Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări
Propuneţi un sondaj

Sondajele Didactic.ro

Care este părerea dvs despre procesul de evaluare a cadrelor didactice? (Vă rugăm argumentaţi în comentarii).

Elevii şi părinţii nu ar trebui să intervină deloc.
54.1% ( 343 voturi )
Elevii şi părinţii ar trebui să fie consultaţi în evaluarea cadrelor didactice, fără să influenţeze cuantumul salariului.
29.81% ( 189 voturi )
Elevii şi/sau părinţii ar trebui să contribuie semnificativ în procesul de evaluare a cadrelor didactice, inclusiv să influenţeze cuantumul salariului.
7.41% ( 47 voturi )
Doar părinţii ar trebui consultaţi în procesul de evaluare a cadrelor didactice, fără să influenţeze cuantumul salariului.
3% ( 19 voturi )
Doar elevii ar trebui consultaţi în procesul de evaluare a cadrelor didactice, fără să influenţeze cuantumul salariului.
5.68% ( 36 voturi )

Nr. total voturi: 634 Sondaje anterioare

Propus de: angelailas | 08.10.2015 / 4402 vizualizări

62 comentarii

Comentarii (62)

40 1

08.10.2015 20:34 danalina1

Care parinti? Care nu se prezinta la nicio sedinta tot timpul anului? Care-au promovat pt. ca sa nu scada nr. de elevi si sa nu dispara posturi? Care habar n-au sa scrie, dar cunosc "democratia"?
Care elevi? Cei care se filmeaza facand sex in wc sau in parcuri? Care fumeaza jointuri si-i ia salvarea in timpul orelor pentru ca ei nu considera prezenta la ore ca fiind necesara?
Sa se implice in stabilirea salariilor si pensiilor nesimtite ale guvernantilor...

8 1

19.10.2015 14:40 m_d_39

Bine punctat!

0 1

20.10.2015 21:08 vasssy

ati punctat foarte bine situatia invatamantului romanesc! o sa ajungem sa ne cersim salariile dupa ani de studii,perfectionari, cursuri cu bani care nu sunt punctate decat 5 ani!

3 0

21.10.2015 18:15 Discipolul

Şi faptul că fac sex unde vrei şi unde nu vrei nu ni se datorează şi nouă, adulţilor, în general, şi a cadrelor didactice în special? Sigur că, din nefericire, sună ca o aberaţie ca salariile noastre să fie stabilite de părinţi şi elevi. Însă de-abia atunci ne vom numi o ţară civilizată, când salariul va fi determinat, corect, obiectiv, fără trafic de influenţă, fără niciun iz de corupţie, de către beneficiarii muncii noastre de la catedră.

0 0

23.10.2015 12:44 clau7070

Aș putea, retoric, bineînțeles, să întreb și care învățământ, cu profesori atât de bine educați încât sa fie doar capabili sa profeseze injurii, dar incapabili de a forma și educa pe cei pe care îi înjură? Slab sistem din pricina fricii unor incapabili. Ce e atât de rău în a consulta părinții? Sau noi trebuie doar să plătim și sa suportam oalele sparte?

1 1

25.10.2015 20:22 catauta

Cred ca ar trebui sa gandim si din perspectiva parintilor .Cum percep ei activitatea cadrelor.Trebuie sa recunoastem ca exista si uscaciuni.Ca parinte am multe de reprosat domnilor profesori.De ce sunt necesare meditatiile la gimnaziu inca din clasa 5? De ce exista indiferenta legata de modul in care inteleg noile cunostinte predate?De ce invatatorul scoate la tabla 23 elevi ,pentru a verifica modul de intelegere iar profesorul doar 2 ?( acestia fiind cei cu care face pregatire)

39 0

08.10.2015 21:37 lucia2

Care parinti? Cei care vin in stare de ebrietate la scoala si adreseaza "adevaruri" cu mintea lor afumata? Care parinti? Cei care au un vocabular in familie sub orice nivel de civilizatie, vocabular pe care copiii il imprumuta si, bineinteles il folosesc? Care parinti? Cei cu care discuti si le demonstrezi de ce este necesar sa-si supravegeze copilul( ca de ajutat..de unde....lipsa stiinta... ) si in perioada depunerii dosarelor pentru bursa sociala intreaba "di ci" al lui mandru "ficior" nu ia bursa?

5 0

17.10.2015 08:45 mirelam

Bravooooo!

28 1

08.10.2015 22:06 eu_cremona

Oare nu ar trebui evaluati parintii?

1 0

20.10.2015 17:55 pucheadorel

O, dacă ar fi evaluați părinții!... O, dacă ar durea prostia!... I-am vedea pe mulți dintre ei pe holurile școlilor bandajați la cap. Chiar azi am avut o surpriză din partea unuia. „Ficior-su” habar nu are pe ce lume trăiește, e un copil cu CES care ar trebui evaluat de un psiholog. Dar cu cine să vorbești? Ei tot timpul au „treabă”, „nu au timp” (mă întreb dacă au timp să trăiască sau să respire!), dar au pretenția de la noi să le facem copiii savanți, dacă se poate! Mi-e silă de astfel de oameni! Sincer! Și ei să mă evalueze pe mine? Cu ce autoritate? Ca ce chestie? El nu e în stare să se evalueze pe el, habar nu are ce e aia evaluare... Așadar, părintele de care vorbesc (e cam pretențios, totuși, termenul de „părinte” pentru unii!) are copilul cu CES, nu știe lucrul acesta pentru că nu comunică deloc cu școala, eu nu am cum să-i spun pentru că îi cunosc reacțiile, copilul nu și-a însușit nici măcar alfabetul, deși e în clasa a II-a. Temele copilului i le face sora acestuia sau părintele în cauză (tata) iar mie mi s-a făcut lehamite să-i pun până și „văzut” pentru că știu că i-l pun degeaba. I-am spus copilului să nu-i mai scrie sora lui, iar azi tata (că mama nu știe boabă de carte) mi-a scris o... să-i zicem scrisoare „neprotocolară” în care mă „informează” că nu-i scrie nimeni temele copilului, ci și le face el însuși, dar e cam „puturos” (redau termenul folosit de el). Așadar, unii dintre părinți chiar ne cred proști! Și să mă evalueze astfel de „părinți”? Haida-de, NU, MULȚUMESC!

2 0

21.10.2015 18:17 Discipolul

Generalizaţi, mult stimate. Şi din tonul, chiar din motivele supărării dv., mă tem că reiese un singur lucru - vă cam identificaţi...

29 1

08.10.2015 23:06 usureluzenovia

Evaluarea cadrelor didactice este facuta de oameni pregatiti pentru a evalua competenta acestora.Apoi,pentru cine nu stie si nu lucreaza in sistem,toate cadrele didactice participa la cursuri de formare continua,dau grade didactice,au periodic inspectii la clasa etc.
In ce calitate vin parintii sa evalueze un cadru didactic? Au pregatire pedagogica? Nu poti evalua pe cineva,daca nu ai cel putin pregatirea celui evaluat!! Nu vreau sa jignesc parintii,dar dumnealor au alte indatoriri privind instruirea si educarea copiilor pe care -i primim la scoala,indatoriri de care multi uita.
Cat priveste evaluarea unui cadru didactic de catre elevi....cred ca nici nu ar trebui sa se puna in discutie lucrul acesta.

19 1

11.10.2015 19:09 ade2010

Foarte bine spus!

2 0

19.10.2015 17:59 Edurne_Benedicte

Dumneavoastra in ce calitate evaluati un parinte sau care sunt criteriile dupa care va il evaluati?
Trebuie sa recunoastem ca exista si parinti mult mai pregatiti decat cadrele didactice si sunt evaluati gratuit de catre acestea, desi multe dintre ele nu au nici macar "calificarea de parinte".

0 2

20.10.2015 17:58 pucheadorel

În primul rând evaluarea părinților de către cadrele didactice se face în baza contactului direct cadru didactic-părinte-elev. Apoi se mai iau în calcul chestionarele și evaluările psihopedagogice. Mai ales cadrele didactice calificate au tot dreptul să evalueze părinții deoarece au parcurs modulul psihopedagogic, deci au pregătirea necesară pentru aceasta.

2 0

21.10.2015 18:19 Discipolul

Poate că vom ajunge cândva ca părinţii, în imensa lor majoritate, să fie oameni integri şi, mai ales, competenţi în ceea ce înseamnă aprecierea corectă a contribuţiei unui cadru didactic la dezvoltarea copiilor acelor părinţi. Dar v-aţi gândit că noi, acum, îi pregătim, de fapt, pe părinţii de mâine?

20 1

09.10.2015 10:01 elsei

Daca parintii au studii echivalente cu ale profesorilor, este posibil. Un parinte care stie sa judece un profesor ar trebui sa-si educe singur copilul nu sa il trimita la scoala .....Probabil cunoaste mai bin decat dascalul pedagogia si psihologia copilului sau. Dar nici macar "cei 6 ani de acasa" nu prea se regasesc in educatia la proximativ 80% din elevi. Si atunci cu ce drept?

23 1

09.10.2015 18:32 1a2s3d4f5g

Este o jignire adusa cadrelor didactice punerea in discutie a acestei probleme!

4 0

18.10.2015 10:41 Edurne_Benedicte

A contribui in procesul de evaluare a cadrelor didactice nu inseamna a judeca. Pana la urma traim intr-o tara democratica care promoveaza "libera exprimare". Oare nu "dascalii" au promovat parintilor aceasta "libera exprimare" in activitatile privind drepturile copilului/omului? Sunt numerosi parinti care au mult mai multe studii decat numeroase cadre didactice suplinitoare. Daca parintii si-ar educa singuri copiii acasa, cadrele didactice din ale cui contributii ar mai fi platite? Si de ce sa nu recunoastem ca exista cadre didactice cu functii de conducere care nu stiu inca ce inseamna a educa! Pana la urma un cadru didactic bine pregatit nu se teme de evaluarea unui parinte sau a unui elev. Oare sistemul educational finlandez (cel mai bun sistem educational din lume) tot de evaluarea parintilor si a elevilor se teme? Din contra, haideti sa fim mai reflexivi si sa recunoastem ca parerea parintilor si a elevilor ne-ar ajuta sa stim ce anume ar trebui sa schimbam in procesul nostru didactic pentru ca acestia sunt "materia noastra de lucru". Daca nu tinem cont de parerea lor care este cea mai sincera, de parerea cui sa ascultam: de parerea inspectorilor care au mai putina pregatire decat a cadrelor didactice, de parerea metodistilor pe care ajungem sa nu ii cunoastem decat la inceputul sau la sfarsitul anului scolar, de programa educationala care nici din punct de vedere teoretic nu este intocmita corect?

3 3

19.10.2015 10:12 elsei

Parerea lor care este cea mai sincera? Eu cred ca traiti in alta tara decat Romania sau poate lucrati intr-o scoala cu copii numai de intelectuali foarte inteligenti....Dar nu in toate scolile exista numai asemenea copii. Constiinta mea de dascal este cea care m-a determinat si ma determina sa fiu un dascal bun!!!! Nu contest ca parerile elevilor si a parintilor ne ajuta dar, pana la a evalua profesorii este o cale prea lunga! Am o experienta didactica prea lunga pentru a sti ce sa fac, teoria este frumoasa dar practica "te omoara"!

3 1

19.10.2015 14:43 m_d_39

Atunci cand sistemul nostru educaţional va fi ca cel finlandez vom putea să ne comparăm cu ei la toate capitolele.Până atunci...

1 1

23.10.2015 21:18 iulia30

Nu stiu de ridicati atat in slavi invatamantul finlandez? Doar la testele Pisa au rezultate bune, sa nu uitam ca aceste teste sunt elaborate de ei. Daca va uitati la olimpiadele internationale sunt pe ultimile locuri. Incercati sa aflati pareri ale parintilor de acolo si va veti convinge.

11 1

09.10.2015 18:32 151276

Sunt parțial de acord cu mesajele anterioare. Cred că orice părinte cu scaun la cap știe că nu poate evalua obiectiv un cadru didactic. Dacă totuși o face, probabil reproduce cuvintele unui alt cadru didactic, presupus mai pregătit decât evaluatul.

11 1

09.10.2015 19:17 elsei

Si are acest drept? Nimeni nu are dreptul sa ma judece nici macar alt cadru didactic! De unde se stie ca el ar putea fi mai bun decat mine?!?

2 0

19.10.2015 17:37 Edurne_Benedicte

De unde ideea aceasta de "a judeca"?
Conform DEX: A JUDECÁ, júdec, vb. I. 1. A aprecia, a prețui, a califica. ♦ A considera, a socoti drept... 2. A critica, a condamna, a mustra.
Sondajul se refera la CONSULTAREA sau nu a parintilor/ elevilor in evaluarea cadrelor didactice.
Conform DEX: A CONSULTÁ, consúlt, vb. I. Tranz. 1. A întreba, a cere o părere, un sfat.
Pana la urma oricine este liber in a-și forma o opinie despre cineva sau ceva examinând argumentele si luând în considerare împrejurările, urmările etc.

13 1

09.10.2015 21:33 Starina

Scuze, dar cine propune asemenea idei pentru sondaj ? De-a dreptul enervant și jignitor la adresa tuturor cadrelor didactice. Sunt și uscaturi, ca în orice pădure, dar stați așa. Ajunge!!!

2 0

19.10.2015 17:40 Edurne_Benedicte

Acest sondaj este propus de un coleg sau o colega de-a dumneavoastra!

9 3

09.10.2015 22:29 moniq

Parerea mea este ca elevii sunt cei care ne evalueaza fie ca vrem, fie ca nu. Ei au pareri despre fiecare dintre noi. La fel si parintii. Daca noi bagam capul precum strutul, atunci nu vrem sa stim daca munca noastra este apreciata, sau nu, de catre beneficiarii directi - elevii- si indirecti - parintii- ai educatiei. Noi trebuie sa primim aprecierile lor, ale elevilor, caci doar pentru ei muncim, nu? Trebuie sa stim daca o facem bine sau nu, daca trebuie sa ne corectam pe alocuri, trebuie sa mai citim pe ici, pe colo...
Astept aprecieri/critici de la cei care vin sa-mi ceara hartii? Nu pentru ei si hartiile lor muncesc.

7 4

10.10.2015 21:11 ConstandacheM

Este jicnitor pentru cadrele didactice sa fie evaluate de parinti. Cum ne poate evalua un elev sau un parinte fara sa aiba o pregatire pedagogica?

9 1

12.10.2015 09:45 sportiv

Prin alte zone se zice ,,jiGnitor” :)

5 4

12.10.2015 20:21 ConstandacheM

Stiu foarte bine cum se scrie cuvantul jignire.Cred ca din cauza tastaturi s-a intamplat asa ceva

7 2

12.10.2015 22:03 h_oltea

Dar ,,tastaturi" e tot din cauza tastaturii? Cred că uneori se pricep mai bine elevii... sau părinții. :(

2 1

19.10.2015 16:55 luciapopa7

Cred că Moniq nu face diferența între „apreciere” și „evaluare”!

5 0

11.10.2015 09:20 agnes_nora

Lucrez la o scoala unde 85% din parintii nu stiu sa scrie, nu sa evalueze rezultatele mele. Ce ar trebui sa facem ca sa fie multumiti? Poate sa dam calificative pe placul parintilor si sa nu ne mai face meseria asa cum am fost invatati...

3 0

17.10.2015 14:17 iordache72

cred ca cea mai mare multumire a parintilor este ca copilul sa se duca acasa si sa le spuna:
- Mamă, tată! Vreti să vă citesc sau socotesc ceva? Eu vreau sa ajung cineva în societatea în care trăim, de aceea ma duc la şcoală să învăţ.

12 2

11.10.2015 12:26 ingridm

Meseria mea e de profesor. Am studii superioare. Evaluez cumva instalatorul care imi pune instalatia sanitara? :)

5 1

14.10.2015 15:49 cristinakiru

Daca in doua zile de la terminarea lucrarii constatati ca tevile curg pe la imbinari, da, il evaluati! Asa cum si eu, in calitate de parinte pot evalua un profesor de matematica ai carui elevi promoveaza in totalitate exmenul de capacitate cu medii peste 9,00 (fara ca parintii sa fie nevoiti sa plateasca pentru pregatire suplimentara in particular) sau pot evalua un profesor (tot de matematica, din pacate) care intra la clasa, da ceva de lucru elevilor, iar el se aseaza la catedra si citeste ziarul sau motaie.

6 1

14.10.2015 16:19 popina

Profesorul nu lucreaza cu lemn, metal,... "Materialul" cu care lucreaza este diferit, iar rezultatele difera foarte mult chiar daca el, ca profesor isi da toata silinta.

Exista si situatii unde ACELASI PROFESOR la o clasa are rezultate foarte bune, iar la alta clasa, in aceeasi scoala, rezultatele sunt la polul opus. Oare nu e acelasi profesor? Oare nu depune acelasi efort? Oare a "sta si citeste ziarul"in ora? Nu prea cred ca poate sa se comporte asa diferit de la o clasa la lata, de la o ora la alta. Va asigur ca la a doua clasa efortul depus, consumul nervos e mult mai mare.

Problema e "materialul uman" cu care lucreaza.
Una e ca parintii sa spuna "du-te, mai copile, si fa-ti temele, invata!"
Alta e ca parintii sa spuna "ce-i tot trebuie si la doamna aia sa tot scrii teme, ia mai las-o in ...." Si totusi face ce poate si cat poate si cu acesti elevi.

SUNT CURIOASA: In aceasta situatie CUM IL EVALUATI pe profesor???!!

1 3

14.10.2015 23:09 cristinakiru

In postarea mea am vorbit de doua persoane diferite - un profesor cu rezultate excelente la toate clasele la care preda, in aceeasi scoala, ani la rand! Poate ca a avut noroc si intregul "material" cu care a lucrat a fost de buna calitate - nu stiu ... e insa greu de crezut! Iar in al doilea caz, sunt si eu curioasa: ce efort considerati dumneavoastra ca depune acel profesor sau cat de mult isi da silinta citindu-si ziarul sau dormitand la ore??

Intamplator cunosc si un profesor in situatia descrisa de dumneavoastra si va pot spune ca la clasa dificila are si elevi buni si are si rezultate cu acestia pentru ca intr-adevar isi da silinta. Cum il evaluez? In primul rand este un OM de o calitate deosebita care nu renunta la niciun copil indiferent cat e de dificil, iar din punct de vedere profesional - nota 10!

2 1

19.10.2015 17:03 luciapopa7

Cristinakiru, îl apreciați sau nu, NU îl evaluați!!! NU aveți pregătirea necesară , și nici experiență, pentru a putea îndrăzni măcar să vă gândiți că ați putea evalua un cadru didactic.

10 1

12.10.2015 14:14 violeta13

Din cauza acestor idei am ajuns de rasul lumii. Toti isi dau cu parerea despre profesor iar noi trebuie sa suportam ifosele tuturor. Noi suntem evaluati de inspectori , directori , prin examene etc . Mai bine si-ar da cu parerea -obiectiv- despre copiii lor , unii cu deficiente de comportament foarte grave , dar de unde sa invete altceva , ca asa spune mama si tata, ca d-na /d-l prof trebuie comentat si evaluat .... copilul poate sa faca ce doreste ca prof. sta drepti . VA FI SI MAI RAU !!!!

3 1

12.10.2015 15:10 lalu123

asa este,sunt de acod cu tot se e scris ....

2 2

17.10.2015 14:30 iordache72

nu inteleg cum puteti vorbi folosind un astfel de limbaj: copiii lor, cu deficiente de comportament. Domnilor, sa nu uitam ca d-voastra nu ati avea obiectul muncii daca acestia nu ar exista.
Vi se pare normal ca un profesor de romana (care lipsea de la ore sau statea la usa clasei sa vorbeasca la telefon) sa-i spuna unui elev olimpic la matematica sa se duca măturator de stradă, ca nu a dorit sa ajute la organizarea olimpiadei nationale de română (nu avea decat 2 medii de 9, restul de 10 şi media 6 la română), iar la bacalaureat copilul sa ia nota 9.40 fără meditatie. Acel copil in prezent este student cu bursa in strainatate iar d-na bine merci este inspector adjunct la ISJ, ca doar a fost evaluata de prietenii ei cei mai buni.

2 2

19.10.2015 17:15 luciapopa7

Iordache, dați dovadă de subiectivism, pe lângă alte exagerări sau interpretări eronate din partea copilului sau a părintelui. În plus, nu există pădure fără uscături nici printre profesori, cum nu există nici printre părinți - dar de aici și până la a-și permite un părinte luxul să evalueze un cadru didactic, e cale nu lungă, ci imposibil de atins.

5 1

12.10.2015 19:55 y3t5r7

Drumul spre iad este pavat cu intenții bune! Ideea cooptării părinților în evaluarea profesorilor (dintr-un anume punt de vedere, până la un anumit nivel, și a elevilor) este o idee generoasă, democratică, normală - ei sunt beneficiarii, nu? - dar... Și aici încep problemele! Unele evidențiate de colegi mai sus: referitoare la interesul părinților, nivelul și calitatatea colaborării cu școala, pregătirea lor, ... Noi facem evaluare, de diverse feluri, de o viață și tot mai greșim, și tot mai avem de învățat! Dar dumnealor? Care nu au habar de activitatea profesorului? Care văd, dacă văd și cum văd, doar partea vizibilă a activității profesorului. Și care nu au făcut niciodată vreun fel de evaluare, darămite a activității didactice? Ce va ieși?

6 3

12.10.2015 22:12 h_oltea

Oare ne este frică de evaluarea părinților sau a elevilor? Dacă părerea noastră despre propria activitate este că aceasta se ridică la nivelul „foarte bine”, de ce am crede că părinții ori elevii nu îl văd? Cred că fiecare profesor face activitate didactică în așa fel încât se observă calitatea actului desfășurat. Așa că... fruntea sus! Nu trebuie să fim nici suspicioși, nici malițioși!

5 2

14.10.2015 15:44 Liceall

Au EI, competenţa lor ?
Au EI, pregătirea lor pedagogică ?!
Au EI, ştiinţa lor psihologică ?!!
Au studiat EI, oare, psihologia vârstelor ?!!!
dar...

6 3

15.10.2015 16:13 adidima2002_vol

Care profesori? Care se poarta frumos cu elevii atata timp cat aduc daruri scumpe? Care dau note mari nemeritate celor care vin cu plicuri? Care intarzie la ore barfind in cancelarie? Care pun copiii sa copieze din manual? Vorbiti de grade si onoruri? Dar stim cu totii ca lectiile pregatite pentru inspectii sunt cu adevarat pregatite? Tabla interactiva din clasa fiicei mele a fost exclusiv folosita pentru o inspectie? Ca sa nu mai vorbim de de profesorii ca injura, umilesc elevii, sau chiar ii lovesc, ii trag de urechi. Toti profesorii au pregatire pedagogica. Va intreb cati dintre dumneavoastra stiti ce inseamna un copil cu autism, dislexie sau ADHD? Cati dintre dumneavoastra nu certati sau nu pedepsiti un copil hiperactiv care va deranjaza lectiile, chiar daca are simptome clare de ADHD? Spuneti ca parintii isi lasa copiii nesupravegheati...dar in scoli copiii sunt nesupravegheati. In tarile civilizate toti copiii ies afara in pauze in mod obligatoriu, si sunt 5-10 profesori de serviciu in fiecare pauza. In scolile noastre minunate, pana si in clasa I copiii sunt lasati nesupravegheati. Profesorii sunt platiti ca orice roman bugetar pentru o norma de 40 de ore pe saptamana, cati insa stau in scoala 40 de ore? Si sa nu mai vorbim de vacante, planificari si resurse... Insa ce e mai important, este ceea ce invata copilul de la profesori. De aceea, cu putine exceptii, copiii au nevoie de meditatii - pentru ca materiile nu sunt predate bine, nu se folosesc metode interactive, temele nu sunt corectate. Copiii sunt pedepsiti pentru o tema nefacuta sau pentru o lectie neinvatata, dar atat de rar am vazut incurajari din partea dumneavoastra, a dascalilor...Oare cum se reflecta acele cunostinte pedagogice sau psihologice in aceasta atitudine punitiva? Nu suntem toti inculti, stimabili dascali! Nu mai folositi acest ton condescendent, nu va face cinste... Eu cred ca societatea ar avea de beneficiat daca parintii si elevii ar evalua profesorii. Profesorii buni, care au rezultate bune, sa fie rasplatiti pe masura - sa aiba salarii duble, triple sau si mai mult. Ceilalti, nu. Nu ne dorim uniformizare, nu mai suntem in epoca comunista. Cei buni sa fie rasplatiti, cei cu rezultate slabe - sa suporte consecintele. Doresc sa inchei prin a-mi cere scuze pentru cei pe care eu ii consider exceptii de la regula, si anume acei profesori exceptionali care stiu sa inspire copiii, care ii fac sa iubeasca materia respectiva si care trateaza copiii cu respect.

2 0

16.10.2015 20:45 simon382005

De obicei adevarul e pe la mijloc... Uscaturi exista peste tot, inclusiv in invatamant. Pe de alta parte, evaluarea profesorilor, cel putin la nivel de liceu, e foarte greu de facut in conditiile sistemului actual de admitere. Cum poti evalua cu aceleasi standarde profesorii de la un liceu de elita, unde ultima medie de admitere e in jur de 9.00, cu profesorii de la un liceu tehnologic la care prima medie de admitere e 7.00? E ca si cum as evalua cu acelasi indicator, sa-i zicem, rata de supravietuire a pacientilor, atat medicul ortoped, cat si medicul oncolog. Dupa un astfel de criteriu, cel de-al doilea nici n-ar merita sa existe, fiindca, nu-i asa, din pacate, daca ajungi la el, e de rau (si nu numai in tara noastra...).

3 1

16.10.2015 21:06 sportiv

Probabil la voi la,,Ieși” se întâmplă mult mai multe decât ai putut cuprinde în acest text! 1. Nu stau la școală 40 de ore pentru că școala NU asigură condiții să se ,,stea” (A se vedea școlile din mediul rural și nu numai unde se învață în cel puțin 2 schimburi). Mai mult decât atât trebuie să folosim computerul și imprimanta de acasă! Cele de pe la majoritatea școlilor ori nu sunt, ori nu au toner, ori, pur și simplu, nu funcționează! 2. Da ! De câte ori merg într-un autocar, să zicem, îți dai seama automat câți profesori sunt! Înjură ca birjarii tot drumul ( din obișnuință, nu de altceva).3. Știm ce înseamnă autism, ADHD, (CES ) în general! Dacă ați fi citit metodologia integrării acestora în înv. de masă, ați fi văzut câte ,,nevoi” mai sunt în afara învățătoruilui/profesorului de la clasă! Ce ziceți sunt rezolvate? :) 4. Mă faci să râd cu ,,metodele interactive”! Interactivitatea presupune și ,,contribuția elevilor”! De unde trebuie s-o luăm? 5. Sigur că trebuie ,,pedepsiți” pentru teme neefectuate și lecții neînvățate, de care părinții ,,află” de cele mai multe ori la evaluările naționale și, mai trist, la sf. anului școlar când vor premii! 6.Pe profesori îi interesează activitatea pentru care își dau ,,sufletul” uneori, nu ,,beneficiul” societății ( de care sunt ,,alții” interesați, după cum se observă cu ochiul liber)!Apropo: cine face - și, mai ales cu ce- ,,evaluarea” celor care trebuie ,,să fie răsplătiți pe măsură” (cum cereți) sau a celor care trebuie aruncați? Toate cele bune !

2 1

16.10.2015 00:00 mykmyk

Cadrele didactice sunt ,,evaluate" permanent de toti oamenii, si priceputi si nepriceputi.
Ce-ar fi sa se ocupe mai mult de copii? Eu nu prea am vazut parinti care sa -si critice copiii. Cat priveste profesorii, despre ei sunt sunt mii de pareri. Nu sustin ca sistemul este perfect, dar ce-ar fi sa construim in loc sa daramam?
Inainte de toate, cred ca educatia de acasa isi spune cuvantul si la scoaa.
Care este postul de televiziune care promoveaza un invatamant de calitate?
Care sunt emisiunile adresate doar copiilor?
Cat de mult sunt promovate cadrele didactice si elevii de exceptie?
Ce fel de modele au copiii nostri? Poate stie cineva sa raspunda.
Pana atunci continuam sa ne miram sau sa nu ne mai miram de nimic.

2 0

19.10.2015 18:07 Edurne_Benedicte

Oare cadrele didactice (pricepute si nepricepute) nu "evalueaza" permanent parintii?

2 0

16.10.2015 22:24 lacramioara_handuc

Există şi alte discipline în afară de matematică?
Dar salariul, salariul cât este?
Cuvântul "consultaţi " din expresia "ar trebui să fie consultaţi" oare trebuie înţeles ca o rezolvare a problemelor cu "uscăturile" ?

0 1

17.10.2015 14:07 iordache72

Dupa mine, toate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar ar trebui sa treaca printr-o evaluare, atat la nivel de cunostinte detinute cat si la nivel pedagogic (sistem de predare). Nu mi se pare normal ca sa vina copilul acasa si sa spuna parintilor ca nu facem nimic la germana, ca d-na sta numai pe telefon sau laptop si pe noi ne pune sa copiem texte, ca se discuta la ora despre cu totul altceva, mai putin materia, ca profesorul pleaca de la ora si apoi tot dânsul este revoltat ca de ce copiii fac galagie, ca la ora le pune desene animate in romana, in niciun caz germana. Dintr-un manual platit de parinti (destul de scump - peste 100 lei) cu 16 lectii, in timpul anului scolar nu au facut decat 10 lectii, si alea nu cu toate exercitiile facute.
Dragii mei,
Ce poti sa-i spui acestui copil care doreste sa invete dar nu poate ca are la clasă un profesor care nu-si face datoria de dascal. Copilul este cel care este in masura sa spuna daca intelege sau nu lectia predata de profesor, daca acesta isi face datoria si se comporta ca un adevarat dascal. Adevaratele cadre didactice numai exista in invatamantul romanesc, acestia au plecat in strainatate neprofesand in domeniu, în invăţământul romanesc ramânând cei care se simt confortabil cu salariul care li se da, care s-au titularizat cu "numele". Nu generalizez aceasta situatie, dar aceasta categorie de cadre si-a pus amprenta negativa asupra invatamântului romanesc si ei ar trebui supusi unui proces de evaluare mai riguros.
Şi-a spus părerea un parinte care nu stie ce sa-i raspunda copilului (copil de nota 10) atunci cand vine acasa si spune:
Mamă, eu nu invat nimic la ora de germana, deşi am 10! Nu vreau să fiu o vişină frumoasă pe dinafară dar putredă pe dinăuntru. Poti sa ma dai la meditatie?

2 0

17.10.2015 18:19 sportiv

,,Dupa mine, toate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar ar trebui sa treaca printr-o evaluare, atat la nivel de cunostinte detinute cat si la nivel pedagogic (sistem de predare).” 1. TOATE cadrele didactice trec (obligate de lege, spre deosebire de alți bugetari) prin multe (foarte multe) evaluări de la ,,intrare în sistem” și până la pensie! A se vedea, pentru cei interesați L 1/ 2011 în vigoare! :) 2. Despre ce ,,sistem de predare” vorbim? În învățământ nu există așa ceva, nici măcar ca sintagmă! 3. Nu toți copiii din românica au avut aceeași profesoară la germană! ;) 4. Nu copilul (oarecare) poate spune,, daca intelege sau nu lectia predata de profesor, daca acesta isi face datoria si se comporta ca un adevarat dascal” (Am citat din scrierea dv)! Ar fi și culmea! Dar .....mă rog ,nu mai comentez! 5 .„Adevaratele cadre didactice NUMAI...., iarăși am citat (dar, din păcate, nu e o exprimare în limba română (curentă, poate viitoare, da)!Nu, stimabilă, nicidecum n-aveți dreptate! Cel mai posibil poate fi o concluzie pentru ,,mediul” în care vă ,,învârtiți! Sunt uscături, evident, peste tot, dar....nu aceștia își pun amprenta (sper că știți ce-i aia) pe sistemul educațional ( de învățământ!) P:S: Vișina frumoasă.....etc e de la dv., sigur nu de la copil, dar... Succes!

0 1

18.10.2015 14:51 luminita_pascalin

Uitam cu totii ca lucram cu "materialul clientului", clasele nu pot fi omogene din punctul de vedere al capacitatilor intelectuale nici comportamentale, parerile pot fi subiective in functie de factorii mai sus mentionati dar si de situatiile economice ale familiilor. Din experienta celor peste 30 de ani la catedra pot spune ca pentru orice cadru didactic ar trebui sa fie litera de lege sa nu treaca la o alta lectie/capitol pana nu se asigura ca toti copiii au inteles notiunile predate chiar daca riscam sa ramanem cu materie neparcursa. Sa facem corp comun si sa impunem ministerului sa schimbe sistemul de predare si nici un elev sa nu poata trece la capitolul urmator daca nu l-a insusit pe cel anterior si acest fapt sa nu fie motiv de ridiculizare a elevilor mai slabi sau mai lenesi ci o etapa normala in viata de elev.Asa este organizat invatamantul in ANGLIA, FINLANDA, DANEMARCA etc.
Va doresc tuturor un an scolar cu multa rabdare cu elevii, cu parintii lor dar si cu mai-marii nostri care, sa speram, vor asculta si parerile noastre. 18.10.2015

1 1

18.10.2015 14:52 luminita_pascalin

Uitam cu totii ca lucram cu "materialul clientului", clasele nu pot fi omogene din punctul de vedere al capacitatilor intelectuale nici comportamentale, parerile pot fi subiective in functie de factorii mai sus mentionati dar si de situatiile economice ale familiilor. Din experienta celor peste 30 de ani la catedra pot spune ca pentru orice cadru didactic ar trebui sa fie litera de lege sa nu treaca la o alta lectie/capitol pana nu se asigura ca toti copiii au inteles notiunile predate chiar daca riscam sa ramanem cu materie neparcursa. Sa facem corp comun si sa impunem ministerului sa schimbe sistemul de predare si nici un elev sa nu poata trece la capitolul urmator daca nu l-a insusit pe cel anterior si acest fapt sa nu fie motiv de ridiculizare a elevilor mai slabi sau mai lenesi ci o etapa normala in viata de elev.Asa este organizat invatamantul in ANGLIA, FINLANDA, DANEMARCA etc.
Va doresc tuturor un an scolar cu multa rabdare cu elevii, cu parintii lor dar si cu mai-marii nostri care, sa speram, vor asculta si parerile noastre. 18.10.2015

3 0

19.10.2015 01:32 6erika

Să nu uităm totuși, că elevii /buni sau răi/ sunt beneficiarii ”serviciilor educaționale” și prin ei și părinții lor! Da, tot timpul evaluăm specialiști în diverse domenii: vânzătorul de la magazin, poștașul, lucrătorul de la ghișeu, instalatorul, constructorul, chiar și pe șefii noștri - dar foarte rar ne asumăm responsabilitatea pentru ”nota” acordată!
Evaluarea esteun proces absolut normal, dar trebuie date la o parte manifestările emoționale ca să poată fi obiectivă.
vă urez un an școlar cu evaluări reușite

2 3

19.10.2015 14:36 HELGAROTH40

Elevii si parintii lor sunt factori tranzitorii in cariera unui profesor. Ei nu au competentele necesare evaluarii unui cadru didactic.

3 0

26.10.2015 14:42 magghyc

Acesti factori tranzitorii sunt chintesenta, din fericire.

0 2

25.10.2015 14:09 maria_ianus

Am votat pentru varianta b) deoarece sunt de acord ca parintii si elevii responsabili sa fie consultati in evaluarea cadrului didactic fara sa influenteze cuantumul salariului! Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu ceea ce au comentat colegii mei mai sus. Si eu am in clasa parinti care nu vin niciodata la scoala desi odraslele lor fac tot felul de probleme si am intalnit si elevi care nu ar ezita sa se razbune pe profesori pentru ca le-au dat la un moment dat o nota proasta fara sa inteleaga ca acea nota a meritat-o si a primit-o pentru a se indrepta. Iar pentru stimabilul coleg care acuza cadrele didactice pentru ca elevii nu stiu unde si cand sa-si manifeste dragostea tin sa-i spun ca nu noi suntem modelul sau ci familia. Oricat a-i educa elevul cu vorba nu ai cum sa ai acelasi succes ca familia prin faptele lor!

0 0

20.11.2015 23:50 Studentul94

Cred că evaluare ar trebui să fie făcută de instituţii îndreptăţite să facă asta, iar renumeraţia salarială să fie conform rezultatelor nu numai gradelor didactice. Acest lucru ar trebui implementat şi la nivel universitar sincer.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

311 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN