin e-mail si ele se raspindesc precum focul salbatic, dar cind incepi sa trimiti mesaje privindu-L pe Dumnezeu, oamenii se gindesc de doua ori inainte de a le trimite si altora.
E ciudat cum de tot ceea ce este vulgar, crud si obscen trece liber prin cyberspatiu, dar orice discutie publica despre Dumnezeu este impiedicata la scoala si la locul de munca.
Este, in sfarsit, ciudat cum poate fi cineva atit de inflacarat de dragoste pentru Hristos fiind in acelasi timp un crestin invizibil in timpul saptaminii."
(Interlocutoarea a mai venit si cu alte argumente, dar ne oprim aici).
Radeti?
Ar fi,
desigur, ciudat cum de, gindindu-va daca sa trimiteti sau nu mai departe acest mesaj nu-l veti trimite multor adrese din lista voastra, pentru ca nu sunteti siguri de ceea ce crede destinatarul posibil sau de ceea ce vor crede despre VOI daca il veti trimite.
E ciudat cum de ma ingrijoreaza mai mult ceea ce cred oamenii despre mine si mai putin ceea ce crede Dumnezeu despre mine.
Ce credeti?
Trimiteti mesajul mai departe daca credeti ca este bun. Daca nu, atunci pur si simplu aruncati-l la cos si nimeni nu va sti ca ati facut-o. Dar, daca o faceti, atunci nu va mai plingeti de starea proasta in care a ajuns lumea astazi!

Sa aveti o zi buna!

-- Un singur lucru nu poate Dumnezeu: sa ne mantuiasca fara consimtamantul nostru.

Nicolae Steinhardt

Daca Dumnezeu nu exista si eu cred, n-am pierdut nimic. Dar daca Dumnezeu exista si eu nu cred, atunci am pierdut totul.

- N. Iorga -

1 0

06.03.2015 17:49 professorbujor

Ars longa,vita brevis .

0 0

23.03.2015 14:11 loredana59

CU PRECIZAREA CA ACEASTA APARTINE CELEBRULUI MATEMATICIAN BLAISE PASCAL FIIND VORBA DE CELEBRUL ,,PARIU,, AL LUI . INTERVENTIA DV ESTE MINUNATA! MULTUMIM!

2 0

05.03.2015 21:13 yuryashy

Daca Dumnezeu nu exista si eu cred, n-am pierdut nimic. Dar daca Dumnezeu exista si eu nu cred, atunci am pierdut totul.

- N. Iorga -

0 1

06.03.2015 16:48 professorbujor

Toată stima pentru marele Iorga ,dar aserțiunea sa nu cred că este tocmai corectă ,moral analizând .
Judecata domniei-sale nu se deosebește de aceea a unui neguțător .

2 0

05.03.2015 21:15 yuryashy

> Campinas
> (in 2005)
>
> In Campinas , Brazilia, un grup de prieteni, beti,
> au luat, in drum, o alta prietena....
> Mama a insotit-o pana la masina si, ingrijorata de
> starea in care se aflau prietenii ei, i-a spus, tinand-o de
> mana pe fata care se asezase in masina:
> 'Fiica mea, mergi cu Dumnezeu si fie ca El sa te
> apere.'
> Aceasta a raspuns: 'Poate doar daca El (Dumnezeu)
> merge in portbagaj, pentru ca aici, inauntru, ....e deja
> plin. '
> Peste cateva ore, a sosit vestea ca tinerii au fost
> implicati intr-un accident mortal, toti au murit, masina
> era de nerecunoscut, nu se mai putea spune ce tip de masina
> fusese, insa, in mod surprinzator, portbagajul
> era intact.
> Politia a declarat ca nu vedea in ce mod a putut
> ramane intact portbagajul. Spre surprinderea lor, in
> portbagaj, au gasit un carton de oua, iar ouale erau toate
> intregi.
>

1 0

06.03.2015 10:49 tutza_tomescu

EU SUSTIN, SA SE MENTINA PREDAREA RELIGIEI CA MATERIE OBLIGATORIE!! RELIGIA INVATA LA BINE, NU LA DESFRAU !
DESPRE CE SA INVETE COPIII LA SCOALA ? DESPRE SEX SI CUM SA TE PROTEJEZI?
AU TIMP TOATA VIATA SA PRACTICE SI SA SE FEREASCA!!! SI EU AM STUDIAT LA ANATOMIE DESPRE APARATUL REPRODUCATOR AL OMULUI SI NU POT SPUNE CA VAI TU! ERAM REDUSI MINTAL SI NU STUDIAM DE TOATE!! MIE MI SE PARE O NEBUNIE TOTUL!! E O EXACERBARE A PARTII INTIME A VIETII DE FAMILIE!! SA GANDIM CORECT, OMENESTE SI CEREBRAL!

0 0

08.03.2015 16:43 LULILU

Nu ora de religie e problema,ci acei profesori care nu ştiu comunica cu sufletul unui copilaş sau adolescent. Orele de religie ar trebui să fie o exaltare, ar trebui să provoace stare de bine, apropiere de Dumnezeu prin povestiri,poveţe din Biblie prin cântece cu care să-L slăvească. Copiii nu au nevoie de frică,de spaimă.Ei trebuie apropiaţi de Dumnezeu,ei trebuie învăţaţi cu un Dumnezeu milostiv şi nu cu unul răzbunător. Dacă ar fi alt mod de predare a religiei, vă garantez,că nimeni nu s-ar gândi la desfiinţarea orelor de religie.

1 0

08.03.2015 21:47 tutza_tomescu

Domnule!Presupun ca sunteti un domn!Din preudonim nu-mi dau seama cine sunteti!!!Ce credeti domnia voastra ca cei care predau religia nu au modulul de predare psiho-pedagogic?Vine oricine sa predea? Ma iertati dar sunteti dintre cei care probabil va pricepeti la de toate!Pe mine ma infioara gandul ca un om oarecare poate sa faca aprecieri la adresa altui om fara sa dea socoteala de cele afirmate!Dumneavoastra vad ca va pricepeti sa faceti divagatii pe teme religioase!SUNTETI CRESTIN-ORTODOX? Nu cred!!Eu mi-am exprimat opinia in cunostinta de cauza!!SUNT CADRU DIDACTIC SI NU PUN IN DISCUTIE COMPETENTELE PROFESIONALE ALE COLEGILOR DE BREASLA CARE PREDAU CU TRUDA ACEASTA MATERIE!!!Momentele de EXALTARE RELIGIOASA la care faceti referire ma tem ca le aveti din filme nu din experienta la catedra !STIU CA VA SUPAR, IMI CER SCUZE, dar in invatamantul romanesc s-a ajuns la aceste comflicte si scandaluri mediatice din cauza permiterii amestecului unor oameni fara studii de specialitate la organizarea si desfasurarea activitatii din invatamant!Eu am o vechime de 34 de ani de practica si experienta!DOMNIA VOSTRA UNDE LUCRATI DOMNULE ...LULI..CA?

1 0

08.03.2015 21:51 tutza_tomescu

SA STITI CA NU VREAU SA FAC POLEMICA AICI!
DECI E ULTIMA DATA CAND VA RASPUND LA PROVOCARE INDIFERENT DE CEEA CE VETI SCRIE!!!
CU STIMA SI BUCURII LA NEVASTA(daca aveti!) de 8 MARTIE!!VA SALUT!

0 0

06.03.2015 11:12 albescu

Daca cumva incercarile mele de comentariu sunt in faza de aprobare si nu au fost ratate, asa cum cred eu, atunci doar ultimul comentariu ar fi necesar si suficient.

0 0

06.03.2015 18:55 emil

Comentariile nu sunt moderate. Nu se sterge nimic!

2 0

06.03.2015 13:36 cristi19735

eu cand am facut scoala am facut istoria religiilor si nu a trebuit sa imparta clasa in mai multi daca eram de religii diferite.corect e sa nu se faca segregare in clase si sa nu apara concurenta intre religii ca una e mai buna decat alta pentru ca nu suntem la piata.religia dupa parerea mea se face acasa in biserici,mocheii,etc. si nu la scoala.scoala trebuie sa dea o educatie corecta asupra tuturor religiilor

0 0

06.03.2015 16:40 qazwax

există o vorbă: țara arde și baba se piaptănă. sunt alte probleme chiar în învățământ mai urgent și mai grave de rezolvat. facem o agitație și le ascundem. oricare credință o asculți are intenții bune, DAR e singura cale. deschideți ochii și vă luminați.

1 0

06.03.2015 16:55 professorbujor

Cred că trebuie introdusă ca disciplină obligatorie, în această școală lipsită de repere ,creația eminesciană în integralitatea ei .
Nu numai partea literară ,ci întreaga sa operă .

0 0

06.03.2015 20:55 vladimir_pop2006

Credința în ceva mai presus de sine este proprie tuturor indivizilor umani, fiind astfel o dimensiune a speciei (homo religiosus). Nu există cultură a unui popor care să nu aibă o componentă religioasă. Seneca, mare călător al lumii antice, obișnuia să spună: „Nu am văzut oraș fără zei.” Cei care vor să elimine religia din viața cetății nu țin cont de datele speciei umane. Mișcarea secularistă nu face decât să creeze mituri și religii noi. Religia trebuie studiată prin ceea ce aduce ea culturii, adică prin plusul de înțelepciune și frumos oferit omului de astăzi de generațiile care l-au premers. Însă dacă religia e perenă, dogma e vremelnică. Așa cum în domeniul lingvistic, tendința aticistă, adică normele limbii literare încearcă să întârzie evoluția în timp, prin legile uzului, a unei limbi, tot astfel dogma tinde să încremenească credința religioasă în niște limite care să o ferească de așa-numitele erezii. Există însă valori general-umane în religie, valori care trebuie perpetuate inclusiv de învățământul laic. Să predăm deci în școală religia, nu dogma unei confesiuni sau tipicurile unui cult.

2 1

06.03.2015 21:07 valeriazamfira

vorbim de o trăire ,de o stare care ar trebui să se petreacă înlăuntrul nostru ,nu declarativ, nu cuantificat printr-o notă( impușcata că de! nu-i teorema lui Pitagora și face bine la medie)și intr-o deplina libertate asupra timpului sau locului trăirii mele. E jalnic să-i vezi pe elevi cu mâinile împreunate în timpul rugăciunii ,cu ochiul la ceas( telefonul-i deschis în bancă) of! nu se mai termină, uneori înghiontindu-se,slobozind printre dinți glumițe nevinovate și doamna sau domnul de religie pătrunși de semnificația momentului ieșind triumfători din clasă că și-au îndeplinit misiunea lor de făuritori de comportamente moral religioase.Amin

3 3

07.03.2015 06:19 albescu

Faptul ca peste 80% din copii s-au inscris la ora de religie spune mult. Se anuleaza ceea ce acum aproape doua sute de ani pasoptistii au obtinut cu greu si se pun bazele aparitiei unei Inchizitii Ortodoxe. De ce numai Iranul sa mearga inapoi in istorie, iata ca mai suntem si noi. Probabil ca acesta este efectul omului nou, preconizat de Nicolae Ceausescu...

2 1

07.03.2015 12:15 dagmar

Sa fie ora de religie, dat sa aiba mai mare grija pe cine angajeaza sa predea aceasta ora extrem de importanta.
Exemple de profesori de religie:
-prof. 1: se joaca toata ora cu telefonul;
-prof. 2: arunca la gunoi caietul elevului;
-prof. 3: II plesneste (nu ca elevii n-ar merita);
-prof. 3: da declaratii in fata comandantului politiei pentru comportamentul de la ora
-prof. 4: ii lasa singuri in curte

0 0

07.03.2015 12:19 dagmar

"dar"

0 0

07.03.2015 13:50 dany.ungureanu

Da, sa fie ore de religie dar tinute de pers avizate, nu de prostituate...

2 0

07.03.2015 17:02 irinnunu75

Sunt eleva practicanta pentru un viitor post de educator-învățătoare , acum doua săptămîni am asistat la ora de religie a elevilor de clasa a III-a , profesoara de religie le-a spus in felul următor elevilor ei :" vorbiți cu părinții acasă sa semneze toți aceste hârtii pentru ca așa e bine , dacă nu sa le ziceți acasă ca eu la ora mea nu va mai primesc , o sa aveți absenta si puteți sta afara in frig pentru ca nu sunt obligată sa stau sa îmi bat capul cu voi " Așa ceva nu ar trebui sa EXISTE !

3 0

08.03.2015 11:18 ioanpaul2

Nici nu știți câți profesori de religie se comportă la fel cu elevii! Și se este mai grav, e că un adult se joacă cu mintea curată a unui copil. Profesoara noastră de religie le-a spus copiilor că cei mai negricioși vor ajunge în iad, iar un elev dintr-o clasă mai mică a început să plângă deoarece avea tenul mai închis. O altă elevă din clasa pregătitoare se sperie de câte ori tatăl ei merge la coasă, pentru că la ora de religie li s-a povestit de nu-știu care sfântă căreia tatăl ei i-a tăiat picioarele cu coasa. Din păcate asta înseamnă la noi religia în școală.

0 0

08.03.2015 17:03 sportiv

Vă îndemn să citiți despre Sfânta Teodora- nu are nicio legătură cu coasa- doar cu o secure!

0 0

08.03.2015 17:15 sportiv

Scuze, era vorba de Sfânta muceniță Filoteea (de la Argeș).

0 0

14.03.2015 17:05 alina98

Chinurile mucenicilor sperie iar trasnaile la care se uita la desene animate sunt inofensive... Mai bine am avea grija la ce se uita micutii nostri la Tv sau la ce siteuri frecventeaza

0 6

08.03.2015 13:05 Alexutica

Lasa-ti copiii să facă ora de religie ,nu mai aveți frică de dumnezeu ? Este tot ce a mai rămas sfânt pe lunea aceasta,credeți că dacă scoate-ti din programă această oră ati îndreptat ceva în această țară ?.........Sunt parinte și cadru didactic și mă alătur acestor oameni care după umila mea părere nu au greșit cu nimic .Spuneți da orelor de religie ,gândiți-vă la viitorul copiilor .SUCCES ÎN TOT CE FACETI .

2 0

08.03.2015 15:12 professorbujor

Un cadru didactic ar trebui să scrie corect !
Iar credința bazată pe frică este inacceptabilă !

0 0

13.03.2015 15:54 filigeanaurora

In Sf Scriptura , la Intelepciunea lui Iisus Sirah se zice la cap.1,10 "frica Domnului este marire si lauda si veselie si cununa de bucurie" iar la versetul 14: "inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu".
Din punct de vedere crestin "frica de Domnul" nu are nici o legatura cu notiunea cunoscuta de groaza. A fost gresit inteleasa chiar de multi crestini, care au folosit-o ca pretext (inchizitia) pt actiunile lor si din pacate se foloseste de multe ori si in zilele noastre chiar si in scoli.

0 0

08.03.2015 16:13 Lore104

E foarte simplu: cine vrea religie, face o cerere de inscriere la curs. Este o alegere voluntara, nu fortata. Religie cu forta nu ar trebui sa existe, ca sa nu ne intoarcem in Evul Mediu.

0 0

08.03.2015 16:52 hancaelena

Ar fi bine ca toate materiile sa fie optionale. Doar noi am invatat de placere, nu de nevoie?!

2 0

08.03.2015 17:26 cornel_cretzu

Confuzia dintre morala creştină şi etică a făcut ca religia confesională să fie alegerea majorităţii. Iată o mostră de morală creştină:
Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 10:
34. Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.
35. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.
36. Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui.
37. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
Războiul este morala creştină. Adică morala cea mult invocată numai morală nu este.

0 0

14.03.2015 16:14 alina98

nu cunoasteti contextul afirmatiilor deci nu ar trebui sa le interpretati

0 0

08.03.2015 19:43 costan97

Sunt de acord cu ora de religie fara discutie dar salariile profesoreilor de religie sa fie platite in proportie de 40-50 la suta de catre patriarhie sau de institutiile cultului de care apartin

1 2

08.03.2015 19:46 metfilfloresti

Bisericile stau șase zile goale iar popii sun liberi, și acesrte nu sunt puține. De ce nu se predă religia în biseri9ci pentru că acolo se învață despre \dumnezeu iar în scoli se învață alte lucruri utile în viață elevilor. De ce mai trebuie risipiți bani de la bugetul de stat pentru plata altor pro0fesori de religie atâta vreme când avem preoți care toată ziua nu fac mare lucru, sau pentru acestia câștigul este mult prea mic vizavi de afacerile popilor cu locuri de veci în cimititre, afaceri, afacer, afaceri.

0 0

14.03.2015 17:02 alina98

Consider ca vorbesti in necunostinta de cauza... Popii, asa cum peiorativ ii numesti, au activitati si in timpul saptamanii si, daca ai fi obiectiv si te ai interesa, ti ai da seama de aceasta...
Si inca o intrebare : daca religia s-ar face in biserica, ti-ai duce copilul acolo duminica dimineata sau te-ai intoarce pe partea cealalta in pat? Fii sincer...

0 2

08.03.2015 20:12 Angelica1974

Ora de religie este indispensabila într-o lume secularizata. Degeaba ii judecam pe preoți, ei au misiunea lor, pe care ar trebui sa o ducă la îndeplinire. fiecare ar trebui sa se uite în ograda lui, sa nu mai emită judecăți fără a ști despre ce este vorba.

1 1

08.03.2015 20:27 iliedumitrel

Sunt de părere că trebuie să se facă ora de Religie în școală. Avem nevoie de Dumnezeu, elevii au nevoie să învețe despre Dumnezeu, pentru sufletele lor. Consider că trebuie să facă cerere pentru a face Religie doar cei care vor să se retragă de la această oră, care reprezintă un procent foarte mic.

0 0

09.03.2015 08:37 -96-flo-

Consider că nu putem face nimic fără Dumnezeu, iar dacă religia va fi scoasă din şcoli pe parcurs vom avea mari probleme cu elevii. Nu trebuie să uităm că primele şcoli au apărut în biserică şi datorită eforturilor din acea vreme am ajuns să fim "învăţaţi", însă, de fiecare dată omul uită de unde a plecat.

1 0

09.03.2015 09:29 woopman98

Unii spuneti ca daca nu mai fac elevii religie va fi ceva rebeliune.Dragii mei oamenilor nu le este frica de dumnezeu ci de "bulau". Religia oricum este o medie de 10 deci mda ;)

1 0

09.03.2015 11:52 negruvoda56

Religia trebuie făcută în biserică, în atmosferă religioasă, altfel este un deserviciu făcut credinței.Așa cum Biserică are diverse monopoluri și educația religioasă ar trebui să fie tot monopolul ei.Nu sunt pentru Religie în școală.

2 0

09.03.2015 16:42 gabi_gsp

Religia nu trebuie facuta obligatorie, asta este parerea mea. Cel mult ar trebui o istorie a religiilor NU toti copiii sunt de aceeasi religie.

Eu as fi propus ca o ora pe saptamana, in locul orei de religie, sa se faca ceva de genul:
- igiena la clasele mai mici, iar la cei mari despre sexologie si igiena
- psihologie
- istoria religiilor
spun asta pentru ca sunt copii care ma tot intreaba de lucruri care le sunt folositoare acum si de care ar trebui sa stie.
asta este opinia mea.
Nu sunt pentru religie in scoala

1 1

09.03.2015 16:54 marianamar

Dupa ce au creat locuri de munca pentru profesori, cum adica sa le desfiinteze orele acum in mijlocul anului scolar? Daca nu se voia, trebuia gandit de dinainte, dar cu cap!! Acum e tardiv. Si ce sa faca elevii daca nu religie, sa stea pe la biblioteci si sa studieze, chipurile, adica sa oboseasca o ora degeaba intre alte ore?
Sa se revizuiasca manualele, ca ele sa contina numai lucruri de bun simt, asta da!
Religia nu e rea, depinde insa foarte mult cine si cum o preda!!

0 0

14.03.2015 16:57 alina98

gabi Gsp daca ai copii , nu la scoala, acasa, ar trebui sa te gandesti de 99 de ori inainte sa ceri sa se faca sexologie in scoala... daca in urma acestor ore vine acasa fiul tau si -ti spune senin> mama, m-am hotarat, devin homosexual... e o alternativa buna si dezirabila de trai , deci... sa te vad atunci, draga mea, ce vei mai face? a nu se intelege ca am ceva cu persoanele de acea orientare sexuala, dar sa nu ne lasam imbatati cu apa rece : refuzam religia in scoala, vom adopta altceva..si iata ca sexologia va fi pt multi o alternativa.... incotro ne indreptam?

0 0

20.03.2015 21:15 ioanpaul2

alina, dacă ai ști câte probleme legate de viața sexuală au copii și nu au cu cine le discuta acasă pentru că au părinți ca tine! Și ajung acești copii să caute singuri răspunsul dacă nu au nici profesori cu care să discute.

0 0

19.04.2015 13:39 alina98

Ioanpaul2 stiu , nu in totalitate, deci banuiesc ce probleme legate de viata sexuala au copiii nostri... Sa discutam cine impune pronografia, cine o sustine, o promoveaza si cine creeaza artificial aceste probleme? ar fi prea mult de scris... Ideea este ca am copii acasa, si nu un nr. neglijabil, si stiu despre ce vorbesc : copiilor care li se ofera alternativa unei vieti in randuiala, a adevarului si posibilitatea alegerii in cunostinta de cauza, vor alege intotdeauna ceea ce simt ca este bine...

0 0

09.03.2015 16:59 danbejinariu

Problema in dezbatere e de natura sa invrajbeasca romanii intre ei. Comunitatea europeana nu doreste "indoctrinare"- adica "tine-ti omule religia si nu vorbi altuia despre religia ta", ceea ce este o gresala pentru ca potrivit Bibliei, Domnul Hristos a spus: "mergeti si propovaduiti evanghelia". E de fapt o dovada a limitarii libertatii de constinta.
Eu vad o problema in lasarea fara loc de munca a atator cadre didactice de religie (desi sunt neoprotestant si nu sunt de acord cu unele puncte de doctrina ortodoxe). Ar trebui ca minim 5 ani religia sa fie lasata mai departe in scoli, timp in care profesorii sa poata face reconversie profesionala. Pentru cei care sunt contra, puneti-va in locul lor; dupa ce au facut o facultate si au cheltuit, sa li se spuna :"ne pare rau, trebuie sa plecati".

0 1

09.03.2015 17:20 dayana655

Intr-o societate depravata, plina de o generatie de corupti, mincinosi si criminali, de care ne vaitam si ne lepadam, totusi, dorim sa scoatem ora de religie, singura de altfel, care ar putea sa le insamanteze noilor generatii stima de sine si iubirea de aproape. De ce ii mai judecam pe altii, cand noi decidem astazi, prin scoaterea orei de religie, ca e bine sa ii invatam pe ai nostri copii, ca pot calca pe cadavre sau ca la randul lor pot ficalcati fara mila, ca nu exista Dumnezeu si ca putem trai dupa bunul plac. Oare de ce am decazut atat ca natie si ca oameni? Simplu: pentru ca tot ceea ce facem este contra bunei cuviinte, iar Dumnezeu si-a intors fata de la noi! Rusine initiatorilor acestei idei, rusine pentru cine-a imbratisat-o! Treziti-va oameni buni! Religia = societate civilizata, Religia = progres, Religia = cultura, Religia = istoria lumii.

3 1

09.03.2015 18:53 danamihaela13

Religia nu poate sa fie scoasa din scoli, este legatura cu radacinile fiecaruia dintre noi, insa e necesara o evaluare corecta a modului in care este predata. Din pacate sunt profesori care nu au tact si nu stiu sa atraga copiii catre materia pe care o predau, iar la religie subiectul a devenit delicat. Problema: daca unui copil de 8 ani i-au murit doi bunici in 6 luni, iar profesorul spune ca cine nu merge la biserica in fiecare duminica o sa arda in Iad... rezolvarea?
Forma pe care a imbracat-o subiectul religie este una destul de paguboasa, trebuie luate masuri urgente cu privire la programa, manuale (nu numai cele de religie) si profesorii care predau. Negarea problemelor invatamantului romanesc a dus la situatia actuala: nivelul de pregatire al elevilor, abandonul scolar ridicat, conflictele dese dintre cadrele didactice si parinti, preocuaprea pentru forma si pierderea fondului. Poate este utila analiza situatiei invatamantului de la noi din tara de acum 20 de ani, si sa se constate ce s-a pierdut? Unde este buba?
Mama si profesor

2 1

09.03.2015 19:19 lori25

Exista profesori care fac materia pe care o predau interesanta si atractiva.Asa este profesoara de religie din scoala mea.Toti elevii din clasa o iubesc si o respecta.Doamna este sotie de preot si de nenumarate ori le-a adus copiilor dulciuri,mancare,hainute sau ce a considerat dumneaei ca le-ar fi de folos.Ar fi pacat sa privam copiii de toate acestea.Daca nici credinta nu mai avem...Inainte de '89 nu se facea religie in scoala si toata lumea era nemultumita de acest lucru,acum cand se face nu suntem de acord cu aceasta ora...cand e bine si cand nu ;cum e bine ...?Intrebari fara raspuns.

0 1

09.03.2015 21:21 flory_1

Sunt de accord si sustin sa se faca in scoli ora de Religie, dar (exista un mare dar) , sa fie profesor !!! Nu preot. Profesor de religie cum sunt prof. de chimie, prof de matematica, prof de engleza...........etc.

0 0

12.03.2015 09:15 filigeanaurora

Preotii si profesorii de religie au terminat aceeasi facultate de Teologie, dar la sectii diferite( Pastorala, ,Litere). Si preotii si profesorii au facut in cadrul facultatii modulul pedagogic, deci au aceeasi pregatire daca ar vrea sa predea in scoala.

0 2

09.03.2015 22:25 gigilica

Este normal si firesc ca aceasta disciplina sa se predea in scoli!Noi suntem un stat CRESTIN
Dar nu stiu de ce inaltele fete bisericesti nu se impun?Au lasat profesorii de religie,inspectorii sa se confrunte o o situatie jignitoare.De ce sa nu faca acele cereri celilalti,minoritatea de ce a trebuit ca majoritatea sa fie supusa la actiuni de acest gen?Cred ca este o indiferenta totala din partea patriarfului si mitropolitilor .Dumnealor trebuie sa se impuna ca de asta stau prin parlament.Statul Roman a fost,este si va fi un stat crestin,asa a fost instituit si asa o sa ramana cat va vrea Dumnezeu!Cat despre orele de gramatica sau alete discipline sunt suficiente asa cum sunt,numai copiii sa invete!

2 0

10.03.2015 18:49 oanamihaela

Ar trebui sa mai cititi si constitutia: Romania este un stat laic.

2 0

10.03.2015 19:23 oanamihaela

In conformitate cu Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor: Art. 9. – (1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.

0 1

11.03.2015 21:24 sportiv

Și cu ce încalcă ora de religie Constituția?

0 0

10.03.2015 08:48 but_elena51

Cred ca ar trebui creat cadrul legal pentru ca fiecare elev sa-si gaseasca locul potrivit la aceasta ora, chiar si cei care nu apartin cultelor recunoscute. Sunt de parere ca orele de religie ar trebui sa uneasca, nu sa dezbine, promovand ceea ce este comun diferitelor culte, nu ceea ce le diferentiaza.

2 1

10.03.2015 09:30 dorina_dinu

Ma intreb cand vom fi toleranti? Invatamantul este obligatoriu pana la clasa a x-a. Mi se pare normal ca pana atunci religia sa fie in sistemul de invatamant materie dupa cum urmeaza: in clasele I-IV-obligatorie, V-VIII-cu acordul parintilor, IX-X- cu acordul elevilor.

3 2

10.03.2015 10:55 lizrauca

Sunt educatoare de 15 ani, sotie de 18 ani si mama de 17 ani. Pot sa spun ca fara Dumnezeu nu reuseam sa fac nimic din ceea ce am facut pana in pezent. Ma declar ca fiind o sotie si o mama fericita, dar aceasta fericire nu a venit de la sine ci prin aplicarea principiilor moral-crestine instituite de Dumnezeu pentru viata de familie. Lucrnd de atatia ani cu copii am vazut ca nimic nu formeaza caracterul lor mai frumos decat principiile morale biblice. Majoritatea anilor mei de scoala au fost in sistemul comunist unde religia nu a fost permisa. Dar multumesc parintilor mei ca mi-au aratat ca cel mai important lucru in lumea aceasta este Dumnezeu si ca fara El nu exista fericire. Daca vreti fericire pentru copiii vostri nu ii indepartati de invatatturile lui Dumnezeu, dimpotriva, incurajati-i sa stea aproape de astfel de invataturi!!!

1 2

10.03.2015 22:17 raredb

Cum poti declara in public ca fara Dumnezeu nu reuseai sa faci nimic din ceea ce ai facut pana in prezent,cand de fapt trebuie sa spunem ca e vorba doar despre ambitie.

0 0

11.03.2015 18:22 filigeanaurora

chiar asa... cum poti declara public credinta in Dumnezeu?
Unii au fost si omorati pt asta... se numesc MARTIRI... ce chestie, raredb...
Slava Domnului ca mai avem dascali cu frica de Dumnezeu! Si copiii mei au o educatoare credincioasa si e o bucurie pt mine; sunt pe maini bune

2 2

10.03.2015 11:30 corbuol

Da, religia pentru o societate sănătoasă e importantă, însă eu socot că ora de religie nu trebuie să fie impusă, fiecare trebuie singur să ajungă la Dumnezeu. Datoria profesorilor e să deschidă inima copiilor spre lumină, să-i cointereseze, să-i facă să dorească să cunoască despre ceva sfînt. De multe ori copiii se opun acelor evenimente care îi sunt impuse, dar participă cu plăcere la acele care se propun la alegere. Deci ora de religie trebuie să fie la dorință.

6 4

11.03.2015 03:37 ana_bobu

Problema reală este aceasta: nn om botezat este creștin, iar Hristos, în ziua Înălțării, a testamentat:”Megând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, poruncindu-le să păzească toate câte v-am spus vouă”. Deci, obligativitatea orei de Religie- pentru creștini, o dă Hristos. NU Curtea Constituțională, nici ministrul, nici părinții, ci doar nașul de botez al copilului. Dar, un părinte care și-a creștinat copilul în numele Preasfintei Treimi, cum de poate să semneze contra? Îl învață el acasă, sistematic, așa cum se face la școală conform unei programe, eșalonat și treptat, în funcție de vârstă? Mă îndoiesc de aceasta. Sau, duminica, părinții și copiii citesc un pasaj din Biblie la ora prânzului? Mă îndoiesc! Sau, când va veni Hristos a doua oară, așa cum scrie în Biblie și în Crez, ne va întreba de formule fizice, chimice sau gramatică? Nicidecum, ci ne va întreba cum am știut să facem viața frumoasă și bună pentru noi și ceilalți, inclusiv natura, cât de omenoși am fost. Asta da, iar ora de Religie are și o dimensiune eshatologică, a vieții veșnice. Și aceasta este una din problemele capitale ale creștinismului: omul este o persoană(de la grecescul prosopon, care înseamnă chipul lui Dumnezeu în om), deci omul are suflet veșnic, va veni Hristos a doua oară ca judecător al întregii lumi pentru a împlini toată dreptatea din lume, din toate timpurile. Aceste lucruri trebuie să le știe cârcotașii acestei ore. A ține cont de dreapta judecată a lui Hristos, înseamnă a fi mereu un om onest și integru, a te feri de corupție, a fi harnic și blând, adică a-ți croi un rai acum și în veci de veci. Acesta este scopul final al vieții creștine: o viață demnă pentru totdeauna, așa după cum și creația toată este frumoasă și bună. Ne vedem cu toți la judecata lui Hristos, pentru că vom fi judecați public odată cu contemporanii noștri, în contextul în care am trăit, deci și după cum am știut să valorificăm toată moștenirea umanității. ȘI, vă asigur frați creștini, că istoria abundă în fapte de bună credință în toate timpurile. Sunt convinsă că cei care se împotrivesc acestei ore, NU au un program precis de învățare/de lectură creștină particulară. Și nici nu-și prea pleacă genunchii la metanii sau la spovedanie în fața lui Hristos al cărrui slujitor este preotul. Vă doresc un post cu pace și împliniri binemeritate.

2 0

12.03.2015 21:09 viollete

Felicitari pentru frumoasa expunere, argumentata teologic.
Ai inteles adevarata dimensiune si vocatie a invataturii crestine prin ora de religie. Ora de religie este confesionala si sunt predate adevarurile de credinta ale Ortodoxiei pentru a-I ajuta pe tineri sa-si cunoasca credinta si sa-si mantuiasca sufletul. E foarte simplu. Restul sunt cleveteli democratice fara nici un efect ziditor.

1 0

14.03.2015 16:47 alina98

felicitari pentru expunere.

2 1

11.03.2015 16:41 pipp_36

De 25 de ani de cand se face religia copiii tot se drogheaza , se bat in continuare, injura etc. Nu si-a atins scopurile! In plus cumparam in fiecare an caietul de religie(7Lei). De ce nu sunt gratuite ca si manualele scolare? De ce prof. nu sunt platiti de catre biserica?

1 1

11.03.2015 20:57 sportiv

Păi, ce scopuri a mai atins sistemul de învățământ ? Și dacă nu mai ,,făceau religia” nu se mai drogau? Cine vă obligă să cumpărați caiete? Ministerul asigură manuale (așa cum sunt).Niciun alt caiet ,la niciun alt obiect, nu este gratuit. Se numesc, de altfel, auxiliare. Profesorii nu sunt plătiți de biserică pentru că aparțin sistemului de învățământ; cu aceleași drepturi si îndatoriri la fel ca toți ceilalți de alte specialități-chiar dacă unii dintre ei sunt și preoți!

0 0

11.03.2015 16:57 Tepes-Ilenuta

Sunt de acord sa se invete religie in scoli, dar acea religie care sa modeleze comportamentul elevilor, sa-i faca mai buni, mai toleranti, mai disciplinati, mai respectuosi, mai milosi, mai darnici... si lista ar putea continua. Cred ca cesta ar trebui sa fie adevaratul scop al studierii religiei. Mai ales in vremurile pe care am ajuns sa le traim... cand elevii au doar drepturi si profesorii indatoriri.

1 0

11.03.2015 17:04 pipp_36

Doamna de 25 de ani se face. Cum vedeti dvs ca-i modeleaza? Cererile in scoli pro religie au fost " cu turma ". S-au luat unii dupa altii!

1 0

11.03.2015 17:07 pipp_36

Elevii au drepturi chiar in Legea 1 a invatamantului. Conform legii elevii care au peste 9 media pe semestru si 10 la purtare trebuie sa primeasca bursa de merit. A vazut vreun elev bursa de cand e votata legea? Eu cred ca e invers elevii au numai indatoriri (ROFUIP). Mai bine scriau pe o pagina decat sa consume atata hartie - NU AVETI VOIE SA FACETI NIMIC! Era mai simplu si eram si eco.

0 0

11.03.2015 21:21 sportiv

Eu am văzut mulți elevi care primesc aceste burse!(Art.82 (1, 2, 3 ) din L1/2011.
Art. 105
(1)Finanţarea complementară asigură cheltuieli de capital, cheltuieli sociale şi alte cheltuieli asociate procesului de învăţământ preuniversitar de stat care nu fac parte din finanţarea de bază a unităţilor şcolare.
(2) Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, pentru următoarele categorii de cheltuieli
a)investiţii, reparaţii capitale, consolidări;
b)subvenţii pentru internate şi cantine;
c)cheltuieli pentru evaluarea periodică naţională a elevilor;
d)cheltuieli cu bursele elevilor;
e)cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1);
f)cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii;
Sper că acum ești LĂMURIT!

0 0

11.03.2015 17:54 filigeanaurora

Sunt de acord sa se faca Religie, dar exprimarea din sondaj mi se pare putin fortata: "Religia ar trebui sa fie obligatorie, fara drept de optiune". Eu cred ca predarea religiei este ceva firesc, precum limba romana,matematica, geografia, materii la care nici nu se pune problema daca sunt obligatorii sau nu in constiinta copiilor(sau parintilor). In momentul in care impui ceva, normal ca trezesti impotriviri. Exista intr-adevar si greseli in manualele de Religie, dar poate cu ocazia aceasta se vor aduce imbunatatiri, dar si in ceea ce priveste calitatea catorva profesori. Poate si Biseria se va implica mai mult (ex. plata manualelor) de acum. Iar in ceea ce priveste parintii: in momentul in care iti botezi copilul la Biserica, inseamna ca a avut loc o initiere, o marturisire de credinta. Cititi rugaciunile de la Botez (sau ascultati-le cu atentie) si vedeti ca este vorba de un juramant! nu este obicei popular, nici ocazie de adunare de bani ci e o raspundere! Pentru marturisirea si raspunderea aceasta au murit atatia martiri! si ei nu sunt nascociri popesti. Necredinta, nepasarea, uitarea sunt pacate pt ca il indeparteaza pe om de Dumnezeu. Nimeni nu e perfect, nici parinti, nici profesori, dar nu strica un pic de interes

1 1

11.03.2015 18:23 roxy41

Buna seara la toata lumea ..am citit o parte din opinii . Am sesizat vehementa cu care cei care "militeaza" pentru ora de religie obligatorie o au in ceea ce scriu ...noi cei care nu dorim ora de religie suntem indirect condamnati . Pentru ce ? Pentru ca nu dorim indoctrinare , ca nu dorim sa li se spele creierul copiilor , pentru daca este sa vorbim la rece asta face religia ...iti induce ca numai acolo , Sus este bine si catre Acel ceva Imaginar trebuie sa ne plecam capatele . Eu sunt de parare ca prin ceea ce s-a facut acum , biserica ( in opinia mea biserica ortodoxa ) cauta sa obtina enoriasi , sa stie pe cati semeni de ai nostrii se poate conta .
Nu , nu sunt de acord ...mai bine s-ar itroduce ale ore care saii pregateasca pentru viata ca religia nu iti baga in traista si nici nu iti da educatie ...

1 0

11.03.2015 21:12 sportiv

Adânc! Foarte adânc!

1 1

14.03.2015 16:23 alina98

Draga mea, Biserica nu militeaza pentru ... a obtine enoriasi caci nu are nevoie de asa ceva> oamenii vin de bunavoie si nesiliti de nimeni la biserica... Poate inca nu a venit si in viata dvs. momentul cand , nemaiavand sprijin de nicaieri in aceasta lume, va trebui sa OBTINETII si dv ajutor de undeva.... sa vedem atunci unde veti apela...

2 1

11.03.2015 18:27 proedu

Sangele Brancovenesc a curs pentru pastratrea identitatii noastre de neam...asta implica si identitatea spirituala!

Ora de religie nu promoveaza nonvalori pentru a fi eliminata. Modul de abordare al orei trebuie bine gandit, profesorii de religie tb. sa inteleaga ca nu pregatirea stiintifica, exclusiv, conteaza!
Pt cei care sunt impotriva religiei, din variate motive....fiti voi insiva, nu instrumente abile ale Satanei ori atei din necesitatea distingerii de semeni.

2 1

11.03.2015 18:37 danicus

Marele scriitor al literaturii universale Lev Nicolaevici Tolstoi spunea ca" temelia oricarei educatii este religia".

1 1

11.03.2015 18:37 danicus

Marele scriitor al literaturii universale Lev Nicolaevici Tolstoi spunea ca" temelia oricarei educatii este religia".

1 1

11.03.2015 18:57 manuioana

Ora de religie este utila,dar trebuie sa fie si placuta.Asta tine de profesor.Atragandu-i pe copii cu povesti educative,poezioare,desene ii facem sa participe cu placere,fara a-i speria cu pedeapsa divina sau alte constrangeri.Si aici talentul pedagogic si tactul conteaza cel mai mult.Dar a face educatie religioasa este bine.

1 2

11.03.2015 19:16 Ana_Karr

Se desfinteaza spitale, dar se construiesc biserici fara rost pe fiecare strada. Este absurd!!! Ni s-a dat sansa sa nu ne mai indoctrinam copiii, sa-i lasam sa gandeasca liber, sa creasca fara frica. In alte parti pe glob, oamenii ucid in numele religie. Vad ca nici noi nu suntem prea departe. Religia si Dumnezeu sunt doua lucruri distincte. Poti crede in Dumnezeu si fara sa te tarasti in genunchi, si fara sa-ti fie frica ca te loveste o masina, ca ai facut nu stiu in ce zi de post. Religia in schimb, este o forma de control a prostimii. Prin religie se manipuleaza prostii, si se fac munti de bani neimpozabili. Lumea se schimba, merge inainte, noi ne intoarcem in perioada Inchzitiei. Inainte de a ajunge religia la putere in Evul Mediu, omenirea prospera: se descoperisera notiuni medicale si astrologice uimitoare. Odata cu Inchizitia, omenirea s-a intors in bezna pt sute de ani. Mi-e mila de voi, pt ca sunteti atat de inchisi!

3 0

11.03.2015 19:44 filigeanaurora

Ana, Brancoveanu, Stefan cel Mare, Neagoe Basarab ce au fost: mari manipulatori sau mari prosti manipulati? Te rog nu generaliza. Or fi trait ei demult, dar au fost Oameni, nu ca noi (cu tot cu stiinta). Este stiinta foarte buna dar nu te face mai bun.

0 1

11.03.2015 21:10 sportiv

Ana_ Karr (enina) :Mila de noi , deja este un sentiment creștinesc! Vezi, nici măcar nu ți-ai dat seama!
P.S. Spitalele s-au desființat că nu mai era nevoie de ele! SUNTEM UN POPOR SĂNĂTOS Cel puțin așa înțeleg eu, că altfel nu se explică desființarea lor! :) :) Și....apropo: cine te pune să te târăști?

2 0

11.03.2015 22:00 ioannana

cea de care ar trebui sa-ti fie mila esti tu! faza cu spitalele e teorie veche. Credinta nu manipuleaza pe nimeni. Experimenteaza si tu si vei vedea

0 0

24.03.2015 13:49 loredana59

STIMATA ANA KARR , ŞI NOI TE COMPĂTIMIM PENTU MARGINILE PE CARE LE AI. ,,NU ARUNCAŢI MĂRGĂRITARELE VOASTRE PORCILOR CA SĂ NU SE ÎNTOARCĂ SPRE VOI SĂ VĂ SFÂŞIE,,... AŞA A SPUS MÂNTUITORUL. DACĂ AI FI TRĂIT PE VREMEA INCHIZIŢIEI AI FI FOST PRINTRE INCHIZITORI AVÂND ÎN VEDERE GÂNDIREA PE CARE, TOCMAI, NE-AI EXPUS-O.

1 0

11.03.2015 19:33 520377

Cand am afirmat ca religia ar trebui facuta cu un profesor de religie nu am cautat sa denigrez preotii, ci am spus ca profesorul are pregatire psihopedagogica mult mai multa decat un preot. Preotul are deja un venit... un loc de munca.

1 0

11.03.2015 21:56 ioannana

propun sa fie la cerere si sportul ca nu toata lumea il iubeste(ca sa avem niste copii obezi si diabetici, unii cred ca nici nu mai fug in afara acestor ore); muzica si desenul chiar nu inteleg la ce ne mai folosesc si alte materii care se invata a paguba. Propun sa facem totul la cerere, cred ca asa ar fi mai corect: ar trebui sa se adune toti profesorii si sa propuna toate materiile la cerere

3 2

11.03.2015 22:27 t_elena

Educatia s-a nascut in inima Bisericii, atunci cand nu existau scoli; unitatile scolare au aparut datorita stradaniilor oamenilor drepti, cu frica de Dumnezeu. Iar acum omenirea a evoluat si ajuns la stadiul in care isi spune in sinea ei :”nu mai avem nevoie de Dumnezeu”. Il dam afara pe Dumnezeu din case, fabrici, scoli si apoi ne plangem de marile calimitati,nenorociri, de rautatile copiilor nostri, etc. De fapt ne indreptam cu pasi repezi la stadiul de maimuta. CE FACE LA ORA DE RELIGIE COPIILOR DUMNEAVOASTRA STIMATI PARINTI, DOAMNELE SAU DOMNII PROFESORI DE RELIGIE? Poate stropeste cu dragoste bobul de credinta uscat de nepasarea celor responsabili direct. Este credinta neamului nostru, mai devreme de domnia lui Stefan cel Mare. Nu va lasati manipulati de oameni care nu le pasa extraordinar de mult de viitorul copiilor si nepotilor nostri in comparatie cu interese care ne depasesc. Si acum va cer iertare daca am suparat cu ceva. Dumnezeu sa ne ajute pentru ce va fi!

2 2

11.03.2015 23:26 valicap

Sa nu incurcam lucrurile ...Dumnezeu este o ENTITATE ! Biserica este un loc in care ne reculegem si care ne ajuta sa traim dupa principii morale indiferent de apartenenta ! Educatia religioasa este o disciplina studiata in scoli ca orice alta disciplina oameni buni ! Nu i destul de grav ca traim si ne straduim sa ne crestem si educam copiii intr o lume perfida in care sexulitatea , vulgaritatea si violenta sunt promovate pe toate,, gardurile" ? Chiar sa spulberam si singurul mod in care copiii nostri mai pot intelege ce este rusinea ?

2 0

12.03.2015 09:31 filigeanaurora

Eu propun sa se faca un auxiliar la manualul de Religie pentru parinti, despre istoria religiilor, notiuni de morala, cult, etica, ceea ce ii intereseaza. Se pare ca copiii nostri stiu mai multe decat noi, iar noi, majoritatea nu am facut Religie in scoala. :) :)

1 1

12.03.2015 12:21 roxy41

Citez dintr-un comentariu de mia sus : ""unitatile scolare au aparut datorita stradaniilor oamenilor drepti, cu frica de Dumnezeu . "' Potrivit acestei afirmatii ar trebui sa avem frica de Dumnezeu ....frica de ce , de cine ? adica de aceea trebuie sa facem religie ca noua si copiilor nostri sa e fie frica ? nu inteleg si nu voi intelege niciodata de ce trebuei sa fim dominati de frica ...doar daca ne este frica ( de Dumnezeu !! ) putem trai ?
Si hai sa fim seriosi ....cati dintre ce care doresc religie in scoli sunt credinciosi , sunt cu sufletul curat in asa fel incat sa pretinda si sa impuna copiilor lor sa faca ora de religie ....oare este posibil sa credeti ca prin aceste ore lume va fi mai morala , mai pura ? se face ora de religie si apoi ..cand se termina ora ies pe strada si aveti impresia ca vor propovadui ce au facut la scoala ? Nu vor face asta pentru ca nu au cum ...educatia nu in religie consta .

0 0

12.03.2015 13:50 valicelsi

Buna ziua!
FARA RELIGIE IN SCOLI SI POCHI BETI LA ORE SAU ALTII CARE NU TREC CU ANII PE LAORE! Ex. Banu Cristian de la liceul agricol din Buzau

1 0

12.03.2015 13:52 valicelsi

Buna ziua!
FARA RELIGIE IN SCOLI SI POCHI BETI LA ORE SAU ALTII CARE NU TREC CU ANII PE LAORE! Ex. Banu Cristian de la liceul agricol din Buzau

1 0

12.03.2015 18:27 filigeanaurora

scuza-ma, dar de cazuri de betie si absenteism ar trebui sa raspunda directorul scolii.

1 0

12.03.2015 18:25 filigeanaurora

In ceea ce priveste celelalte culte, nu ar trebui sa se simta discriminati:
1. De exemplu o singura eleva adventista de la cl a V-a de la mine din scoala nu participa la ora de religie Ortodoxa pt ca participa ca religia cultului ei.
2. In judetele Harghita si Covasna fiecare cult face la religia ei. Cunosc asta pt ca am copilarit acolo.
Deci nu e nici o problema, fiecare cu religia lui; nu face Biserica Ortodoxa misionarism. Or fi si exceptii, dar eu nu le cunosc.

1 1

12.03.2015 21:47 valicelsi

Nu directorii sunt de vina ci inaltii de la episcopii care dau voie la toti betivii sa aiba parohie si catedra. Nu am vazut un popa pe post punand probla si astfel ci daoar ca trebuie obligativitate pentru religie. Si toti puneti problema idem. Fiti impartiali si ati vedea ca nu e nimic rau ca elevul/parintele sa aleaga daca copilul face religie. Oricum, dupa cum pichii isi fac datoria, religia va disparea.

1 1

12.03.2015 22:59 ghelasie27

Trebuie sa ne documentam si sa vedem in ce directie o ia lumea. Acum nu ni se mai spune deschis ca nu este Dumnezeu, ci se cauta modalitati de a-l indeparta pe om de El. Scopul vietuirii crestine este mantuirea si obtinerea Duhului Sfant. Omul care a simtit caldura Duhului Sfant a inteles ca exista si un alt tip de fericire mult mai profunda si mult mai durabila decat placerile de o clipa spre care este ademenit tineretul. Avem nevoie de teologi care sa fi simtit caldura si frumusetea Duhului Sfant, care sa vorbeasca si cu Dumnezeu, nu doar despre Dumnezeu. Cunoasterea unor notiuni despre religia ortodoxa intr-o tara majoritar ortodoxa este un drept fundamental al tinerilor care a fost dobandit la Revolutie. Avem nevoie in primul rand de valori spirituale. Cine vrea comori n-are decat sa le obtina. Comoara poporului roman este religi ortodoxa. Daca noi Il marturisim pe Hristos , si El ne va marturisi pe noi. Adultii nu au voie sa-i sminteasca pe cei mci despartindu-i de Dumnezeu.

1 1

13.03.2015 02:37 ViglaCrionero

Cea mai buna varianta era cea in care facea cerere cel care nu voia sa faca Religia. Au fost pusi atatia oameni pe drumuri..

2 2

13.03.2015 13:39 ZOUKYE

DOmnilor profesori indoctrinati...RELIGIA TREBUIE SA FIE OPTIONALA...
Nu ma luati ca nu e cale buna, ca e mana Diavolului nu stiu ce..
DIn moment ce voi sunteti indoctrinati de biserica si preotii care isi construiesc case isi cumpara masini si va mint in fata, nu sunteti in masura sa spuneti ca vreti RELIGIE... Stiti ce ni se preda acolo? Numai tampenii... Adica:
'Rau faci rau gasesti" -->"Crede si nu cerceta" la asta arata chestia asta
"Daca faci pacate ajungi in iad" --> Diavolul e rau... Eu daca sunt rau de ce m ar chinui?
"Trebuie sa crezi, sa mergi la biserica...." --> Nu suntem in Epoca pietrei... Suntem intr-o epoca moderna.. In care FIECARE E LIBER SA FACA CE VREA...Voi v-ati intrebati "odraslele" daca vor religie? Daca le-ati intrebat le-ati intrebat si au zis "da" de frica voastra.. Intrebati-le daca vor "religie" sau "credinta"..
Pa!

2 2

13.03.2015 16:25 lutencovalentina

Dati-le voie copiilor sa cunoasca de ceea ce am fost lipsiti noi - de Dumnezeu ,nu fiti mai necredinciosi decit deavolii,pentru ca nu stiti si nu urmati poruncile lui Dumnezeu asa va impotriviti.

0 0

19.03.2015 23:47 paul_lipoan

Eu cred ca asta ar trebui sa fie alegerea noastra, a elevilor, nu a parintilor. Noi de construim viitorul, nu ei.

0 0

14.03.2015 15:23 iulibuf

In opinia mea este o abordare gresita scoaterea religiei din scoala,intr-o tara minoritatea trebuie sa respecte majoritatea nu invers,unii oameni inteleg gresit religia.

0 0

15.03.2015 23:07 Tepes-Ilenuta

Religia e religie... nu se face religie ortodoxa, catolica, baptista, adventista... E doar religie!...

1 0

14.03.2015 16:45 alina98

Ma bucur sa vad ca ora de religie a trezit in noi atatea pasiuni, discutii aprinse, pro, contra... Asta inseamna ca inca nu putem fi manevrati , ca inca mai avem discernamant ca neam, ca inca mai tinem la ce i al nostru. Si da, religia trebuie, este foate necesara astazi cand se lupta pe toate fronturile contra normalitatii, cand minoritatea face legea, cand suntem invatati ca avem libertatea de a face orice, cu orice risc, chiar si cu cel al inrobirii patimase de legile trupului> Si cand fac aceasta afirmatie ma refer, spre exemplificare cu cele mai grave cazuri, la cei care se drogheaza sau beau... intrebati-i pe ei ce inseamna robie interioara si vor da marturie de iadul prin care trec...desigur daca mai apuca sa-l constientizeze... Macar la orele de religie tinute de majoritatea profesorilor ce predau aceasta materie copiii realizeaza pericolole societatii contemporane, isi formeaza un sistem coerent si universal valabil de valori eterne si afla ca au un Sprijin puternic si ca exista sus Dumnezeu care ii asteapta, ii ajuta si , mai ales ii iubeste neconditionat...

0 2

14.03.2015 20:00 professorbujor

Cred ,deci sunt credincios ,că fiecare crede în ceva ,în cineva,într-un sistem ”coerent și
universal valabil de valori eterne ”,și aștept ca toți să fie credincioși în ”valorile eterne”.
Deocamdată,sunt nevoit să constat,cu tristețe și cu îngrijorare ,că sunt singurul credincios !
Ortodox !

1 0

14.03.2015 21:18 alina98

Sa inteleg faptul ca va considerati singurul credincios... ortodox? ...

3 2

14.03.2015 22:50 gradinaru65

Pentru cei ce sustin religia: Isus Christos, ce religie a practicat? pentru ca Crestin inseamna
a urma pe urmele Lui Christos.

1 2

14.03.2015 23:55 florentina1981

1. Primele traduceti si tipografii au aparut datorita clerului. Evolutia limbii si literaturii este definita de viata manastireasca.
2. Radacina neamului nostru este crestina si ramurile au crescut din ea. Sfantul Apostol Andrei ne-a crestinat.
3. Identitate inseamna religie, istorie, cultura, limba si literatura. Acestea ne disting identitar de alteritate.
4. Dacii, getii, tracii nu au fost atei. Niciunul. Ateismul este o moda si o tendinta care lupta pentru a anihila radacinile identitare si memoria colectiva. Nici nu are istorie.

2 2

15.03.2015 00:05 florentina1981

Da, intr-adevar, suntem ortodocsi, dar nu ne purtam ca atare. Cred ca ideea aceasta era. Iisus a propovaduit iubirea si mantuirea doar prin Biserica Sa. Deci, Biserica, una singura este si nici portile iadului n-o vor birui. Toate deviatiile, sectele sau spuneti-le cum doriti, sunt abateri de la pasii Lui Hristos. Nu mai sunt voia Lui Dumnezeu, ci voia omului, care a adaptat Iubirea potrivit "nesimtirii" inimii sale de fiu risipitor si niciodata recunoscator.

1 2

15.03.2015 13:24 ignis

ora de religie trebuie sa ramana, dar mai propun alaturi de ea o ora de bune maniere pentru ca multi dintre oamenii de azi nu mai au frica de Dumnezeu si se comporta ca animalele.

2 1

15.03.2015 14:09 dumneavoastra

Cei care nu vor religia in scoala au o problema personala cu ei insisi. Sunt atei si vor sa ii faca si pe ceilalti ca ei. Este mai simplu sa gresesti atunci cand stii ca nu te trage nimeni la raspundere, nu?

0 0

19.03.2015 23:44 paul_lipoan

Eu nu sunt ateu si totusi ora de religie nu inteleg cu ce ne ajuta. Sunt elev si nu merg la religie fiindca nu ma atrage deloc. Nu vreau sa devin popa. Mai bine fac Matematica in loc de religie. Macar matematica ma ajuta in viata, religia nu prea.

2 1

15.03.2015 17:23 gemanarumv

Religie= legatura omului cu Dumnezeu. Acceptarea religiei= acceptarea legaturii cu Dumnezeu; refuzul acesteia= refuzul de a fi in relatie cu Dumnezeu. Asadar, pt fiecare raspunsul este concludent. Putem vorbi despre botez, cununie, înmormântare ignorând existenta lui Dumnezeu? Categoric, nu. Copiii traiesc intr o lume reala din care nu l putem excude pe Dumnezeu. Sa lasam copiii a avea acces la cunoasterea Lui.

2 1

15.03.2015 20:27 oananegut

este de dorit ca religia sa fie materie optionala. Se pot introduce ore de educatie si morala, astfel incat elevii sa stie ce este bine si mai putin bine. Ar fi mai utile ore de nutritie, de codul bunelor maniere si mai mult sport. Se poate progresa, si chiar mult, si fara religie. Valorile, de asemenea, le poti invata din familie. In anii comunismului, cand nu se avea acces la religie, oamenii aveau valori mult mai bine stabilite. Cu siguranta, nu este de dorit sa fie materie obligatori. Istoria religiilor ar fi de mai mare interes.

1 2

15.03.2015 21:34 alina98

Pe vremea comunismului propaganda anticrestina nu era atat de agresiva, de insinuanta si de perfida asa cum este astazi cand tot mai putini dintre noi nu mai reusim sa avem discernamant, cand vedem albul negru si negrul ni se prezinta drept alb. Orele de religie au si aceasta mare callitate>ofera copiilor o lumina, perspectiva ca mai exista si alta lume, ca de fapt negrul e negru si albul e alb. Aceste deseori nici chiar in familiile in care parintii au tot mai putin timp de calitate petrecut cu proprii lor fii nu se mai discuta, deci orele de religie sunt o NECESITATE si din acest punct de vedere.

1 1

15.03.2015 22:12 almivo

Poate ca trebuie sa fie optionala, nu obligatorie. Poate cineva sa-mi spuna ce invata 14 ani un elev la religie? 14 ani?
Chiar este necesar sa faca 14 ani de religie? De ce nu se face istoria religiilor sa poata face singuri niste alegeri pe viitor... cand vor fi capabili sa faca asta...

0 1

16.03.2015 22:59 filigeanaurora

Nu-mi ajunge timpul si orele sa predau copiilor tot ce as vrea. Sunt ff multe lucruri care se pot preda 14 ani. Credinta (in cazul meu Ortodoxa) se invata toata viata, nu doar pt copii... pt cine e interesat.

0 0

17.03.2015 13:26 almivo

Pai aici se discuta despre obligativitatea de a studia religia 14 ani de catre copii. Daca va bagati in toate discutiile este posibil sa le incurcati.

3 1

15.03.2015 22:30 camisal

Istoria religiilor - DA, religie ortodoxa - NU. De ce? pentru a putea sa aleg in cunostinta de cauza ce religie mi se potriveste.....nu ma simt confortabil in religia mostenita de la parinti, dar nu stiu cum sa fac si unde sa merg....asa ca sunt credincioasa in felul meu, fara a fi practicanta.....si nu e treaba profesorului de religie ce tablouri am pe pereti....nu sunt icoane si fiica mea a fost nedumerita de intrebare....

0 1

16.03.2015 22:52 filigeanaurora

Aici se vorbeste despre Religia predata copiilor, nu parintilor. Sau poate se simte inconfortabil si fiica d-voastra...

3 0

15.03.2015 22:47 slavescu

Ora de religie trebuie sa fie atractiva, elevii sa o astepte ca pe o ora de poveste in care sa vizioneze filme despre Iisus, despre sfinti sau povestiri despre vietile sfintilor si ce este important despre fiecare ( ce minuni fac fiecare atunci cand te rogi la Ei ). Sun cadru didactic si pot sa spun ca toate cartile de religie sunt stufoase, grele, cu multe cerinte teoretice, elevii trebuie sa-si cumpere caiete de lucru ( si unii nu au bani). Trebuie la clasele primare autorii de manuale de religie sa consulte invatatorii ca sa primeasca informatii necesare despre cum sa le editeze pe intelesul copiilor si mai ales sa fie atractive, cu informatii putine si clare. Sa scoata informatiile despre vechiul testament, despre geneza, despre adam si eva. Sunt atatea rugaciuni frumoase ale unor autori cunoscuti. Sa faca in ora icoane pe sticla,colaje, desene, sa asculte acatiste, sa-i invete cum sa se roage, dar practic, nu vorbarie multa, ca ei se plictisesc. Sunt atat de multe metode de a-i atrage pe copii si de a face ora de religie atractiva , astfel incat elevii sa o astepte cu drag! Sa nu se evalueze prin note, calificative , ci prin rezultatele materialelor lucrate de ei in ora, prin portofolii, prin implicarea fiecaruia in ora. E ora prin care se sedimenteaza credinta in sufletul copilului.

1 3

16.03.2015 09:29 olteibogdan

Toate popoarele isi apara si respecta religia. Unele sunt chiar fanatice, lucru cu care nu sunt de acord. Noi, ce fel de specimene suntem? Nu vedeti ca cineva vrea sa ne distruga ca neam, ca identitate??? Este bine sa se predea religia in scoli, dar la clasele mici: gradinita, sc. primara si gimnaziala, pana in clasa a VI-a. Consider ca este perioada cand se pun bazele educatiei moral-civice. La liceu nu-si mai are rostul. Stiti de ce parintii nu mai vor religie? Pentru ca programele sunt foarte incarcate, copiii sunt foarte solicitati si atunci ei renunta la ceea ce nu le trb la examene, uitand de latura formarii morale. Sunt sigura ca daca s-ar propune scoaterea muzicii sau altor discipline, care nu se cer la evaluari, parintii ar fi de acord, fara sa clipeasca. Trebuie umblat la programe, asta trb sa faca ministerul educatiei, iar profesorii de religie trebuie sa fie mai toleranti, sa determine copiii sa invete din dorinta de a afla.

3 1

16.03.2015 12:38 yulys978

majoritatea celor care si-au postat impresiile legate de ora de religie pana acum pierd din vedere un element esential, si anume caracterul privilegiat al disciplinei "religie" in scoli:
- religia este singura disciplina care se opune celorlate discipline de studiu prin impunerea unor conceptii si prin interzicerea dezvoltarii spiritului critic al elevilor, atat de necesar in viata viitoare a elevilor
- religia este singura disciplina care este finantata de statul roman de doua ori: odata la scoala si, a doua oara, prin sprijinul financiar guvernamental acordat bisericilor.
parerea mea este ca preotul satului este platit de statul roman si de enoriasi si pentru a se ocupa de educatia religioasa a copiilor, in afara programului scolar. trebuie sa pastram o delimitare clara a atributiilor
1. Scoala se ocupa de educatia laica a elevilor, stiintifica, civica si etica, necesara in viata pamanteasca. aceasta latura a educatiei este laica si obligatorie pentru elevi
2. Biserica se ocupa de educatia religioasa si spirituala, pentru viata de apoi.
dar la noi toate sunt amestecate intr-un ghiveci tipic romanesc si, din pacate, profesorii de religie, care sunt de cele mai multe ori preoti, nu au nici competenta si nici dorinta de a adapta discursul religios pentru valorificarea principiilor crestine la necesitatile societatii laice (ma refer la latura morala si civica a crestinismului) ci insista pe obedienta si lipsa gandirii.

0 1

16.03.2015 22:19 alina98

Sunteti gresit informata in privinta ponderii preotilor in scoli , pe postul de profesor de religie: acestea sunt cazuri singulare.
In ceea ce priveste obligativitatea Bisericii de a asigura educatia religioasa a elevilor este ca si cum am cere ziarelor si revistelor sa ne invete copiii limba romana, sau Gazetei matematice sa lae predea matematica si tot asa... Biserica are o alta misiune, latura ei didactica nu este nicidecum pe primul loc.
Nu cumva , prin eliminarea orei de religie , care este singura ce se ocupa de formarea spirituala a copiilor, educatia laica, pamanteasca ar capata o pondere si mai mare, dezechlibrand astfel formarea viitorilor tineri? Si asa intr-o singura ora pe saptamana este imposibil sa indoctrinezi, sa manipulezi, atat de mult pe cat le este unora dintre noi teama...

0 1

17.03.2015 10:42 sportiv

yulius978!
Cum adică ,,se opune” ??? și interzice și spiritul critic?
Nu ai dreptate cu finanțarea! Vezi că și scolile particulare sunt finanțate ȘI de stat (elevii de aici primesc aceleași sume -per capita). Preotul satului (dar și a orașului) este plătit DOAR JUMĂTATE DE CĂTRE STAT, căruia îi plătește impozitul aferent întregului salariu -al lui și al cântărețului -acolo unde este!Cealaltă jumătate o asigură pentru toți angajații bisericii de la enoriași din taxele și donațiile ce se primesc în biserici!
Și, apropo, religia este tot o componentă a educației !Nu, profesorii de religie NU SUNT DE CELE MAI MULTE ORI PREOȚI, din contra! Nu se amestecă absolut nimic ! De ce crezi că un credincios nu are gândire? Văd că recunoști că și creștinismul (și nu numai) are o latură moral civică! Problema este cum să te înțeleg: atunci când recunoști (fie și între paranteze), fie când contești! E trist să faci comparație doar cu tine.Doar de bine!

1 0

17.03.2015 19:46 yulys978

alina 98 si sportiv, chiar din răspunsurile voastre răzbate intoleranţa şi superioritatea oamenilor bisericii, defel dispuşi sa accepte păreri diferite. sportiv, chiar este de prost gust sa zbieri la lume pe acest site (atunci când scrii cu majuscule). mai pe înţelesul tău, am "acceptat" că creştinismul are, ca orice religie, o latură dogmatică şi mistică şi una socială şi civică. din păcate, programa disciplinei valorifică prea puţin cea de a doua latură, pentru ca nu convine nici Bisericii, nici conducătorilor politici cu care este în cârdăşie, ca turma să se deştepte (adică să îşi dezvolte un simţ civic ce presupune, în primul rând, disponibilitatea cetăţenilor de a-i lua la întrebări). În intreaga istorie, pentru orice epocă şi religie, a fost la fel. Nu ştiu ce fel de profesori de religie cunoşti sau eşti tu însuţi, dar 80% dintre cei cunoscuţi de mine sunt preoţi sau soţii de preot, ce educă exclusiv în spiritul supunerii şi a intoleranţei.
alina98, nu am cerut ca biserica să asigure educaţia "elevilor", ci a tuturor creştinilor, de orice vârstă, inclusiv a elevilor. După părerea mea, Biserica trebuie sa îşi îndeplinească în primul rând misiunea didactică, aceea de a învăţa pe creştini să trăiască moral, după învăţăturile Mântuitorului. Tu consideri ca această misiunea nu trebuie să fie pe primul loc. Lamureşte-mă atunci, te rog, care este misiunea Bisericii Ortodoxe Române?

0 0

18.03.2015 21:21 sportiv

Observ ,,că creștinismul” te deranjează, stimate domn profesor făcut la apelul de seară! (Asta după modul de scriere ,,atât dă dăștept”!) Soțiile de preoți sunt și ele preoți (din cei 80% ? Am vaga impresie că te ,,învârți ” într-un areal destul de redus!)Biserica N-ARE NICIO MISIUNE DIDACTICĂ,stimabile! Doar biologia care deșteaptă mințile (cu excepția celor ce învață pe de rost și ajung și profesori!) Din aceștia cunosc, cel puțin în ultimii 20 de ani o ,,droaie”, desigur si de ,,specialitatea” religie! (Și, dacă urmărești intervențiile mele pe acest forum , vei vedea că nu ,,țip”- de regulă! Uneori așa pe la incompetenți se mai poate! Apropo: vezi că după folosirea unui semn de punctuație următorul enunț se scrie cu literă INIȚIALĂ mare! Asta poate citește și vreun elev (care cunoaște pe DOMN PROFESOR )! Există posibilitatea de îndreptare pentru oricine (încearcă). Toate cele bune!

0 0

18.03.2015 21:56 yulys978

chiar nu era nevoie sa iti uzezi atat tastatura pentru a ma jigni in 12 randuri, doua cuvinte erau de ajuns pentru a stabili nivelul tau de prostie. chiar crezi ca ma cunosti destul de bine, din cateva randuri postate pe un forum, ca sa ma caracterizezi cu formule de genul "stimate domn profesor făcut la apelul de seară! " si "celor ce învață pe de rost și ajung și profesori!". Probabil te consideri profesorul suprem, ceea ce este regretabil, dar na, prostul nu e prost destul... Oricum, sunt mai profesor decat vei putea fi tu in 10 vieti. Ironia ta chiar nu isi are rosul, eu nu ma refeream la gramatica limbii romane, ci la faptul ca tu esti singura nulitate inganfata de pe acest topic ce isi permite sa scrie cu majuscule atunci cand raspunde celorlalti (cand toti cunosc si aplica aceasta regula elementara de bun simt). Oricum, daca esti macar a zecea parte din educatorul care te pretinzi, raspunde cu argumente, nu cu injurii si ironii. Si poate imi dai tu raspunsul la intrebarea: Care este misiunea Bisericii?
PS: "ca crestinismul" nu este cacofonie, daca la asta te refereai, domnule erudit.

0 0

18.03.2015 22:10 yulys978

dupa vizualizarea profilului dvs se pare ca sunteti un "maratonist" al forumului profesorilor, unde, de asemenea, va manifestati ca un guru care nu poate fi contrazis decat cu consecinte fatale pentru interlocutor si un adept al "formei fara fond", ce apreciaza mai mult o virgula pusa la locul ei decat o idee plina de substanta (meteahna, de altfel, comuna invatatorilor comunisti). Nu am disponibilitate pentru o "discutie" plina de injurii, nu am antrenamentul dvs, asa ca ma declar invins la masa verde. cred ca ar fi mai bine ca acest "schimb de idei" sa se incheie aici.

1 0

19.03.2015 14:07 sportiv

Îmi permit să scriu cu majuscule ,dle profesor de ȘTIINȚE”, pentru că îmi permit, de-asta! Atotștiutorii ar trebui să știe CĂ CAcofonia permisă este ,,biserica catolică”, nicidecum ,,că creștinismul”! Te sfătuiesc a te uita prin cele dicționare! Nu mă consider deloc ,,suprem”, dar nu poate exista comparație între noi! O voi demonstra oricând! Fudulia intervenției (cu tot cu cărare) este la tine, nu la mine! N-am folosit nicio injurie, doar ironia, de care îmi pare bine că te-ai prins, ceea ce poate să-ți dea șanse a te descurca în această lume ,,nevăzută”!
Despre misiunea bisericii nici măcar nu m-ai întrebat pe mine! Putem discuta despre asta după ce-ți faci tema! Acum nu-i momentul! Ești surexcitat!
Îmi place că m-ai luat cu dumneavoastră! De asemenea, îmi place că m-ai ,,studiat”! De unde ai tras concluzia de ,,comunist”?,rămâne să mă convingi! Ideile tale sunt foarte pline de substanță, doar pentru că în biologie se folosesc adesea (substanțele)! Toate cele bune și nu uita: profesorul/profesoara/preotul de religie este ȘI colegul tău la fel ca și cel de limba română, ori de matematică, ori.............,ori învățătorul (chiar dacă la ultimul ai dubii)!

0 0

19.03.2015 15:53 yulys978

tovarase invatator atoatestiutor. te rog sa imi transmiti niste materiale pentru studierea cacofoniei, in care vad ca esti specialist, probabil de pe timpul cand participai la sedintele de partid. dupa limbajul elevat de care dispui, am tras concluzia ca ai macar dramul de inteligenta sa pricepi ca ironia in sine este o jignire, dar se pare ca m am inselat. pentru a raspunde la intrebarea ta, intradevar nu consider profesorii de religie ca fiind colegi ai mei, pentru ca ei nu sunt profesori in adevaratul sens al cuvantului, ci niste predicatori. nu am nimic sa fie platiti de stat, dar activitatea sa o desfasoare la biserica. acum, daca vrei sa ma convingi ca nu esti doar un semidoct care polemizeaza doar cu satenii de prin sat, cu elevii de clasa a doua si, ocazional, cu o oaie sau o vaca, poate imi poti raspunde, logic si argumentat, la cateva intrebari izvorate din textul dumitale plin de contradictii:
1. de unde ai tras concluzia ca as fi profesor de STIINTE"? nu stiu de ce ai pus ghilimelele. este cumva un mecanism specific prostului fudul care crede ca le stie pe toate, astfel incat trage concluzii fara a mai lua in seama argumentele? pentru informarea dumitale, sunt profesor de .... istorie.
2. Cum imi vei dovedi ca imi esti superior, cand esti cocos doar pe forumuri si in fata elevilor din ciclul primar?
3. De ce ai impresia ca ceilalti (sau poate doar eu) trebuie sa ti se adreseze la plural, in timp ce tu doar la singular? daca "iti place" sa se adreseze lumea cu dvs, de ce nu "iti place" sa te adresezi si tu la fel?
4. Ce argument destept este: "imi permit pentru ca imi permit"? cumva cu sensul de "imi permit pentru ca sunt superior tuturor celorlalti"?
5. de ce te bagi in discutia altora si apoi nu mai recunosti? sa fac o recapitulare pentru tine: alina 98 a zis: "Biserica are o alta misiune, latura ei didactica nu este nicidecum pe primul loc" (ceea ce, de altfel, este o aberatie in sine); eu am raspuns: "alina98, nu am cerut ca biserica să asigure educaţia "elevilor", ci a tuturor creştinilor, de orice vârstă, inclusiv a elevilor. După părerea mea, Biserica trebuie sa îşi îndeplinească în primul rând misiunea didactică, aceea de a învăţa pe creştini să trăiască moral, după învăţăturile Mântuitorului. Tu consideri ca această misiunea nu trebuie să fie pe primul loc. Lamureşte-mă atunci, te rog, care este misiunea Bisericii Ortodoxe Române?"; tu te bagi in seama: "Biserica N-ARE NICIO MISIUNE DIDACTICĂ,stimabile! Doar biologia care deșteaptă mințile (cu excepția celor ce învață pe de rost și ajung și profesori!)" (trec cu vederea jignirea ta incalificabila si absolut gratuita); eu iti raspund, ca asa e frumos: "Si poate imi dai tu raspunsul la intrebarea: Care este misiunea Bisericii? "; si tu imi dai lovitura de gratie, cu o aberatie insotita, inevitabil, de o ironie si o jignire; "Despre misiunea bisericii nici măcar nu m-ai întrebat pe mine! Putem discuta despre asta după ce-ți faci tema! Acum nu-i momentul! Ești surexcitat! ". ceva cred ca nu functioneaza printr-o cutie craniana. poate ar trebui tu sa iti faci temele.
6. daca la ora 14 postezi pe forumuri, probabil esti genul de invatator model care rupe poarta scolii la 12:01. nu ar fi trebuie sa mai stai pe la scoala sa mai meditezi (gratis) niste elevi cu dificultati de invatare sau sa ii pregatesti pentru ceva concursuri? de extracurriculare, nu cred ca este cazul.

1 0

19.03.2015 17:57 sportiv

Vorbă multă , altceva nimic! Puteam să pun pariu că ești de istorie! Se vede , TOTUȘI CĂ EȘTI DE ȘTIINȚE! Cel puțin dacă nu te ascunzi sub ,,cornul caprei” (a se citi prostiei)! Rămâi ceea ce crezi că ești! Nu mai am nimic a-ți spune! Doar atât : nu muri de grija profesiei mele (de drum lung, adică)!Păzește-ți liniștit câinele!

0 0

19.03.2015 19:44 yulys978

pai pe un forum asta se face, se vorbeste. devii din ce in ce mai incoerent in gandire si exprimare. mai intai ma acuzi ca sunt de stiinte desi ai putea paria ca sunt de istorie, apoi se vede totusi, ca sunt de stiinte. sunt nedumerit, ai o problema cu profii de stiinte? jignirile tale devin prea complexe pentru a le mai pricepe. si mor de grija profesiei tale, cand esti un parlit de cadru didactic de la tara (ca multi dintre noi, inclusiv subsemnatul) si ai aere de mare academician, atunci cand comunici cu cei care, pana la urma, iti sunt egali. poate este necesar ca, din cand in cand, cineva sa te faca sa iti vezi lungul nasului. asa ca, mai bine, intoarce te in vagauna din care ai iesit.

0 0

19.03.2015 21:45 alina98

Yulys978
Va sunt datoare cu un raspuns, desi consider ca mai castigat ati fi daca l-ati cauta, cu sinceritate, singur. Misiunea principala a Bisericii, data de Hristos si pusa in practica de Sfintii Apostoli si de Sfintii Parinti, este in primul rand cea spirituala sau duhovniceasca: ca in sufletul oamenilor sa fie trezita constiinta care se afla in fiecare fiinta umana, creata cu scopul superior al mantuirii la care suntem cu totii chemati, ca fiecare membru al Bisericii Ortodoxe (si afirma acestea pentru cei botezati ortodox, cei de alta confesiune sau religie au fiecare propria misiune, mai apropiata sau mai indepartata ca sens de aceasta) este o persoana soborniceasca, chemata la comuniune cu alte persoane, o persoana care exista pentru vesnicie si este divino-umana ; ca fiecare persoana este a lui Hristos si este, prin urmare, frate cu orice fiinta umana, un slujitor al tuturor oamenilor si al tuturor lucrurilor create. Desigur celor care nu sunt in duhul ortodox, sau macar crestin, le este straina orice intelegere a celor afirmate aici. Alte misiuni sunt si cea didactica (a spus Mantuitorul : Mergand invatati toate neamurile) si misionara (si a continuat: botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua .)Si iarasi, ff important, si fapt care se ignora din reavointa sau din necunoastere, Hristos a mai adaugat : Si iata Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacului.Amin
In alta ordine de idei: imi pare sincer rau de faptul ca discutia cu dl Sportiv a degenerat... sunt de parere ca astfel de atitudini nu fac decat sa ne degradeze si sa deturneze grav finalitatea civilizata a unui astfel de forum.
In final va invit iarasi la o privire mai atenta, mai obiectiva , mai lipsita de prejudecati si de pareri preformate de media, asupra Bisericii si , in special, a Bisericii Ortodoxe, din care presupun ca, macar prin botez, faceti parte.

0 0

19.03.2015 22:32 yulys978

din nefericire, in textul dvs se regaseste tot ceea ce este mai rau in ortodoxism si anume intoleranta si afirmarea superioritatii fata de ceilalti ("Desigur celor care nu sunt in duhul ortodox, sau macar crestin, le este straina orice intelegere a celor afirmate aici") si ipocrizia, pentru ca, in acelasi timp imi cereti " o privire mai atenta, mai obiectiva , mai lipsita de prejudecati si de pareri preformate de media, asupra Bisericii ". eu sunt crestin practicant, din fericire nu ortodox, ci romano-catolic. spun din fericire pentru ca intalnesc mai rar asemenea atitudini, pe care dvs nu stiu cat le constientizati, pe de alta parte mesajul sau este mult mai adaptat realitatilor si oamenilor de astazi. continuati cu acest discurs elitist, din care eu am inteles destul de putin (dl sportiv ar spune ca nu ma duce capul, e treaba lui) si atat va mai ramane din Biserica Ortodoxa, elita. imi pare nespus de rau sa fac aceasta constatare, dar daca nu revine la credinciosul de rand, daca nu ii da acestuia posibilitatea de a-si armoniza viata cotidiana cu cea spirituala, daca nu se racordeaza la societate, daca nu se orienteaza spre tineri si copii, BOR va disparea in urmatoarele doua generatii.
v ati gandit, oare, ca majoritatea copiilor detesta scoala, si prin asocierea Bisericii cu scoala, prin ora de religie (desfasurata in incinta scolii), vor detesta si Biserica? este acelasi lucru cu asocierea cu politica, cu autoritatile seculare si cu activitatile economice. de ce insistati sa manjiti Biserica cu toate murdariile specifice lumii laice? in nici un caz nu le va schimba in bine prin aceste actiuni, dimpotiva, va intra in aceeasi troaca.

0 0

19.03.2015 23:53 filigeanaurora

Ca crestin ortodox tin sa recunosc faptul ca Biserica Catolica este mai activa in ceea ce priveste activitatile sociale, relatiile cu tinerii. Biserica Ortodoxa este superioara insa in ceea ce priveste partea spirituala (ma refer la credinciosii autentici). Fiecare ar trebui sa invatam de la ceilalti "specialisti". Nu suntem in masura sa spunem daca altul e mai aproape sau mai departe de Dumnezeu.In ceea ce priveste religia mea, o privesc ca pe o comoara, probabil si d-voastra pe cea catolica.
Cat despre disparitia Ortodoxiei, ma indoiesc, atata timp cat a rezistat perioadei comuniste, ocupatiei Austro-Ungare din Transilvania.
O seara linistita!

1 0

20.03.2015 14:25 sportiv

,,(dl sportiv ar spune ca nu ma duce capul, e treaba lui)” Fugi, dle de-aici! De ce-ar fi treaba mea prostia altuia!???? Mai atent la sintagme ,STIMABILE practicant!
De exemplu aici: ("Desigur celor care nu sunt in duhul ortodox, sau măcar crestin, le este straina orice intelegere a celor afirmate aici")! Câtă știință și prețiozitate? Ce-ar fi ,,duhul ortodox”, de exemplu sau cel catolic? Despre câte duhuri vorbim? O fi și cel al lui Aladin (din lampă?)Vai, dle! BOR nu este decât o instituție, stimabile! Poate dispărea ,dacă vrei, dar nu și credința! Analizează-te! Cine dă doi bani pe ,,constatarea” ta și mai ales de ce să dea ?
Numai copiii ortodocși ,,detestă” școala, iluminatule?Numai aceștia au făcut cereri de studiere a obiectului? N-aveți și voi profesori pe care tu nu-i recunoști? Despre ce intoleranță și superioritate vorbești, eruditule? Explică-ne și nouă, muritorilor de rând! Văd că ,încă, mai alergi după câinele care nu prea te ascultă și urmează drumul cel lung!

0 0

20.03.2015 16:17 yulys978

tovarase sportiv, esti foarte insistent in a afirma ca nu te intereseaza prostia mea. mi ai transmis ca "nu mai ai nimic a mi spune", dar tot intervii. in plus, esti tot mai incoerent si mai metaforic, incat imi este destul de greu sa te urmaresc. si imi atribui vorbe pe care nu le am spus sau, mai rau, chiar le contrazic. pe cine reprezinti cand spui "Cine dă doi bani pe ,,constatarea” ta și mai ales de ce să dea ?" spre deosebire de tine, eu doar imi exprim parerea la care am dreptul si nu am pretentia de a da cineva doi bani pe ea. nu iti voi raspunde cu epitele de genul celor pe care mi le adresezi mereu, nedemne de cineva care se crede educator. am inteles de mult ca, la unele persoane, intelepciunea nu creste odata cu varsta, ci este inlocuita de frustrari.
doamna aurora, nu incerc nicicum sa stabilesc care este credinta dreapta sau care Biserica este mai aproape de DUmnezeu. Nu sunt teolog, sunt doar realist. Din pacate credinciosii autentici sunt foarte putini. marea majoritate a celor botezati traiesc la limita paganismului. spre acestia consider eu (este parerea mea, nu tin sa dea careva doi bani pe ea) ca trebuie sa se indrepte cu precadere toate eforturile Bisericii. Din acest punct de vedere afirmam ca Biserica Ortodoxa este mai elitista, iar Biserica Catolica mai populista. un preot catolic mi-a spus in urma cu vreo trei ani: "liturghia ortodoxa este superba dar este prea elitista . Daca aceasta va continua, ortodoxismul se va reduce la o mana de oameni foarte credinciosi si o mare masa de atei. Este o situatie asemanatoare cu cea a unor cadre didactice care neglijeaza una sau mai multe clase, doar pentru a pregati cativa olimpici.
Despre relatia PCR - BOR mai bine nu discutam. va recomand insa sa cititi cel putin discursul lui Chesarie Paunescu in timpul slujbei in care a fost instituit episcop al DUnarii de Jos. Poate si triunghiul BOR - PCR - greco-catolici va spune ceva.
revenind la ora de religie, nu putem cantari cu aceeasi masura. ora de religie catolica se desfasoara, de cele mai multe ori, la biserica, nu la scoala, intr un cadru mult diferit de orele de curs standard. apoi, aceasta ora constituie, in marea majoritate a cazurilor, doar o minora parte a relatiei dintre preot si copiii din comunitate, ceea ce, in majoritatea cazurilor, nu se regaseste la preotii ortodocsi. daca este sau nu justificat de faptul ca preotul ortodox are responsabilitatea propriei familii, care nu exista pentru confratele catolic, nu este cazul sa discutam aici, dar realitatea ramane.

0 0

20.03.2015 16:20 yulys978

scuze pentru repetitie, am scris la repezeala. nu care cumva sa sara pe mine, un simplu muritor de rand, vre-un iluminat sau erudit.

1 0

20.03.2015 16:52 sportiv

Păi cum să nu se ,,sară” când inepțiile sunt atât de mari! Iată :,,liturghia ortodoxa este superba dar este prea elitista” ! Sigur că l-ai ,,îmbrățișat” imediat! Stai liniștit! Bisericile ortodoxe sunt pline , majoritatea foarte deștepți și se recondiționează (construiesc) cu fonduri proprii, nu altfel! Nu se folosește sintagma ,,Doamna Aurora ”(prenumele) niciodată, domnule profesor (de la apelul de seară) ! VRE-UN nu există în limba română! Și nu te obligă nimeni să scrii prostii la ,,repezeală”! Chiar se impune să nu te grăbești și să nu mai greșești! Mânuța pe carte că ,,te râd” foștii (actualii) elevi! Și dacă vrei să nu mai ai nicio intervenție din partea mea, renunță a mă mai pomeni, altfel.....n-o să dormi liniștit!

0 0

20.03.2015 19:17 yulys978

tovarase sportiv, incepi sa intreci masura. m-am saturat de ineptiile si de jignirile tale de taran prost. inceteaza cu aceste injurii. daca te simti jignit de unii termeni folositi de mine, tine cont ca tu ai fost cel care le ai utilizat primul. ai ajuns si la amenintari? ce o sa faci, o sa trimiti prietenii de pahar pe la mine pe acasa? sau fostii colegi din comitetul central?
esti ceea ce are poporul asta mai rau, genul de nulitate infumurata care stie numai sa critice si sa vaneze greselile celorlalti, in loc sa vina cu o idee personala. nu imi mai da lectii de limba romana pe care ai invatat o cand erai prin liceu, sef de UTC. pastreaz o pentru elevii tai de clasa a 2 a, cei care trebuie sa te suporte fara a putea protesta. spune si tu ceva destept, la subiect, sau du te si iti paste oile.
PS: vezi sa nu te obisnuiesti de pe forumuri sa ii jignesti si sa ii ironizezi pe toti, ca o sa o faci si prin sat, in viata reala, si iti stinge careva lumina, ca acolo nu te apara o tastatura si o conexiune la internet. viata mea nu se desfasoara pe forumuri, ca a ta, asa ca daca vrei sa ne spurcam si sa ne manjim "reputatia", ai numai de pierdut.

2 0

20.03.2015 22:48 sportiv

Ți-am sugerat să nu mai ,,mori de grija altuia”, dar văd că nu te prinzi- nu ai cu ce, stimabile! Nu întrec nicio măsură (afară de cea cu care măsori tu!) N-ai să mă poți jigni, deoarece nu am cu cine să mă compar! Poți folosi toate jignirile de care ești în stare pentru că nu mă pot atinge ( Sunt un nesimțit, ce săi faci!) Nu contează când am învățat limba română , dar la capitolul acesta mai ai multe de pus la punct! Mă mir cum te acceptă elevii! Dacă le-aș arăta celor de clasa a V-a ce ai scris (și cum scrii) cred că ar rămâne contrariați de cele văzute! Ești așa cum am intuit după prima ta intervenție PROFESOR MODERN FĂCUT LA APELUL BOCANCILOR- a se citi ceva de tipul S H (sper că pricepi) de care, astăzi este ,,saturat” învățământul (sau atât cât a mai rămas din el) !!!!!Vezi că după cifra zero este o liniuță care se poate folosi în cuvintele cu cratimă! (-) Și......dacă te-ai săturat, renunță a mai consuma forum! Cine te obligă? Da, sunt un țăran sănătos, în comparație cu tine pârât de orășean și profesor pe deasupra- doar până la gât, că în rest....! ,,Succesuri” stimabile și să ajungi ,,mare istoric”, pentru că ,,biolog”, deja ești! Dă-mi adresa pe MP să-ți trimit un miel de Paște” (din oile mele , desigur)!
Numai bine!

0 0

20.03.2015 23:14 alina98

Dl. yulys 978! acum abia inteleg reticentele ...doctrinare ale dv.. Sa fim seriosi, mai elitista ca Biserica din care faceti parte, si pe care o respect (am cunoscuti si prieteni printre romano catolici si niciunul dintre noi nu ne consideram elite ale credintei), nu cred sa fie multe...de fapt eu nu consider elitista afirmarea propriei identitati spirituale..., dv se pare ca da... In fine, nu trebuie sa transformam acest forum in contre dogmatico-istorico etc... Scopul lui este altul Banuiesc insa ca nu ati avea nimic impotriva studierii religiei catolilce in scolile de stat... Si va mai invit la un alt exercitiu de sinceritate > priviti la situatia Bisericii Catolice din vest... este, la nivel de ierarhie, cel putin la fel de rupta de poporul de rand ca si la noi, ortodocsii. Probleme de secularizare si de alta natura exista peste tot... Poate ar trebui sa vedem, dincolo de micile patimi, interesul nostru in formarea umana, nu ortodoxa, nu catloica, nu protestanta sau de alt fel. De altfel sunt intru totul de acord cu spusele dnei filigeanaurora...
O seara buna, mult succes in ...lupta cu Dl sportiv si activitate usoara si rodnica la clasa...

0 0

21.03.2015 07:50 yulys978

din pacate am intrat intr o disputa cu doua persoane ce poarta ochelari de cai. sportiv obsedat de gramatica, dvs orbita de habotnicie. imi pare rau sa constat ca sunteti la fel de aroganta ca si sportiv (dupa modul va adresati iridessei, poate asa tratati toti elevii). si chiar nu are rost sa aruncati cu noroi in Biserica Catolica. ne aflam intr-o situatie asimetrica, eu am de a face mult mai mult cu BOR decat dvs cu BC. Si daca treceti de obsesia dvs si cititi pe indelete ce am scris, veti vedea ca nu am atacat BOR. la fel ca si tovarasul sportiv, aveti probleme de intelegere a unui text scris. Nu am afirmat ca ortodocsii se considera o elita a credintei in comparatie cu celelalte confesiuni si religii, ci ca ritualul si clerul ortodox se adreseaza doar unei elite dintre cei botezati. poate ar trebui sa adopte si un limbaj inteligibil celor care nu dispun de o fervoare religioasa deosebita. evident ca varfurile ierarhiei sunt rupte de marea masa a credinciosilor, eu ma refer la preotul de rand.
constatam doar, ca simplu cetatean al acestei tari, ca BOR se indeparteaza tot mai mult de la misiunea sa sociala. cel mai dureros lucru este abandonarea transmiterii valorilor familiei si tolerarea (ca sa nu spun incurajarea) divortului. Un credincios adevarat poate fi creat doar prin indrumarea sa de la o varsta frageda, dar majoritatea preotilor ortodocsi considera ca acest lucru poate fi realizat doar prin sustinerea orei de religie, ceea ce este total eronat. Eliminarea orei de religie din scoala ar fi benefica, pentru ca atunci preotii nu vor mai avea aceasta scuza.
PS: domnule sportiv, cel mai destept cedeaza primul. de ce nu incetati? daca nu veti mai scrie nimic, va voi recunoaste superioritatea intelectuala si gramaticala.

0 0

21.03.2015 14:46 sportiv

De ce aș avea nevoie de ,,recunoașterea” unui agramat și pe deasupra și profesor , tot nu înțeleg, dar încerc! Sunt de acord cu tine, stimabile! Să ,,scoatem ora de religie din școală”, pentru că văd că asta te mulțumește! Să o introducem prin baruri, prin mall-uri, prin autogări, prin mai știu eu ce alte locuri îți plac ție! Nu ai niciun drept , nici ca cetățean al acestei țări,să-ți dai cu părerea față de ceea ce face biserica ortodoxă , din simplu fapt că nu ești membru al acestei biserici- și-atât! Spune părerea personală duhovnicului tău, nu pe un forum, pentru că nu ai calitatea de a -ți da cu părerea ! În ce calitate vorbești despre familie și toleranță față de ortodocși? NU ARE NIMENI NEVOIE DE CONSTATĂRILE TALE și din simplul motiv că nu ești o SOMITATE! Ești, ca și mine , un muritor de rând! Și nu te mai contrazice :,, Un credincios adevarat poate fi creat doar prin indrumarea sa de la o varsta frageda”-sunt cuvintele tale! Te rog să le traduci! P.S Nu mă deranjează dacă renunț și nici nu înseamnă că cel mai deștept cedează!N-am această pretenție! Eu n-am făcut altceva decât analiză pe text! Acum, cu siguranță, nu voi mai interveni!
Îți doresc o săptămână fără ,,contre”la școală! (Eu voi avea ARACIP-ul în săptămâna următoare și sper să fie bine!) Doamne-ajută-ne!

0 0

21.03.2015 15:24 yulys978

tocmai ca cetatean al acestei tari am dreptul sa imi exprim parerea fata de orice este finantat din taxele pe care le platesc si eu. In ce calitate stabilesti tu ca nu are nimeni nevoie de constatarile mele? pe cine reprezinti? te consideri vocea opiniei publice? daca tu nu ai nevoie de constatarile mele, nu citi. nu vorbi in numele celorlalti. si nu mai fa analiza pe text, pentru ca oricum nu intelegi nimic, ori nu ai capacitatea intelectuala necesara, ori pornesti cu idei preconcepute si pricepi cu totul altceva. cat despre ARACIP, nu te stresa prea tare, veti iesi bine, din trei motive:
1. ei sunt interesati doar de hartii, de grosimea dosarului, nu de calitatea cadrelor didactice, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi
2. directorul va duce tot greul
3. probabil si la voi in scoala sunt cativa profesori, majoritatea tineri, dintre cei pe care ii detesti, creati "la apelul de seara", care fac toata treaba si "va vor scoate". tu vei avea timp sa postezi in continuare pe forumuri.
PS. daca mai raspunzi si la asta, chiar ca esti stupid.

0 0

21.03.2015 19:09 sportiv

alina98!
Te rog să nu te superi! Am o rugminte ! Vreți să-l întrebați pe yulys978,978,978 dacă știe de ce mor câinii!Mulțumesc!

0 0

21.03.2015 20:10 yulys978

Ups...
Nu te poti abtine. cred ca totusi te macina ceva. devii tot mai incoerent.
alina98, sunteti o echipa?

0 0

22.03.2015 13:28 sportiv

Nu domnule, Nu cunosc pe doamna! De tine mi s-a ,,aplecat” de aceea am ,, a pelat la Alina! N-AI CUM SĂ ÎNȚELEGI, DOMNULE! Dacă înțelegeai era:,, Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia!”ASTA-I TOT ÎNTRE NOI! Eu m-am oprit ! Să te ajute Dumnezeu!

0 0

22.03.2015 14:39 yulys978

pai spui ca te - ai oprit de vreo cinci postari.
nu e frumos sa bagi si pe altii in psihoza ta. presupun ca, in aroganta ta, consideri ca nu te poti insela si orice om normal la cap nu poate decat sa te sustina. dar te inseli... . norocul tau ca d-na alina este probabil o persoana mai calculata si nu iti raspunde cand vrei sa o implici in mizeriile tale. sa te ajute si pe tine Dumnezeu, sa nu ai de a face cu cei de la ARACIP, ca atunci, Doamne fereste...

2 2

16.03.2015 16:46 Ioa_Ioa

Religia este forte frumoasa!Ne vorbește despre Dumnezeu!Eu o fac!!

1 1

16.03.2015 23:02 filigeanaurora

...si uite si un elev pasionat de religie...printre atatia adulti indarjiti! Succes la scoala!

0 0

17.03.2015 15:28 Ioa_Ioa

Ms!

3 0

16.03.2015 17:05 flori_ana

E mult mai importanta educatia morala. Un elev ar trebui sa stie sa spuna "multumesc", "te rog!", sa salute, sa invete ca felul in care te imbraci, daca te speli, cum te pipteni, cum iti stapanesti emotiile e foarte important pentru tine si transmite mesaje foarte importante celor din jurul tau.
E important sa-i accepte pe cei din jur indiferent de starea lor materiala, religioasa, etnica, sexuala.......
Atunci cand va invata despre toleranta putem spune ca e un om educat.
Habotnicia indusa prin metode atat de rudimentare precum cele utilizate in predarea educatiei religioase nu va face altceva decat sa-i indeparteze pe oameni, pe termen lung, de religia ortodoxa. Ar fi pacat!
Religia nu-si are locul in scoala.

1 2

17.03.2015 10:53 sportiv

Cam ,,nehotărâtă”, doamna Bîrsan! Văd că nu vreți să supărați pe nimeni, nici pe directorul școlii, nici pe Dumnezeu! Să reluăm: despre toleranță biserica are foarte multe învățături. N-am ,,văzut” niciun examplu de intoleranță. Despre acceptarea aproapelui..........să nu mai vorbim. ,,Habotnicia introdusă”-zău nu știu la ce vă referiți! Metodele rudimentare de predare de ce la găsiți numai la acest obiect? Eu știam că persoana poate fi rudimentară, că de metode (de tot felul) în pedagogie, fie primit, n-am dus și nu vom duce lipsă!

3 1

17.03.2015 09:47 DianaLehaci

Nu sunt de acord cu predarea religiei obligatorie.
Personal, cred ca e manipulare in masa.
Insa sunt de acord cu disciplina de istorie a religiilor.

1 3

17.03.2015 10:55 sportiv

Corect! Cea mai mare manipulare se face în biserică! Despre televiziuni, presă (mass-media în general) numai de bine!

0 0

17.03.2015 13:27 almivo

BRAVO

3 0

17.03.2015 16:40 georgelucianpop

Parerea mea este ca pentru copiii din clasele I-IV ar fi mult mai util ca in loc de Religie sa se reintroduca ora de Caligrafie - pe care doar niste dobitoci au scos-o . Copii nostri scriu din ce in ce mai urat . Ora de religie ar fi buna din clasa a V-a d, dar sa nu fie pe note , sa fie doar o ora de relaxare care sa-i atraga pr copii nu sa le imprime scarba si constrangeri .

0 2

17.03.2015 18:52 alexel25

cine se ocupa de sondaje ? homalai de popi de aia e asa scorul...

1 0

18.03.2015 20:37 sportiv

Ce înseamnă ,,homalai”? (E de bine sau de rău?)

0 0

18.03.2015 22:09 sisesteanioan

Te rog să-ţi îmbunătăţeşti limbajul!!! Astea denotă că cei care nu doresc ora de religie doresc să facă din copi un fel de individ care nu ştie numai să ponegrească şi să înjure şi...........

0 1

17.03.2015 21:41 katy_toader

Eu as cere schimbari in programa si manualele de religie.Cred ca disciplina terbuie sa fie obligatorie in scoala,astfel incat elevii sa stie ce inseamna religie,sa-si formeze o credinta proprie si o conduita pe masura.Nu sunt de acord cu notarea religiei sau mai bine zis cu excesul de "depunctare" la aceasta disciplina.Nici nu cred ca religie inseamna atata teorie.Vrem copii crestini,care sa stie ce inseamna Dumnezeu!Si daca noi nu le aratam asta,cine sa le arate?!(noi=parinti,profesori)

0 0

19.03.2015 23:37 paul_lipoan

eu cred ca asta ar trebui sa fie alegerea copiilor. Eu unul nu as vrea sa-mi aleaga parintii religia sau sa imi impuna sa cred ceva ce mi se pare neinteresant.

0 0

20.03.2015 23:36 katy_toader

Tocmai,copilul poate alege ,dar in cunostinta de cauza1nu e obligat sa creada,prin religie i se fac cunoscute niste fapte!Dumneavoastra nu ati aflat unele lucruri religioase de mic copil?Nu parintii ofera modele copiilor si apoi ei decid cine si ce vor sa fie?

0 3

17.03.2015 21:53 katy_toader

Religia ar trebui sa isi aiba locul in scoala!Trebuie regandite programa,manualele,sistemul de notare(mai bine n-ar fi)!Exista atatea aspecte frumoase,interesante si educative la aceasta disciplina!Mi-as dori sa vad si profesori talentati,cu viata in ei,sa insufle drag si respect elevilor si copiilor nostri!Sistemul nostru de invatamant ........e bolnav!

2 3

17.03.2015 22:36 Iridessa

"Bolnav" este sa credem in existenta unui "creator",care pana la urma nu este decat o alta forma a prietenului imaginar.

1 0

19.03.2015 21:58 alina98

Sunt total de acord cu faptul ca avem un sistem de invatamant , nu bolnav, ci pe moarte. UNDE SUNT DRAGII NOSTRI INSPECTORI SA VADA CATA TEORIE SI CATA INFORMATIE SUNT SILITI NISTE BIETI COPII SA SUPORTE... Un profesor de psihologie afirma intr-o dezbatere Tv , tot pe tema religiei, ca nivelul de abstractizare al cunostintelor depaseste de 2-3 ori capacitatea copiilor nostri... Haideti sa recunoastem cinstit: in scoala nu este nicio materie care sa formeze copiii (mai putin poate religia, muzica, ed plastica sau cea fizica, dar si acestea atunci cand sunt predate de cadre didactice cu daruire si talent), totul este informare si pura teorie.

2 3

19.03.2015 22:06 alina98

In ceea ce o priveste pe D-ra Iridessa, care probabil nu a depasit de multa vreme varsta la care se juca in curte cu papusile, mai bine s-ar insanatosi printr-o spovedanie mai aprofundata... Succes la scoala, draga mea, si ai grija sa nu intalnesti un prieten imaginar si .... binevoitor de pe Facebook. Pe Dumnezeu il vei descoperi tu sau nu , asta nu inseamna ca El nu exista.

0 1

20.03.2015 23:43 katy_toader

Iridessa,...........................Acesta a fost raspunsul meu comentariului adaugat de tine!Multumesc!sper sa nu vad o "insanatosire" in masa!

1 3

19.03.2015 02:44 ancasandagraure

Sunt indignata de lipsa de reactie a Patriarhiei. Mitropoliilor, Arhiepiscopiilor, Episcopiilor, eparhiilor. Preotii, diaconii si clerul STIU sau presupun ca stiu importanta marturisirii si apararii CUVANTULUI si a DUMNEZEU-CUVANTULUI, Iisus Hristos. Cand acest popor, - sau ce a mai ramas din el - are pastorii pe care-i are, societatea "libera" si in deriva ramane expusa si devine victima MINCIUNILOR promovate prin sintagme ca : drepturile omului, libertatea fara discernamant etc. Cati dintre dvs. STIU ca ORTODOXIA nu este o religie, ci modul firesc de viata al CRESTINULUI ? Cati dintre dvs. stiu ca ORTODOXIA NU ESTE EGALA CU crestinismul romano-catolica ? Cati dintre dvs. stiu ca romano-catolicii NU PRIMESC NICIODATA Lumina Duhului Sfant de Inviere la Mormantul Mantuitorului ? Cati dintre dvs. stiu ca toate religiile neamurilor (ale lumii) sunt false, sunt minciuni. A spus Mantuitorul : credintele neamurilor sunt idoli, adica minciuni (fete ale intunericului, ale satanei). Cati dintre dvs. stiu ca ce traim noi acum punand in dezbatere - dezbatem sa vorbim si sa educam crestineste pe copii Romaniei care a fost EMINAMENTE o tara CRESTIN-ORTODOXA - este deziderat masonic si ocult pus in aplicare prin abile minciuni, manipulari si dezinformari ? Cati dintre dvs. mai aveti cu adevarat grija de SUFLET ? Cine isi pierde sufletul, isi pierde MANTUIREA si ramane pe veci in mainile satanei si ale iadului. Cati dintre dvs. mai va infiorati la auzul cuvintelor Mantuitorului ? RECITITI cele 4 Evanghelii, Apostolii, Apocalipsa ca sa va treziti CU ADEVARAT ! Nu mai ramane de pus nimic alaturi de viata, educatie, invatamant, "progres al umanitatii" , daca-L scoateti sau permiteti scoaterea lui IISUS HRISTOS din viata, existenta si finalitatea existentei umane. Pedagogul desavarsit, suprem este si va fi in veci INVATATORUL IISUS HRISTOS. Cine mai are "curaj" sa-I audieze cursurile ?

0 3

19.03.2015 22:12 alina98

Asa este si consider ca nu sunt departe vremurile cand adevaratii crestini vor fi enclave, din ce in ce mai mici si mai izolate... Totusi Biserica, prin ierarhii sai, caci mai sunt si dintre acestia, ii stie Dumnezeu, va da raspuns , va da indrumare,. Noi tb doar sa ne intarim si sa asteptam. Portile iadului nu O vor birui, Hristos este Capul ei, iar Ea II este Mireasa. Dv sigur stiti despre ce vorbim aici.

1 4

19.03.2015 02:51 ancasandagraure

Au copii vostri INFORMATICA din clasele primare ? Au. Si religia va deranjeaza ... Nu-i nimic. Dumnezeu cheama - va cheama - pe toti. Daca v-ati astupat urechile ca niste aspide, nu v-a fortat nimeni. Dumnezeu este IUBIRE si va lasa sa alegeti. Alegeti asadar : BINECUVANTARE sau BLESTEM pentru urmasii unui popor care a fost CRESTIN-ORTODOX. Risipiti ca faina-n vant va fi acest neam de naparci atunci cand veti sta impotriva lui Dumnezeu !

1 0

19.03.2015 23:34 paul_lipoan

Poate unii nu vor sa devina popi. Plus ca multe chestii mi se par necredibile.

1 0

23.03.2015 16:09 oanamihaela

1) Este normal ca toti elevii sa invete informatica pentru ca nu mai exista loc de munca bine platit care sa nu necesite cunostinte temeinice de informatica. In plus, cele mai cautate si mai bine platite joburi din Romania si din lume sunt in domeniul IT.
2) "Iubirea" lui Dumnezeu pe care o propavaduiti d-voastra in postarea anterioara si limbajul pe care-l folositi ma sperie de tot si, cu atat mai mult, ar speria pe copiii de la primara si gimnaziu: daca nu alegi pe Dumnezeu esti blestemat si neam de naparca, iar Dumnezeu te va spulbera (cu iubire!?). O disciplina ce vine cu astfel de mesaje nu poate fi disciplina de studiu in scoala!

4 1

19.03.2015 14:52 simonasigovan

Eu am facut religie in scoala. Nu am ramas cu nimic de la aceasta ora. Nu am devenit mai religioasa. Si nu inteleg de ce fac atatea greseli de scriere cei care sunt pro-religie. Probabil de prea mult zel.

0 1

19.03.2015 19:06 b0taf0r

Religia este o disciplină pentru a dezvolta moralitatea copiilor și de a face diferența dintre bine și rău un obiect foarte bun, dar în nici un caz nu trebuie să fie obligatorie căci nu toți copiii sunt de aceeași religie.

0 0

19.03.2015 22:14 alina98

cei de alte religii studiaza religia proprie cu profesorii lor specializati. Si ei au acces la studiul religiei.

2 0

19.03.2015 23:32 paul_lipoan

Sunt elev si consider ca religia nu trebuie sa fie obligatorie. De ce? Poate unii elevi nu sunt interesati deloc de religie fiindca nu vor sa devna popi. Mie unul mi se pare destul de ok chestia asta. Ar fi bine daca si alte materii ar putea fi optionale.

0 1

20.03.2015 23:56 katy_toader

Draga elevule,religia nu se invata ca sa devii popa,ci ca sa inveti sa iti iubesti semenii,sa respecti tot ce e in jurul tau !

0 0

29.03.2015 20:43 mireille12

Cred ca nu inteleg ce raspundeti unui elev: cei care sunt atei nu respecta omul si natura? Asta ati vrut sa spuneti? Se mai invata cumva in scoli si toleranta?

2 0

20.03.2015 21:01 fragilutza

am fost si eu eleva si nu studiam religia, nici nu-mi doream asa ceva! candva, noi invatam, dadeam examene si nu ne duceam nicaieri cu dosarelul.
de fapt, religia nici macar nu este o stiinta si nici n-ar trebui amestecata cu scoala. exista patru stalpi ai societatii: scoala, religia, al treilea, al patrulea (nu conteaza care, i-am scris special asa!) - continuarea logica ar fi: cand religia se amesteca in scoala mai sunt patru?! sau nu mai stiu eu sa numar?!
ar fi bine sa ne revenim si sa intram in randul lumii, elevii sa-si aleaga ce vor sa studieze dintre materii si sa fie evaluati la toate disciplinele alese cu examene serioase la fel ca prin alte state mai evoluate in domeniu. in felul acesta vom ajunge sa renuntam si la cataloage si la niste notiuni inutile, precum circa 10 module care nu stie nimeni cum se cheama dar exista, derivarea prin parti si asimptotele cumva pe care omul de rand in goana dupa un loc de munca nu le va sti sau folosi vreodata!

1 1

20.03.2015 21:41 ioanpaul2

Poate ar trebui să vedem și părerea celui despre care Simion Mehedinți scria: "mintea cea mai cuprinzătoare pe care a produs-o pământul nostru de la Zalmoxis încoace" exprimată în "Împărat și proletar":
...
"Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?"

1 1

20.03.2015 23:22 alina98

Da, dar aceeasi minte cuprinzatoare a scris si versurile
Noi, ce din mila Sfantului
Umbra facem pamantului,
Rugamu-ne-ndurarilor,
Luceafarului marilor;
Asculta-a noastre plangeri,
Craiasa peste ingeri,
Din neguri te arata,
Lumina dulce clara,
O, Maica prea curata
Si pururea Fecioara,
Marie!
Pentru cine nu cunoaste contextul versurilor pe care le citati plin de ....bunacredinta, trebuie sa afle ca fac parte din poemul Imparat si proletar si redau , de fapt, discursul proletarului care apare apoi, printr-un procedeu stilistic specific romantic, in antiteza, cu acela al imparatului... Oare asa gandea Eminescu ? tot ce se poate , cert este ca a compus si poezii de un autentic fior crestin... fiecare alege insa ceea ce vrea

2 0

21.03.2015 08:01 Nutzib

Religia trebuie sa existe,poate fi chiar obligatorie,dar la biserica,nu la scoala ,si sa fie facuta de preoti (cum era inainte)sau macar de profesori cu-adevarat pregatiti,onesti si morali,nu de tot felul de tineri ratati prin alte domenii.Imi pare rau sa spun asta ,dar orele de religie sunt pierdere de timp pentru elevi in majoritatea cazurilor.
Da ,ar fi utila o ora de gramatica in plus :) Stau marturie greselile de ortografie de pe acest site,unde scriu si profesori care probabil au facut mai multa "religie" decat gramatica.
O primavara frumoasa tuturor!

0 2

21.03.2015 16:43 mihaiteacher

Romania este o tara crestina.In zilele decembriste s-a striga``Avem nevoie de Dumneu``
m/ioan

1 1

24.03.2015 21:29 daniela_jipescu

Strigau romanii ,, credinciosi" ,,Avem nevoie de Dumnezeu!" si l-au omorat pe Ceausescu in ziua de Craciun! ,,Bravos natiune, halal sa-ti fie!"

0 3

22.03.2015 15:24 diazanca

Este bine sa se faca religie in scoala. Elevii ar deveni mai respectuosi si poate am deveni o tara mai civilizata:)

1 2

23.03.2015 01:14 dede

Daca ar fi sa se voteze pentru educatie sexuala toti ar fi de acord, dar cand vine vorba de Dumnezeu toti sunt impotriva. De ce oare? Ce e rau legat de ora de religie, e vorba de o ora nu mai mult. Asa sa ne lasam copii sa ajunga niste panarame ca asta se promoveaza mai nou: prostia, hotia (ca de aia care au ajuns sus doar prin furt au facut averi), prostitutia (doar fetele cu sanii mari si botox la greu bagat in ele sunt fete de "valoare"). In concluzie la ce e buna ora de religie, lasati copii sa ajunga pleava societatii ca de la ora de religie se indoctrineaza copilul.
Si apropo, marea majoritate spune ca la biserica sa se invete religia, dar daca copilul nu are nicio notiune despre ce e biserica si ce se face acolo, de unde sa aibe el interes sa mearga la biserica.
Iar in fianl toti care sunteti impotriva orei de religie dar cand vine vorba de sarbatori legale si libere ca de e sarbatoare, mergeti la munca, lasati pe cei care merg la biserica sa aiba parte de aceste libere ca doar ei le merita.

0 0

23.03.2015 01:16 dede

Erata: nu trebuia sa fie dar in ultima fraza "dar" cand vine vorba..... fara dar.

O noapte linistita tuturor

1 2

23.03.2015 13:45 georgianaidoras

Eu sunt de parere ca ar trebui sa se faca religia , dar chiar sa se faca pe bune . La cate tampenii sunt in jurul lor, violenta de la televizor si asa mai departe poate ca este frumos sa auda ca exista si lucruri bune pe lumea asta , cum ar fi cele 10porunci si ca iti poti construi o viata frumoasa .
Eu nu sunt impotriva religiei ,ma gandesc ca mai degraba trebuie sa exista mai multe emisiuni educative la televizor si in scoli mai putina violenta .
Problemele nu sunt din cauza ca se face religie ,probleme sunt din cauza sistemului care este eronat .

2 1

23.03.2015 16:06 iulianaana

Credinta in Dumnezeu se invata in familie prin exemplul familiei nu in scoala. Pe Dumnezeu Il descoperi singur....in timp, bineînțeles are si scoala rolul ei in a-L descoperii pe Dumnezeu, dar de aici pana la a impune este cale lunga. As fi foarte de acord cu ore de educatie morala, aceasta fiind cea care lipseste cu desavarsire...........!

1 1

29.03.2015 02:54 ianacosanziana

Va contrazic!
Sunt copii care provin din familii care habar n-au despre ce este un botez si de ce l-au facut copiilor lor, sunt cu zero cunostinte religioase.
Am cunoscut, in experienta mea de dacal, copii care si-au convertit parinti, dandu-le cunostintele minime invatate la orele de religie!
AM si o colega, prof de lb română, care la fel mi-a marturisit ca a facut: familia ei a devenit din atee, in crestină, pentru că au înteles din gura copilului lor cine este Iisus Hristos.

1 3

23.03.2015 19:43 mihail_c

Suntem crestini de 2000 de ani. Nici nu se poate pune problema ca religia ar afecta cu ceva omul, copilul... Doar daca avem ceva impotriva lui Dumnezeu, a educatiei in general...

2 0

24.03.2015 13:18 marianasapera

Cred si sustin ca religia este o chestiune intima ce tine de cultura, traditia, optiunea unei familii sau a unui individ. Scoala este pentru toti copiii, indiferent de sex, religie, etnie. Probabil sintagma “Asa va invata pe voi la scoala” este inca vie si unele familii vor sa abadoneze si educatia religioasa in sarcina scolii. Despre interesele BOR in acest context- NO COMMENT! Este vorba despre viitorul in afaceri al celei mai profitabile institutii chiar si pe timp de criza.
Programa de religie si modul in care se preda in scoli este, dupa parerea mea, doar indoctrinare; mai ales la clasele mici. As fi de acord cu studiul istoriei religiilor in liceu. Nu “frica de Dumnezeu “ ii tine pe tineri departe de comportamente inadecvate ci educatia din familie si apoi cea din scoala. Valorile reale pot fi transmise altfel decat prin teama, obedienta, doctrina.
Ar trebui sa ne gandim cum va evolua societatea, lumea in urmatorii 15-20 de ani. Pentru ce il educam pe copil? In epoca unei dezvoltari exponentiale a stiintei si tehnicii, cand ne pregatim pentru cucerirea spatiului, noi discutam despre… nimic! A nu fi gresit inteleasa! “Nimic “ nu inseamna religia ci esenta acestei discutii. De fapt, in aceasta polemica nu se mai regasesc toleranta, respectul… Sa fie efectul educatiei religioase?! Pentru ca cei mai vehementi si agresivi in limbaj sunt cei care se declara religiosi , practicanti.(Scuze!)
Nu stiu de ce nu am reusit sa apreciez comentarii care sustin eliminarea religiei din curriculum. Like-ul pare blocat… Sa fie divinitatea la mijloc?!

2 2

24.03.2015 19:18 103103

Lăsaţi-le copiilor fărâma de lumină, ce o pot primi în suflet şi lăsaţi-i să creadă în Dumnezeu, ora de religie nu le face decât bine. Avem datoria să cunoaştem învăţătura creştină, aşa cum ne cunoaştem istoria .

0 1

24.03.2015 20:47 muturidikk

Precis, ca religia nu le trebuie in scoala celor, ce vor avea de suferit din urma predarii ei in scoala. Generatiea europeana "moderna", nu are nevoie de al cunoaste si pe cat se poate de a intelege dragostea lui Dumnezeu fata de om, acesta ar fi si scopul predarii religiei in scoala!

0 1

24.03.2015 21:27 analia1

Am citit, fugitiv, cateva comentarii. De unde atata indoctrinare??! Elevii, formati corespunzator, in spiritul respectarii valorilor, educatie sanatoasa, dragoste de neam, etc, se intorc acasa, intr-o familie de cele mai multe ori dezinteresata, ignoranta, ocupata cu stresul zilnic. Ei se pierd neavand exemple in familie ori din cauza anturajului, a raspandirii viciilor. De aceea, unii spun ca degeaba fac religie. Daca nu s-ar mai face, ar fi MAI RAU ! Societatea este deja bolnava, a se vedea lipsa bunului-simt si a asumarii responsabilitatii, coruptia, rata mare a pacatelor savarsita pe scara larga. AVEM NEVOIE DE O INSTANTA SUPERIOARA, avem nevoie de oameni care sa ne vorbeasca despre bine, adevar, de oameni cu viata curata si sfinta, avem nevoie de biserica , de slujbe, de credinta, de exemple bune. Ar trebui sa se trezeasca si familia, sa deconspiram publicitatea falsa, sa mergem la manastiri ca sa ne umplem de intelepciunea cea buna si sa alungam duhul acestui veac care imbolnaveste lumea, si copiii care sunt cei mai vulnerabili !In calitate de cadru didactic, am observat, din pacate, mai multa agitatie, si, sa-i spunem, obraznicie, la unii elevi. Daca religia a fost pusa in discutie, ei au inteles ca se poate si fara ea ! Daca nu ar fi cineva in familie care sa-i invete/arate ambele fete ale problemei, ei, din teribilism, ar face alegerea nepotrivita ! Imi doresc ca RELIGIA SA RAMANA IN SCOALA, nu are cum sa faca rau, dimpotriva: ADUCE ECHILIBRU, INCREDERE SI PACE IN SUFLET!

5 0

24.03.2015 21:26 daniela_jipescu

Observ ca site-ul s-a transformat intr-un ,,Trinitas" al internetului...Religia trebuie predata in biserica, asa cum n-o sa predam niciodata matematica intr-un lacas de cult! Scoala romaneasca se pretinde laica si doresc sa ramana laica!L-am urmarit la TV pe Remus Cernea si-am constatat ca este de-o mie de ori mai tolerant decat fetele bisericesti prezente in emisiune... Iar d-l Cernea se declara ateu.... De unde atata venin in sustinerea unei asa-zise religiozitati a poporului roman? Daca ne vom invata copiii sa fie mai buni cu semenii lor, cu animalele si cu plantele, daca ii vom invata sa fie mai toleranti, daca isi vor pastra locurile mai curate, daca vom fura mai putin, cu siguranta ca Dumnezeu isi va gasi loc in sufletele noastre. Altfel, putem sa punem nu una ci 10 ore de religie in programa si ele vor avea efect invers asupra copiilor si a noastra, celorlalti.

0 1

24.03.2015 21:32 analia1

Cu scuzele de rigoare, nu aveti dreptate, Remus Cernea nu avea decat cateva cuvinte la el, n-a stiut sa se explice, motiveze.

2 0

24.03.2015 22:01 daniela_jipescu

NU d-l Cernea trebuie sa motiveze ceva, ceilalti trebuie, daca vor asa ceva! In plus, nu trebuie sa te ,,explici" atunci cand dai dovada de toleranta, nu credeti? Nu-mi amintesc sa ma fi intrebat cineva ceva atunci cand religia a fost introdusa ca disciplina obligatorie in programa scolara.

2 1

24.03.2015 22:23 ddd-abc

o buna parte dintre parintii care sunt impotriva obiectului religie in scoli se impotrivesc continutului actual a; manualelor. Mai potrivita ar fi fost o abordare gen istoriei religiilor (unde copilul sa-si diversifice orizontul cultural. nu exista o singura cultura ci un grup de culturi care au transforat in timp vietile noastre pe pamant) ori o abordare specifica varstei dupa pildele din scriptura , ori a istoriei sfintilor care s-au jertfit in numele unei credinte. Sunt diverse profile care ar fi putu fi abordate. Dupa ce am rasfoit manualele lui fiu-miu mi-am dat seama ca acesta va avea toate sansele sa se transforme dintr-un copil intr-o familie ortodoxa intr-un sectant indoctrinat sau cel putin timorat ca in filmele horror (expresii gen daca nu sunteti cuminti ajungeti in iad!) Dupa manualele actuale de religie senzatia mea este ca suntem deja in iad.

0 2

26.03.2015 13:38 filigeanaurora

exagerati...

2 0

25.03.2015 12:07 ionesku

Întotdeauna biserica va fi un subiect de discutat. Credeți că, dacă va face religie la școală, copii vor deveni mai buni? Din contră, vor fi mai aprigi în a respinge această materie. Pe timpurile noastre nu s-a făcut religie la școală, dar asta nu înseamnă că noi, cei din generația mai veche, nu am fost educați și crescuți cu frică de Dumnezeu. Nu trebuie să-i obligăm pe alții să studieze această materie și cred că nu ar trebui să fie obligatorie. Să nu devenim fanatici.

1 3

25.03.2015 21:08 ady_int_m

Religia e cea mai importantă materie!!! Prin ora de religie descoperim ce e IUBIREA. Iubirea reprezintă fundamentul educaţiei, iar raţiunea şi educaţia religioasă reprezintă materialul din care acesta se construieşte. Educaţia o putem face iubind şi iubirea aparţine inimii. Fără iubire nu vom ajunge la sufletele copiilor care resping duritatea şi severitatea. Este necesar, să ne facem iubiţi, să introducem treptat simţul datoriei, al respectului faţă de Dumnezeu, față de aproapele, pentru ca inima lor să se deschidă cu uşurinţă şi să primească cu bucurie, să fie modelate asemenea lutului ce devine vas ales în mâna olarului. Acest lucru așteaptă Dumnezeu de la noi, să învățăm ce e iubirea....P.S. Să nu ne mirăm....pentru că suntem conduși de oameni aleși de noi!!! Mă întreb...Cine la votat pe acest domn Cernea? Și pe alții ca el...
UN POPOR FĂRĂ RELIGIE, FĂRĂ DUMNEZEU, FĂRĂ CULTURĂ, ESTE UN POPOR PIERDUT!!!!!

0 2

26.03.2015 13:47 filigeanaurora

succes in activitate, acolo unde romanii chiar au nevoie de religie, de Biserica!

1 3

26.03.2015 05:48 TunsRoxana

Nimic fara Dumnezeu! inclusiv existenta noastra pe pamant. In viata crestina exista o morala religioasa sanatoasa, in lumea laica fara nici un Dumnezeu e deviza mai nou.Iar acest aspect se poate observa usor, tot ce parea odinioara normal, acum e anormal, iar pentru a aduce lucrurile la normal trebuie sa ne chinuim, sa ducem viata la forma ei initiala.Teoretic stim cum, practica ne doboara.Ca atare, iata unde s-a ajuns......a nu mai vrea sa stim de cel care ne-a creeat.

5 1

26.03.2015 07:31 professorbujor

Este aberant să identifici morala cu religia .

2 2

26.03.2015 20:19 ionioana56

Problema nu e daca religia este obligatorie sau nu.Cunostintele cuprinse in curriculum, strategiile didactice utilizate de catre unii profesori şi continutul manualelor, care de foarte multe ori nu respecta particularitatile de varstă ale elevilor, cuprind informatii eronate sau incomplete constituie o problema.
Religia studiata frumos potate forma convingeri morale si implicit comportamente civice.

0 1

29.03.2015 02:47 ianacosanziana

DE ACORD !

4 0

27.03.2015 19:01 mireille12

Se pare ca discutia se transforma in propaganda religioasa. Biserica poate organiza o scoala de duminica pentru a atrage copiii si a forma constiinta religioasa.
Libertatea de constiinta mai exista daca religia este obligatorie?

3 0

28.03.2015 10:56 lili_muntean_tm

Religia nu are ce cauta in scoala in masura in care nu se face educatie ci strict indoctrinare. As fi de acord cu educatie religioasa care sa explice copiilor ce este religia, cum a aparut nevoia de credinta religioasa si mai ales care sunt marile religii ale lumii. Nu sa le spalam creierul cu ortodoxismul in conditiile in care religia a fost introdusa in scoala strict din motive politice. Unde sa intre altfel absolventii facultatilor de teologie? Cine sa convinga masele sa voteze cu cine trebuie? Iar parinti nu au fost informati a au optiune de a refuza participrea copilului la ora de religie!!!

4 0

28.03.2015 11:42 1xyz2p

Popii iau banii degeaba! Sa nu mai fie angajati, pentru ca nu vin la program!!!

3 0

28.03.2015 12:48 stanaioan

mate-info
1.Numai la biserică
2.Profesorii de religie apăruți peste noapte,nu au nicio legătură cu religia!

3 0

28.03.2015 13:44 minimarinica

Religia? Este musai să fie temeinic studiată!

Ce s-ar fi făcut ȘOVA (cred că se știe cine este) dacă nu ar fi mers dimineața dinaintea votului din parlament la „GRUPUL DE RUGĂCIUNE”? Sau dacă nu ar fi fost uns cu mir mai înainte?
Imi mai vine în minte un nume... VARUJAN ...

1 0

28.03.2015 14:39 ancairina8

Biserica, la fel ca şi Şcoala, devin tot mai mult instituţii care funcţionează pentru preoţi sau pentru profesori decât pentru credincioşi sau pentru elevi.

0 0

28.03.2015 14:48 ancairina8

Biserica, la fel ca şi Şcoala, devin tot mai mult instituţii care funcţionează pentru preoţi sau pentru profesori decât pentru credincioşi sau pentru elevi.

2 2

28.03.2015 14:48 rinasuperus

Sunt impotriva orei de religie. Preferabil sa se studieze istoria religiilor decat indoctrinarea cu o anumita religie.
Fiecare e liber sa-si aleaga propria credinta, iar parintii sa aleaga pentru copil pana la o anumita varsta.

2 2

29.03.2015 02:44 ianacosanziana

Credintele sunt deja alese de catre parintii fiecarui copil. Religia la scoala este pe confesiuni si nu se face doar religie ortodoxa in scoala , in caz ca nu stiti!
Istoria religiilor nu se poate face decat la liceu, pentru ca cei mici nu au notiuni necesare perceperii timpului istoric. Pana la 12 ani, clasa a V-a si a VI-a, sunt inca in lumea basmelor cu mintea. Studiati psihologia scolara si aflati!
Ora de religie este o ora pe saptamana care doar aminteste copilului , omului de maine , ca este o fiinta care nu se afla intamplator in manifestare si ca viata sa are un scop dincolo de planul material( preocuparea de a manca, si de a se imbogati, adica)

0 0

29.03.2015 10:32 mireille12

"In caz nu stiti"- ironia aceasta nu este potrivita pentru un dascal. Iar in scoala se face cu precadere religia ortodoxa. La liceu, disciplina "religie" se diversifica si se specializeaza, lucru care incarca programa scolara
total inutil

4 3

29.03.2015 02:36 ianacosanziana

SCOALA EXISTA DATORITA BISERICII!
Cine nu stie istorie, sa puna mana sa afle! Scolile existau doar daca exista biserica, iar orele erau tinute de dascalul bisericii sau de catre preot. Biserica a avut primele tiparituri de carte! ( Vezi Antim Ivireanul, episcop, teolog si tipograf-a fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi, în secolul XVIII).
Mitropolitul Andrei Saguna are contributii insemnate in ce priveste sustinerea limbii romane si a scolii in limba romana in Ardeal! Mihai Eminescu il sustinea,ca ziarist, pe mitropolitul Andrei Saguna si era PRO biserica si religie.
Profesorii de religie care dau teme si lucrari elevilor la ora de religie nu au ce cauta in scoala, este parerea mea, pentru ca nu au vocatie. Ora de religie este ora pentru suflet, nu pentru minte, este ora de discutii libere pe marginea lectiilor care nu sunt decat pilde si fapte ale Mantuitorului.
Nu confundati ingustimea vocationala a unor asa zisi profesori de religie, cu invatatura de temelie a fiintei umane! Copiii, oamenii mari de maine , trebuie sa cunoasca originile si scopul vietii acesteia. Lumea nevazuta este mai vasta decat cea vazuta... Ideea este sa deschidem ochii noi si-apoi copiilor nostri!

1 0

29.03.2015 13:58 rinasuperus

"Invatatura de temelie a fiintei umane" se poate face si in alt mod, prin Etica sau Filosofie ori cunoasterea tuturor religiilor, fara accent pe una anume (chiar si in scoala primara se poate face, contrar a ceea ce ati afirmat anterior, daca aplicam metodele necesare).
Numai bine!

0 1

30.03.2015 10:40 alina98

Felicitari d nei cu nume de basm pt. expunerea pertinenta pe care a facut-o... Aveti perfecta dreptate.

0 0

03.04.2015 16:09 yulys978

domnii romani investeau cea mai mare parte a veniturilor statului in lacase de cult, pentru iertarea pacatelor (aveau de acestea destule). De asemenea, manastirile si bisericile primeau, drept danii, si un numar important de sate. cunoasteti, poate, ca in 1863, in anul secularizarii, manastirile din Romania detineau UN SFERT din teritoriul tarii. ca o conditie pentru primirea acestor danii, manastirile trebuiau sa intretina si o scoala si, eventual, o tipografie sau biblioteca, datorie de care nu s au achitat intotdeauna cu succes.
sa nu ne pierdem in sentimentalisme, mai bine studiati nitel istoria patriei:
1. scolile nu au fost intretinute de manastiri ci de milioanele de tarani serbi, muritori de foame, din proprietatea manastirilor
2. scolile manastiresti nu pregateau decat preoti si teologi. scolile laice, utile societatii laice, au fost infiintare abia din secolul al XVII-lea, in incinta manastirilor, dar cu finantare domneasca sau a unor persoane laice. iar adevarata scoala romaneasca, pentru tot poporul, stie orice scolar de gimnaziu ca a fost intemeiata in timpul lui Cuza, total desprinsa (din fericire) de sub aripa protectoare a Bisericii.

2 5

29.03.2015 15:46 adenozina

Este buna ora de religie. Pe unde am fost profesorii care se implica si la biserica sunt bine pregatiti si fac orele frumos, copiii sunt atrasi. Invata la ora de religie cantecele, pilde frumoase din biblie, traditii, invata sa se poarte frumos si sa faca lucruri bune. Este cu adevarat o educatie necesara, nu mizeria de pe feisbuc si internet in care sunt indemnati de anturaj sa stea.

Daca se va merge doar strict pe profesori de religie fara legatura cu biserica va fi f greu, multi vor fi necalificati atunci, pt ca e lipsa de cadre in situatia aceea, orele ramase se vor face cu femeia de servici sau alti profesori doar pt acoperirea normei si va genera o debandada.

2 2

30.03.2015 06:50 loria_t

Luându-le elevilor ora de religie, consider ca se face o nedreptate... Într-o lume negativistă lipsita de principii şi de valori morale... ce-i mai rămâne copilului inocent şi pur? Desene animate pervertite de violenţă, cărţi şi beletristică cu roboţi, SF-uri şi modoficări genetice... Unde sunt basmele de altădată? Unde sunt valorile? Lăsaţi-i copilului un univers inocent. Cel puţin gândul la Dumnezeu, la o sursă de lumină şi de pozitivism, îi poate oferi speranţă, un punct de sprijin şi forticare, un sens optimism al vieţii... Într-o societate ... ştim cu toţii cum e fără să mai fiu nevoită să mai ponegresc... cum să mai poată răzbi copilul în viaţă? Nimic nu este sigur, totul este oscilant... Fără ora de religie, se înmulţeşte numărul de persoane alienate, schizofrenice şi cu fel şi fel de probleme psihice... Dacă dispare Dumnezeu, Binele Suprem şi valorile ... ce mai rămâne în loc? Poate, fiinţa umană trăi fără o aspiraţie nobilă, divină fără un ideal, fără
valori ? Nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă extrema negativă ... Se văd consecințele ei în societate ... Oameni fără Dumnezeu... E luat Dumnezeu,... ora de religie... daţi altceva pozitiv în schimb ... Dar Dumnezeu nu poate fi inlocuit... Binele Suprem ramana tot bine, la urma urmei... Ce le rămâne generaţiilor care vin? Intuneric, violenţă, corupţie... Lipsa orei de religie înseamnă sinucidere spirituală...
Contează educaţia copiilor noştri în primul ... să creadă în Bine ... sau greseala unui preot sau profesor de religie? ... Si ei sunt oameni... reflex al societatii decadente din prezent ... Nu vedeţi că sunt atatia parinţi neputincioşi în fata negativismului propriilor copiilor ... Ce va fi cu generațiile viitoare?

1 0

31.03.2015 20:53 puciosul

faceti fratilor religie ca asta o sa va aduca prosperitate
cu cat sunteti mai religiosi cu atat sunteti mai prosperi
rad popii de noi de nu mai pot

0 0

06.04.2015 19:02 alina98

Religia si prosperitatea nu au nicio legatura de cauzalitate intre ele.. Iar despre numita reactie a ...popilor , de asemenea nicio legatura... nici macar cu tematica sondajului...

2 0

30.03.2015 09:29 geoadriana

NU E CORECT SA SE FACA RELIGIE LA SCOALA, E CEVA CE SE INVATA ACASA . ORA DE RELIGIE NU REZOLVA PROBLEMA ADULTIILOR CARE AU COPII SI CARE NU AU O RELATIE PERSONALA CU DUMNEZEU. MAI BINE AR FI EDUCATI PARINTII IN PRIMUL RAND SI COPIII URMEAZA EXEMPLUL. DEGEABA SE FACE O ORA PE SAPTAMANA RELIGIE LA SCOALA SI COPILUL AUDE ACASA UN LIMBAJ PORNOGRAFIC DE LA PARINTI, MATUSI, UNCHI SI BUNICI......NU MAI VORBIM DE TV SI CALCULATOR CA NU MAI ARE ROST. CO O FLOARE NU SE FACE DELOC PRIMAVARA (O ORA DE RELIGIE) DOAR POSTURI DE MUNCA IN PLUS ATATA TOT.

0 2

30.03.2015 10:46 alina98

Aveti dreptate, insa daca acelor copii din familiile despre care amintiti li se ia si sansa de a afla ca exista si altceva decat ceea ce vad in familie, atunci nu mai au nicio sansa... Nu se stie ce anume din discutiile de la orele de religie ii ramane acelui copil ca o lumina calauzitoare peste timp... La urma urmei Dumnezeu lucreaza in moduri pe care noi nu le cunoastem, iar ora de religie, s-a dovedit in multe cazuri, este un asemenea mod...

1 0

30.03.2015 13:55 georginmarcela

Familiile acelea au doar drepturi nu si obligatii. Se inmultesc si nu au POSIBILITATI. Nu stiu ce e munca sau respectul. Nu dau nimic pentru tara doar cer. Ideea de serviciu si sculat la o ora fixa ii deranjeaza. Sunt tari care de sute de ani au eliminat absenteismul, mitocania, repetentia. Cum? Simplu. Cine nu dovedeste, cu acte ca a fost la scoala si ca s-a alfabetizat NU ARE VOIE SA AIBA COPII. Daca se intampla sunt preluati de centrele de minori. Nu am nevoie sa-i vad cu doamne ajuta sa trec clasa, sa iau examenul cand nu au respect pentru munca. Prefer sa faca 2 ore in plus de invatat meserii. Nu sa se roage sa ....pice ceva.
De cand se face religia in scoli s-a ajuns la respectarea macar a uneia din cele 10 porunci? Se responsabilizeaza profesorii de religie? Ii intereseaza continuturi si nu sa obtina deprinderi morale elementare pentru un popor ortodox. Se fura mai putin? Se cerseste mai putin? Unde e schimbarea obtinuta la ora de religie?

0 0

31.03.2015 09:38 matia-2011

Multi dintre cei care au comentat pe acest forum, " nu ca nu stiu sa vorbeasca, ei nu stiu sa taca!"

1 1

31.03.2015 15:23 jean_valjean

Ce tot tolocăniţi cu ora de religie???? Bine ar fi să se scoată de tot ora asta de "îndoctrinare". Avem tupeul să vorbim de învăţământ gratuit în ROMÂNIA dar în realitate nu este nici pe departe aşa ceva. Spun asta în deplină cunoştinţă de cauză deoarece la începutul fiecărui an şcolar se fac liste cu elevii care solicită manuale de RELIGIE (am observat mai ales la clasa unde sunt diriginte. Mă tot întrebam şi eu şi mă întreb în continuare ce se face cu aceste manuale în condiţiile în care ele se cumpără anual la preţul de 20 lei per manual???? Raportat la numărul total de elevi din ţara asta gândiţi-vă câţi bani le intră popilor în buzunărelele alea. Dacă vor RELIGIE şi ÎNDOCTRINARE nu au decât să facă ora asta acasă. Ei sunt cei care sus şi tare ne îndeamnă să respectăm legea şi tocmai ei o încalcă cu neruşinare. Nu putem avea pretenţii de a cumpăra culegeri de exerciţii şi compoziţii la ROMÂNĂ şi MATEMATICĂ (obiecte unde au examene) pentru că sunt obligaţi să cumpere cărţile scrise de popi. Anul ăsta abia mi-am permis să cumpăr culegere pentru clasele a V-a şi a VI-a (dar nici alea pentru fiecare elev). La clasa a VIII-a am norocul că deţin acasă culegeri pentru EVALUAREA NAŢIONALĂ la ROMÂNĂ din anii trecuţi şi de pe ele lucrez. Am primit de la o editură cu care colaborez o culegere pentru 2015 dar o am doar eu. Şi ne mai întrebăm cum de şi-au permis popii să deţină vilişoare şi case de vacanţă cu cel puţin 3 etaje?? Să nu mai spunem de faptul că au devenit proprietari pe zeci de mii de hectare de pădure??? Oare cine i-a ajutat??? Dumnezeu, adică cel pe care pretind ei că îl slujesc sau cel pe care îl slujesc în realitate??? Trageţi singuri concluzia.

1 0

31.03.2015 15:56 jean_valjean

Să nu uit ceva foarte important. Tovarăşe sportiv să ştii că şi eu, în calitate de profesor de ROMÂNĂ îi dau dreptate lui yulys978. Spre deosebire de profesorii de religie (unşi cu toate alifiile posibile şi imposibile doar de către popi) şi de profesorii de EDUCAŢIE FIZICĂ, toţi ceilalţi profesori avem destulă bătaie de cap, deoarece trebuie să ne facem personal, individual şi individualizat planificările anuale, proiectările semestriale şi proiectele de lecţie, pentru fiecare oră, pe când aceste două categorii de profesori le primiţi de-a gata de la tătucii voştri (popii). Dacă vreunul dintre voi nu aţi fost într-o zi la şcoală şi rămâne o clasă descoperită, ei bine, nu este o problemă. Şi să nu îndrăzniţi, tovarăşe sportiv, să mă contraţi pentru că aţi comite o greşeală mare. Cunoaşteţi vreo universitate în ţară care să aibă specializarea (mai bine spus SECŢIA) RELIGIE ??? Toate aceste aşa-zise şcoli şi facultăţi (după cum le numiţi) sunt doar pe lângă biserici şi au doar un singur scop în lumea asta, şi anume să le perpetueze ideile idioate pe care le au popii. Cunoaşteţi cazul BUZĂU (unde s-a făcut sub oblăduirea INSPECTORATULUI ŞCOLAR o şedinţă la care au fost popi invitaţi de onoare)???? Ştiţi ce s-a solicitat la această întrunire cu directorii??? Vă spun eu - să îi oblige pe copii a frecventa orele de RELIGIE. Curată nesimţire, nu credeţi???? Apropo, pe când noi ceilalţi dăm examen pentru posturile pe care le ocupăm, cei de religie se postează în funcţie doar cu o BINECUVÂNTARE din partea EPISCOPIEI sau LITROPOLIEI. Ca sportiv ce vă consideraţi vă sfătuiesc să practicaţi în continuare sportul numit HALBERE cu cele două probe ale sale, şi anume STICLISM REZISTENŢĂ şi STICLISM VITEZĂ

0 0

31.03.2015 19:34 filigeanaurora

Facultatea se numeste de Teologie Ortodoxa si apartine Universitatii de stat, iar specialitatile se numesc Teologie-Pastorala (pt viitorii preoti), Teologie-Litere, Teologie-Patrimoniu cultural, Teologie-Asistenta sociala, Teologie-Arta sacra. Dureaza 4 ani. Toate sectiile pot face modulul pedagogic.
Despre alte religii nu am informatii.
Cred ca nu e cazul sa mentionez faptul ca subiectele din manualele de Religie s-au facut la facultatea de Teologie, dar la nivel aprofundat.
O seara buna

0 2

31.03.2015 20:06 sportiv

Deștept mai ești dle franțuz! Tovarășe poți să-i spui lui tacă-tău pentru că pe el îl cunoști foarte bine (eventual lui yulius! Și, dacă tot ești profesor de ,,limba și literatura română”, dintre aceste două specialități pe care o știi mai bine? În limba română, dle profesor, nu există decât specialitatea ,,preot”!, dar...s-o lăsăm!Manualele de religie, cele apărute până acum, bune sau rele au ,,girul” ministerului educației și profesorii de religie sunt TITULARI în aceleași condiții cu cei de limba și literatura română! Mai studiază această problemă! Binecuvântarea o pot primi doar cei ce au trecut acest examen, ca titular! Suplinitorii sunt la fel ca toți ceilalți, doar că trebuie să aibă și aceștia binecuvântare! Cât despre marea greșeală că îndrăznesc să te contrez, abține-te,! N-ai nimic mai mult decât un individ ( ca și mine, de altfel) care scrie pe un topic! Stimabile! Eu nu sunt profesor de religie, sunt doar un ,,pârlit” de învățător cu peste 40 de ani de muncă în spate! Dar tu n-ai trecut decât prin mâna profesorilor de la gimnaziu! Ai fi fost vreun geniu, neavând nevoie de clasele primare! (filigeanaurora) cred că te-a lămurit! Dacă nu, poți să iei consultații! Să-ți fie RUȘINE! Și profesorul de ed. fizică este colegul tău! Ai vrut meditații, asumă-ți și responsabilitățile! Nici măcar nu vreau să- ți spun mai mult în această privință! Și să știi că am fost sportiv, am citit și o căruță de cărți, iar acum pot să fac o comparație între profesorii ( adevărați) de limba română și cei de teapa ta care se dau de ceasul morții că dau titularizare și celelalte! Nu-i treaba mea nici cu Buzăul (lui Moise- nu cel biblic) nici dacă-ți dai copiii (personali) la ora de religie! P.S. Știam că profesorii de lb. română poartă ochelarii calului lui (cui vrei tu), dar acum m-am convins! N-ai niciun pic de haz! Acele ,,strigăte” sunt de mare prost gust și fără niciun pic de haz!
Îmi pare rău că m-ai provocat! Îți doresc lectură plăcută!

0 0

01.04.2015 21:52 Tomoiaga

Corect!D-l Jean Valjean nu are cum sa fie cadru didactic, cred ca si-a creat o identitate falsa, pentru a jigni profesorii de religie si pe credinciosii ortodocsi.

0 0

03.04.2015 16:25 yulys978

jean valjean, nu intra intr o polemica cu sportiv, nu merita. este doar un parlit de invatator cu 40 de ani vechime (el spune ca de munca). iti dai seama ca la varsta lui, nu mai poate accepta sau macar tolera o opinie diferita, nici nu mai poate emite idei originale. observi ca intervine doar pentru a critica si, mai grav, pentru a combate nu prin argumente ci prin jigniri si ironii, pe un tot de suprema superioritate. tie iti transmite ca nu vrea sa te contreze, ci doar sa te jigneasca. adica "nu am cu ce sa te combat dar sa iti fie rusine", cu litere mari. nici dupa atata vreme nu poate sa nu faca referire la mine.
cat despre parerea ta despre profesorii de religie, sunt de acord. religia o preda ori preotul din sat (eu cunosc cel putin trei tineri absolventi de alte specialitati decat pastorala, eliminati de preotii din sat, fara nici un concurs, inclusiv UN TITULAR, e in regula, d-na Filigean? sunt sigur ca nu este un caz izolat), fie de profesori care, de cele mai multe ori, sunt mai habotnici si mai fanatici, mai putin dispusi la dialog decat preotii insisi, pe principiul ca ei oricum detin adevarul ultim, ce le/a fost revelat. nu mai are rost sa insist ca, de obicei, sunt sotiile preotilor din parohiile respective.

2 0

31.03.2015 17:28 mirelaeugenia

Religia nu trebuie sa fie oblicatorie.Este vreo schimbare in vocabularul,comportamentul copiilor ? Sunt ei constienti de importanta acestei materii numita religie? Nu generalizez,doar ca lasa de dorit studierea acestei materii timp de 20 ani in scoli.

2 2

31.03.2015 19:19 Tomoiaga

D-na Mirela Eugenia: aţi văzut o schimbare la celelalte disciplinele pe care le studiază elevii noştri folosind atâtea metode moderne de predare-evaluare? Ştiţi care este procentul promovabilităţii la bacalaureat a elevilor noştri? Oare din cauză că se predă religie în şcoală,promovabilitatea la bacalaureat este atât de mică? Elevii fac religie doar 50 de minute pe săptămănă, iar numărul de ore atribuite altor discipline este mult mai mare, aţi văzut schimbări?Eu spun să ne uităm fiecare în propria ogradă, ar fi multe de comentat la toate disciplinele, insă noi şi mai ales cadre didactice, nu ar trebui sa avem competenţa de a spune NU orei de religie .

2 0

31.03.2015 20:47 puciosul

religia sa o faca popa la biserica
nu suntem stat religios
si-au cam luat popii nasul la purtare
imaginati-va ce s-ar intampla sa conduca popii tara asta

0 1

01.04.2015 10:49 Lamda1999

ce sa se intample preotii sunt purtatotii de harul Duhului Sfant.

0 3

31.03.2015 22:36 patrici

Cel, sau cei care se consideră „ATEI” și blamează religia ca obiect de studiu și-au renegat oare, acum la maturitatea filozofică despre existențialism, „BOTEZUL” primit la naștere? A mers vreo unul din „EI” să depună o cerere la biserică pentru a-i fi retras(ă) dreptul de a se numi CREȘTIN(Ă)? Să nu vă fie cu supărare, dar întreb și eu, un simplu cetățean al acestei țări, care pe zi ce trece constat că devine un „SAT FĂRĂ CÂINI”, vorba proverbului! Peste acest norod au trecut, cu voie sau fără voie hoarde, cete, oști, popoare, care au luat, de cele mai multe ori tot ce-au putut căra la „OBLÂNCUL” șeii, dar un singur lucru nu l-au putut strămuta, credința în DUMNEZEU! Așa se explică faptul că am rezistat tuturor cotropitorilor, a multor neaveniți, fie de pe la noi sau „importați”, rămânând un neam de creștini! Oare ținta lor, a celor care se reneagă, este oare numai credința? Nu cumva încearcă un prim test prin care vor ca „ISTORIA ROMÂNILOR” și „LIMBA ROMÂNĂ” să-i fie smulse și trecute la „OPȚIONAL” ? Întreb și eu, ca simplu cetățean al acestui „SAT FĂRĂ CÂINI”.

1 3

01.04.2015 10:48 Lamda1999

Nu mai atei pe acest site, cum sa nu faci ora de religie care este ora de zidire sufleteasca. Mantuitorul zice: Lasati copiii sa vina la Mine. Nu sa faca gramatica, ci religie care este legatura libera si constienta a omului cu Dumnezeu. Nu doar noi care suntem la Seminar trebuie sa facem religie, ci toti ca sa stim cate putin. Ar trebui 2 ore de religie , nu una.

1 0

03.04.2015 16:34 yulys978

Cu aceasta atitudine de forta la adresa celor care nu accepta sa se supuna orbeste poruncilor Bisericii, nu veti face decat sa adanciti prapastia intre cele doua tabere.
Va aflati, din pacate, intr/un impas logic: cum convingeti pe cineva care nu crede in existenta lui Dumnezeu, citand doar din Biblie? aveti trei solutii:
1. Reinstaurati Inchizitia (de exemplu, sa impui o lege care le da copiilor dreptul de a alege intre ora de religie si cea de ... religie)
2. Apelati la constiinta fiecaruia
3. Incercati sa gasiti o intrebuintare practica religiei crestine, prin crearea unei societati laice mai bune. asadar, sa insistati in biserica sau la ora de religie, asupra moralei crestine, nu a dogmei si ritualului.
din pacate, nici una dintre acestea nu se mai regasesc in mesajul de astazi al BOR.

0 0

04.04.2015 20:29 sportiv

Mulțumim, eruditule! Câtă profunzime, Doamneeeee! Și nu uita limba română este DOAR UNA! Alta decât cea în care scrii! De ce consideri jignire faptul că scrii incorect românește? DUPĂ . (PUNCT) se scrie cu literă (inițială) mare, dle profesor! (sau ce ești)!Tot în limba română se folosesc și diacriticele! Măcar asta să te fi învățat ,,pârlitul” de învățător! M-am convins de ,,flexibilitatea ” minții tale după cum te ,,prinzi”! Și....mai ieși din satul acela unde numai preotul (prezb(v)itera) se ocupă de religia în școli! Asta pentru documentare și pentru înșiruirea de SOLUȚII mai ,,dăștepte” decât cele de mai sus!
PAȘTE fericit!

0 0

04.04.2015 22:52 yulys978

Chiar este nevoie sa te bagi in seama la orice spun? te intreb din nou, in numele cui vorbesti? () enumera-i, ca sa stiu si eu. sau, in aroganta ta idioata, utilizezi pluralul majestatii cand te referi la tine? vad ca din nou intervii ca sa ma jignesti si nu faci referire la deloc la ideile pe care le emit. esti intr-adevar, un exemplu de etica didactica si de morala crestina. si devii penibil cu lectiile tale de limba romana. nu, limba romana nu este una singura. exista graiuri si dialecte, argou si jargon. limba romana literara (la care probabil te referi) este o limba artificiala, creata in a doua jumatate a secolului XIX pe baza limbajului folosit in zona Bucurestiului, in ideea consolidarii unitatii statului roman. dar daca nu poti emite sau macar intelege o idee in profunzimea ei, trebuie sa te iei de forma in care este exprimata. mai citeste, o caruta de carti intr-o viata de om este foarte putin. eu am citit mult mai mult in jumatate din timpul tau.
PS. daca insisti atat de mult pe cunoasterea desavarsita a limbii romane, iti semnalez cateva erori, eruditule: in cuprinsul frazei substantivele proprii se scriu cu litera mica; in lmba romana literara nu exista cuvantul "dăştept", nici "dle";

0 0

05.04.2015 18:58 sportiv

Ba da! Limba română este una singură, ca și celelelte , de fapt, în care tu scrii ,,oribil”! Ba să știi că ,,dăștept” există! Tocmai spuneam că ești ,,încuiat”! (despre umor vorbeam), dar nu mai repet! Dle- cuvântul dle există! Ar fi culmea să corectezi copiii care vin în clasa a V-a, la așa o somitate de profesor, adică să-i obligi să scrie ,,d-le”! ,,CONSULTĂ O PROGRAMĂ UN DEX ȘI UN MANUAL DE CLASE PRIMARE! ,,in cuprinsul frazei substantivele proprii se scriu cu litera mica” Este citat din ,,inepțiile” tale, stimabile! NU CRED C-AM GREȘIT C-AI (nu (h)armăsari) TERMINAT LA ,,APELUL DE SEARĂ” Mai citește, dar nu la metru cub, și nu din bibliotecile pentru care s-au cumpărat cărțile pentru că aveau(i) ,,dulapul!”
P.S. Tu ai reluat ,,tematica” încercând să mă ,,prezinți franțuzului” - care, din bun simț, nu te-a bnăgat în seamă! Paște cu bine!

0 1

06.04.2015 19:00 yulys978

greseala mea, am scris la repezeala. ma refeream la substantivele comune, evident, pe care le scrii uneori cu initiala mare sau chiar in intregime cu majuscule. vad ca modifici limba romana cum iti vine bine, de parca ai fi o autoritate in materie. oricum, devii tot mai incoerent in exprimare, probabil pentru ca incerci sa fii spiritual sau ironic. si vad ca faci referire, pentru a doua oara, in bataie de joc, la sarbatorile pascale, intr-o discutie dedicata, culmea, orei de religie. poate ar trebui sa nu amesteci cele sfinte intr-o duscutie pe care ai priponit-o la "usa cortului". Remarc si ca habotnicii de pe forum nu au luat atitudine, asta da masura sinceritatii lor.

0 0

06.04.2015 21:21 sportiv

Îmi place! Eviți ceea ce nu-ți convine (și asta nu-i chiar rău- este un semn bun)!
Nu! Nu-mi permit să iau sărbătoarea pascală (este doar una, nu mai multe-iar te-ai grăbit) în bătaie de joc! Îmi pare rău dacă asta ai înțeles! (Nu-i vina mea)!
Chiar acum am venit de la slujba deniei din seara aceasta de la biserica al cărui enoriaș sunt! De miercuri seara voi merge într-un sătuc al comunei unde de 2 ani sunt cântăreț în strană (fără ,,simbrie” , dacă asta te interesează)! Fostul cântăreț a trecut la cele veșnice ,fiind în vârstă și preotul,cunoscându-mă de mai bine de 10 ani, m-a rugat să-l ajut! Asta-i tot! Să-ți dea Dumnezeu sănătate, ție și familiei tale, tuturor prietenilor (și dușmanilor)! Sărbătoarea pascală cu bine!

0 0

09.04.2015 20:31 yulys978

cu atat mai trist, atunci, atat pentru tine cat si pentru Biserica Ortodoxa. Paste cu bine si Paste fericit sunt jigniri tipice ale oamenilor slabi de minte sau de credinta la adresa altora. Pentru a avita confuzia cu un anumit verb (a paste), oamenii de bine, mai ales cei care cunosc cat de cat limba romana, utilizeaza formulari de genul "UN Paste fericit" sau "Sfinte Pasti cu bine". Intrucat te lauzi ca poti da lectii de limba romana oricui, consider ca ai formulat in felul respectiv intentionat, pentru a ma jigni. Dar din nou te-ai injosit pe tine si ai dat dovada adevaratei masuri a credintei tale.
Sfinte Pasti cu bucurie!

0 0

09.04.2015 20:33 yulys978

cat despre utilizarea pluralului sau singularului pentru Paste
http://www.realitatea.net/paste-sau-pasti-cum-este-corect_1173153.html

0 0

10.04.2015 21:13 sportiv

Da! Ești bolnav, stimabile! Realitatea .net este la fel ca tine! De ce crezi că ei au dreptate și DEX-ul nu! Care-i înjosirea, tot n-am înțeles, dar am hotărât să te ,,las în boii tăi”!
PÁȘTI s. m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos.
PAȘTE 2, paști, s. m., s. f. 1. N. pr. m. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos.
Și pe deasupra mai ești și ,,prof de română”! Mare minune!
Alege, domnule profesor( făcut la apelul de seară/al bocancilor)!

0 0

13.04.2015 18:36 yulys978

pai nu sunt profesor de romana. asta poate te lamureste cat de bine ma cunosti, pentru a ma caracteriza. desi oricum nu conteaza, pentru ca esti atoatestiutor si superior tuturor (am remarcat aroganta si batjocura ta fata de interlocutor in 80% din miile de comentarii pe care le faci si pe alte forumuri). si vad ca insisti in dispretul fata de profesorii tineri, facuti "la apelul de seara al bocancilor". poti sa dezvoliti putin, e o metafora? oricum, declinul invatamantului de astazi nu se datoreaza slabei pregatiri a tinerilor din sistem, ci metodelor invechite, formate in perioada comunista, si lehamitei celor ca tine, aflati in pragul pensiei. din fericire, voi veti fi curand dusi, daca nu cumva sindicatele insita sa va tina in posturi pana la 80 de ani, ca sa va bateti joc pana atunci.

0 0

13.04.2015 18:37 yulys978

si vad ca ai tinut neaparat sa ma jignesti si in seara Vinerii Mari, probabil inainte de a merge sa canti in strana si sa te impartasesti.

0 0

16.04.2015 13:38 sportiv

Te rog sa studiezi scrisul cu ,, ...."! (Sper ca stii ce inseamna)!

0 0

16.04.2015 18:04 yulys978

ok, am inteles ca esti obsedat de corectitudinea exprimarii iar eu am mari probleme in aceasta privinta. imi declar incompetenta in ale gramaticii si vocabularului. nu este nevoie sa mai faci observatii in aceasta privinta, tovarase invatator, devii stupid. poti sa creezi si alte rationamente decat "nu ai dreptate pentru ca nu scrii corect in limba romana"? sau inteligenta si cultura ta se limiteaza la citate din dex?

0 0

16.04.2015 20:33 sportiv

N-ai inteles nimic,domnule! Sal'tare!

2 0

01.04.2015 14:13 marian_dorin

Nu sunt de acord ca religia sa fie impusa ca disciplina de studiu! Din urmatoarele considerente:
- excluse manualele
- eliminarea evaluarii
- lectiile ar trebui sa se desfasoare sub forma unor dezbateri si mese rotunde
- mijloace audio-vizuale mai bine intrebuintate ( prezentari pps, vizionari de filme educative)
- trebuie "umblat" la anumite continuturi ale invatarii
- profesorii (!1) sa-si schimbe stilul de abordare a acestei discipline
- sa fie invitati cati mai multi oameni de toate felurile, iar parintii sa poata asista la ore

2 0

01.04.2015 18:11 melindam

Cel mai sanatos ar fi sa nu se predea religie confesionala in scoli. Orele de religie sa fie, adecvate fiecarei clase, sub forma ,,Biblia povestita copiilor". Predarea religiei confesionale s-o faca preotii in orele de religie de sambata sau duminica!
Mentionez ca am frecventat biserica si atunci cand cadrelor didactice le era interzis si frecventez biserica si acum; mi-am indrumat copiii spre credinta (fara a fi sectanta!), dar intr-un grup heterogen, cum e colectivul claselor de elevi, e nevoie de o cale de mijloc.

0 1

01.04.2015 18:41 forestra

veti vedea voi...

2 0

02.04.2015 08:21 Escherichia

Are rost sa comentezi ceva aici fara sa sara pe tine postacii habotnici? Credinta o are fiecare in suflet, educatia religioasa sa se faca la biserica unde ii este locul pentru cine doreste. Traim intr-un stat laic, nu poti obliga pe nimeni sa creada sau sa nu creada. Trebuie sa respecti alegerea fiecaruia si traditia cu care vine din familie. Spuneti ca sunteti credinciosi, dar sunteti plini de ura impotriva celor care nu sunt ca voi.

0 1

02.04.2015 09:22 mirela_lup

Si asa suntem destul de saraci spiritual ,asta ne mai lipsea!

1 2

03.04.2015 19:38 Cristina-_

Dacă nu mai îl avem pe Dumnezeu, nu mai avem nimic

2 0

06.04.2015 17:05 sesyl74

Rolul religiei în școli trebuie să fie unul educativ iar predarea să fie facută în maniera de a stârni interesul copiilor. O cunoaștere a istoriei religiilor o consider benefică. Materia trebuie văzută ca un aport de cunoștințe și nu ca un obiect de studiu care să necesite notarea elevilor.

3 2

06.04.2015 20:24 Heretic

NU RELIGIEI IN SCOALA! DACA TU ESTI CU MINTEA SLABA, NU FA SI PE COPII TAI CA TINE.

2 1

07.04.2015 22:26 alina98

Domnule Heretic, sau, probabil, ...eretic, sunt tare curioasa cum stau lucrurile, in ceea ce priveste religia in scoli, la dvs, in Republica Moldova? Aici, in Romania, se pare ca mintile ... slabe sunt la putere, caci o mare parte dintre noi, cei slabi la minte, am optat pentru educatia religioasa a copiilor nostri...

0 0

19.04.2015 22:47 ghserban

Este incredibil cata disputa pe tema religiei: uni vor alti nu; fiecare crede ca are dreptate. Cel mai bine pentru copii este sa micsoram cat posibil programa scolara. Copiii trebuie sa se joace in primul rand.
Tema religiei este una sensitiva, fiecare dintre noi, parintii, se comporta diferit si aloca prioritati diferite religiei, astfel fiecare este in masura sa instruiasca copilul in aceasta privinta, ACASA, in timpul sau liber. Ii poate citi si explica asa incat copilul sa inteleaga despre subiect.
Fiecare dintre noi are libertatea de a se opune unei obligativitatii a orei de religie. Obligativitatea naste o opozitie si mai mare. Deci trebuie sa fie optionala ori sa nu se introduca deloc.

0 0

20.04.2015 15:01 jean_valjean

yulys, eu ti-am citit toate mesajele si am sesizat ca argumentele tale reflecta intocmai realitatea. Si eu cunosc 3 cazuri de fosti profesori de religie (unul expediat acum 10 ani, exact cand am intrat eu in invatamant) tocmai prin grija popaletelui din sat pentru ca nu indemna copiii sa mearga la biserica. Actualul profesor chiar le pune cate un 10 elevilor care merg la biserica in functie de momentul cand au fost. De exemplu, ca tot a fost PASTELE de curand, daca a fost toata saptamana mare la biserica ia un 10, iar daca a lipsit 2 zile din cvasi motive, ia 9 sau 8. Ai dreptate tovarase sportiv, noi cei de romana, de matematica nu suntem cadre didactice. Singurele cadre didactice veritabile sunteti invatatorii si cei de religie si de sport. Inchei cu o interogatie retorica (daca stii ce este aia), si anume cand o da Dumnezeu examenul de Evaluare Nationala sa se sustina pe langa romana si matematica sa aiba ca probe religia si Educatia Fizica??? Ce parere ai yulis??? Traim sa o vedem si pe asta??? Ar fi cea mai buna veste pe care ne-ar da-o guvernul POANTA. Eu unul nu prea cred, cel putin atat timp cat popalaii sunt peste tot la butoane.

0 0

20.04.2015 15:10 jean_valjean

Inca ceva yulys, nu trebuie sa il condamnam pe tovarasul sportiv. E de asteptat ca un asa-zis profesor de religie sa traga focul la turtitza lui. Dar ceea ce am sperat si eu, ca toti ceilalti de pe acest forum de la dansul, mai ales ca pretinde faptul ca are 40 ani vechime in invatamant. sa aduca in sprijinul afirmatiilor sale si niscaiva dovezi. Dar, fiind incapabil de a identifica vreuna, automatismul este acela de a apela la jigniri si injurii. Totul tine de cei 7 ani de acasa. Dar pentru d-ta, tovarase sportiv, este limpede ca nu ii aveti. Cum bine a zis una dintre colegele noastre intr-un post anterior, as adera la un curs de istorie a religiilor, nicidecum la acesta de indoctrinare. Tovarase sportiv, sunteti multumit de argumentele aduse de mine si de yulys??? Deci, asa cum bine a recunoscut cineva anterior, acea BINECUVANTARE pe care o luati de la LITROPOLIE este adevarata. Sunteti numiti de popi, iar in momentul in care i-ati calcat pe codita tot ei va zboara.

0 0

20.04.2015 15:24 jean_valjean

Yulys, privitor la scrierea substantivelor proprii te contrazic putin. Aici are dreptate tovarasul. Indiferent de pozitia in care apar in enunt, ele se scriu cu majuscule.

0 0

20.04.2015 17:02 jean_valjean

ADA ILIESCU in "Gramatica practică a limbii române actuale" precizează următorul aspect privitor la scrierea substantivelor proprii cu litere mici (minuscule): "Substantivele proprii se scriu cu iniţială majusculă (literă mare); în anumite situaţii , pe coperta unor cărţi sau pe genericul unor filme, pentru a se obţine un efect grafic, se pot scrie şi cu minusculă" (pag 24 - ORTOGRAFIA UNOR SUBSTANTIVE). Pentru mai multe detalii rog consultarea acestei lucrări exemplare de gramatică. Este lucrarea după care m-am ghidat la toate examenele pe care le-amavut si după care mă ghidez în continuare. Există o figură de stil numită metonimie care constă în mai multe schimbări dar şi atunci numele proprii se scriu cu majusculă.
1.In metonimie se substituie :
A.
cauza prin efect:
,, Ia , eu fac ce fac de multIarna viscolu-l ascult ,Crengile-mi rupandu-le ,Apele-astupandu-le ,Troienind cararile ,Si gonind cantarile;’’
B.
efectul prin cauza:
,,Codrul clocote de zgomot si de arme si de bucium .’’
C.
opera prin numele autorului:
,,Am admirat un Grigorescu autentic.’’
D.
continutul prin obiectul care il contine:
,,Eu la joc ,Mandra la joc ,Si oala curge in foc.’’
E.
produsul prin locul din care provine:
,,Am lucrat o fata de masa de olanda.’’
F.
fenomenul psihic prin numele partii corpului implicate:
,,Este un om cu cap.’’
G.
numele unui lucru prin simbolul lui:
,,Sa dea piept cu uraganul ridicat de semiluna.’’
H.
concretul prin abstract:
,,Satul sa-l vad cersind pe omul pur ,Nemernicia-n pururi si-n huzur. ”

0 0

21.04.2015 16:12 jean_valjean

Tovarase SPORTIV, ca tot ma toci la cap de la o vreme incoace. M-am gandit ca ar fi bine sa iti inchidem gura odata pentru totdeauna. As avea rugamintea sa primesc raspuns la urmatoarele intrebari (asta daca nu ai amabilitatea sa le lasi retorice - in cazul in care nu stii sa formulezi un raspuns corect si clar). Sper sa nu apelezi din nou la jigniri si injurii, asa cum ti-e obiceiul.
1. Dupa cum singur ai afirmat, canti in strana "la rugamintea preotului" fara nicio remuneratie. Oare ce s-ar fi intamplat daca nu ai fi acceptat aceasta "rugaminte"?
2. Mai aveai tupeul sa pretinzi remuneratie atat timp cat esti numit pe post de catre popi?
Apropo, in acest aspect iti aduc si dovada. Chiar unul dintre actualii profesori de religie dintr-o alta localitate a comunei din care fac parte a fost numit pe post printr-o asa-zisa BINECUVANTARE. Apropo, asa, ca fapt divers pentru d-ta, care, pare-se ca esti total pe dinafara cu acest aspect, te informez ca abia acum are inspectiile pentru titularizare sau suplinire. Deci are deja 3 ani functionati pe baza acestei hartoage.
3. Cine are identitatea falsa?? Afirmi cu tarie ca eu, dar ma indoiesc. Cine a fost JEAN-VALJEAN si unde s-a auzit despre el???? D-ta te-ai logat drept "sportiv" , dar sustii ca esti invatator. Poate mintea d-tale e sportiva - ai pierdut-o pe campii de prin comuna d-tale.
4. Spre deosebire de d-ta, care ai fost instruit de popi si acum le canti in struna, eu am 3 facultati la activ. Vrei sa stii si care sunt??
a) Birotica si Secretariat (care a inclus si DREPT CIVIL)
b) Romana-Franceza
c) Franceza-Romana.
Eu am facut la Universitate de stat cu profesori universitari. In anul IV la ROMANA-FRANCEZA la examenul de semestru aveam pe biletel o strofa fara titlu si autor. Noi trebuia sa raspundem intai la 4 intrebari si anume: titlul poeziei, autorul, volumul din care face parte poezia si anul aparitiei volumului. Abia apoi discutam strofa respectiva. Daca nu stiam raspunsul la una dintre intrebari eram out din prima fara alte discutii in plus.
Cand o sa ai si d-ta studii asemanatoare discutam. Pentru invatator nu ai facut decat un asa-zis liceu pedagogic (poate ca si pe ala l-ai absolvit cu traista cu branza si mamaliga dusa la profesori sa iti dea media de promovare)
5. Cand ti-ai permis ultima data sa te contrezi cu popa??? Mai bine spus ai avut vreodata acest tupeu??

0 0

21.04.2015 16:23 jean_valjean

Apropo, stii ca acum 3 ani in scoala au venit reprezentanti ai cultului PENTICOSTAL cu materiale religioase pentru elevi. Toate au fost adunate de profesorul de religie si de popa, rupte in bucati si bucatele si aruncate in groape de gunoi a scolii. Cum explici asta??? Care este blasfemia - faptul ca baietii respectivi au adus materialele sau distrugerea acestora?? Cu ce au deranjat ORTODOXISMUL???? Asta numesc eu indoctrinare.

0 0

21.04.2015 16:29 jean_valjean

Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu indoctrinarii in scoala!!!!!!!!!!!! Accept insa o istorie a religiilor impartiala si echidistanta. Fara manuale tiparite si vandute de popi!!!!!!!

0 0

21.04.2015 19:14 sportiv

Cel mai destept a cedat,deja! Acceptă ce vrei în școala unde lucrezi - nu-i treaba mea! Felicitări pentru studii!
P.S. Am auzit (neoficial, desigur) că,începând cu anul școlar următor, studiile profesorilor se vor ,,pirograva” pe fruntea profesorilor care au mai mult de o facultate!

0 0

22.04.2015 14:46 jean_valjean

Eu cel putin am studii, deci este ce sa se pirograveze pe fruntea mea, spre deosebire de altii. Pe cand ne asteptam la un examen la RELIGIE sau la SPORT, tovarase sportiv??? Din cate am inteles eu, in prezent invatatorii se autointituleaza profesori. Pe ce criterii?? Ma intreb retoric, bineinteles, pentru ca habar nu aveti ce studii sunt necesare pentru a deveni profesor. Apropo, dupa ce ai pus virgula nu e greu sa bati un spatiu, chiar se impune acest lucru.

0 0

22.04.2015 20:02 sportiv

Mulțumesc pentru indicația de a ,,bate” un spațiu! Chiar dacă nu peste tot am ,,greșit” îmi însușesc ,, greșeala”! Nu, domnule, eu nu mă autointitulez profesor deoarece n-am studii de acest nivel și nici n-am avut de gând să fac altceva decât ceea ce am făcut, adică acel liceu pedagogic, terminat cu medii peste 8 în fiecare an școlar (în anul V 8,99) și 8,66 la diplomă, dar după cum spuneam nu se ,,pirogravează” în frunte niciun titlu!(Pentru a nu mai greși sunt două ordine de ministru care reglementează activitatea învățătorilor/profesorilor în învățământul preprimar și primar -inclusiv L 1/ 2011)! Așa, pentru tine: am două fete, absolvente de litere ; una română franceză (culmea, ca și tine) la Iași -acum vreo 7-8 ani, cealaltă etnologie și folclor cu master în antropologie, la București (acum 2 ani)! Că lucrează în alte domenii (deocamdată) este cu totul altceva! Cât despre biserică: am ,,descoperit” mersul la biserică, destul de târziu! Fiecare are dreptul să judece această instituție, cum crede !
Revin cu ceea ce am mai scris mai înainte. Profesorii de religie AU ACELAȘI STATUT CAȘI CEI DE LA ORICARE ALTĂ SPECIALITATE! Dau titularizare, definitivt, grade didactice, fac perfecționare continuă! NU-i angajează BISERICA (popii cum, încorect, te exprimi). Sunt angajații sistemului de învățământ. Au, spre deosebire de alte specialități, nevoie de o binecuvântare a ierarhului locului la angajare , lucru stipulat în protocolul dintre minister și conducerea bisericii! (Și nu e vorba numai despre ortodocși!)
P.S. Nu pot nega faptul că peste tot apar ,,uscături”-chiar și în rândul preoților-sau în familiile lor! Este inevitabil ca în oricare alt domeniu al vieții sociale și nu numai! Toate cele bune!

0 0

22.04.2015 15:05 jean_valjean

Dragalexe, am citit mesajul tau de pe data de 17 martie 2015, si, ca si cadru didactic, o spun si o recunosc, desi asta nu ne face cinste ca si comunitate, ca ai perfecta dreptate. Si eu am un elev (fiu de popa). Ce sa mai, e supradotat baiatul, injura prin pauze afara si pe hol cat il tin balamalele. Am discutat cu tata-su dar replica e mereu aceeasi: "Baiatul meu nu injura niciodata, stiu cum l-am educat". Asta e un aspect general valabil pentru hahalelele care provin din familii instarite. In asta consta pentru ei dezvaluirea nivelului ridicat de cultura si de civilizatie la care se afla. Ce efect are ora de religie asupra lor??? Poate imi explica vreun popa sau calugarita care a postat pe acest forum in favoarea orei de religie.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 52 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

317 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN