Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări
Propuneţi un sondaj

Sondajele Didactic.ro

Cât de util este caietul auxiliar al manualului după care lucrați în activitatea didactică?

Este foarte util, este construit în oglindă cu manualul și astfel ușurează mult munca la clasă și studiul copilului acasă.
57.4% ( 291 voturi )
Orice caiet e potrivit pentru lucrul suplimentar.
21.1% ( 107 voturi )
Nu avem caiete auxiliare la clasă.
11.44% ( 58 voturi )
Nu sunt de acord cu utilizarea de caiete auxiliare la clasă.
10.26% ( 52 voturi )

Nr. total voturi: 507 Sondaje anterioare

Propus de: ioana_popescu | 15.01.2015 / 4781 vizualizări

39 comentarii

Comentarii (39)

4 1

18.01.2015 07:38 professorbujor

Actualele manuale,la unele discipline,sunt realizate după programa școlară de acum 15-20 de ani ;unele manuale au devenit parțial sau total inutilizabile .Dar, ele sunt retipărite an de an ,în disprețul celor care sunt beneficiarii lor .
În schimb ,editurile private și-au adaptat auxiliarele la necesitățile actuale .
Drept urmare ,utilizarea auxiliarelor, la clasă ,sau acasă, este necesară !
Reforma reală în învățământ ,despre care se tot vorbește,este o gogoașă plină de vid .
Nu există proiect de țară,nu există,implicit,proiect în educație și ,ceea ce este mult mai grav ,nu există o reală preocupare din partea ministerului de resort de a reforma cu adevărat educația !
În schimb ,birocrația este atotstăpânitoare și fiecare lucrător din sector este obligat să se îngroape în mormane de hârtii care se vor ”dovezi” ale activităților care se desfășoară în spațiul real sau imaginar !
Mizeria actuală este și consecința nealocării resurselor bugetare conform legii !
Iar când ne amintim despre ”pactul” politicienilor privind educația,nu știm ce să facem mai întâi : să râdem,sau să plângem ?

0 0

07.02.2015 18:12 m_c_marin

Cred ca vom plange amarnic. Asa cum este "reformat" sistemul, cu discipline "integrate" (vezi Matematematica si explorarea mediului) numarul celor ce vor abandona scoala va fi din ce in ce mai mare, iar rezultatele mult criticate la testatrile nationale din de in ce mai dezastruoase. Multiplele experimente facute atat pe copii nostri cat si pe cadrele didactice, in capul acestora din urma spargandu-se toate oalele, vor conduce catre o societate in care nestiinta va fi majoritara.
Pentru dezastrul din educatie nu este tras la raspundere nici un "facator de programe", nici un membru al comisiilor de avizare ale manualelor si auxiliarelor scolare, care sunt pline ochi de greseli, nici un ministru. Singurii raspunzatori sunt profesorii de la clasa... Pacat.

4 1

18.01.2015 11:54 Popovac

Manualele cu care se lucrează la clasă sunt foarte vechi, după o programă de mult depășită. Efectivele claselor sunt mari, elevii sunt dezinteresați să studieze. Deoarece părinții nu-i urmăresc pe copiii lor și nu vin la solicitările profesorilor pe la școală, ci se mulțumesc să dea telefon rezultatele devin de la an la an tot mai slabe. Reforma din învățământ este doar formală, depinde foarte mult de profesorul de la clasă dacă el dorește să aibă rezultate bune sau nu. De multe ori un profesor exigent și dornic să obțină rezultate bune este considerat de părinți ceaușist, tiranic și este evitat de elevi și de părinții lor. Mai nou oricine are dreptul să intervină în munca la clasă a unui profesor. Contractele ar trebui semnate de părinți, managerul unității și profesorul de la clasă, iar rolul precumpănitor trebuie să-l aibă profesorul, deoarece el muncește nemijlocit cu elevul. Cazurile de indisciplină trebuie analizate și sancționate imediat, nu e permis ca să se tergiverseze acordarea sancțiunii.

1 1

30.01.2015 20:38 beatricer

Nu sunt de acord cu rolul de precumparator al invatatorului.Deoarece sunt cazuri in care(si sunt dese) invatatorul are o recompensa materiala din partea editurii respective.As dori sa ma consulte si pe mine cineva inainte de a plati o suma considerabila aceleiasi edituri pentru n auxiliare(unele zac fara sa se lucreze pe ele).

1 0

03.02.2015 21:45 sportiv

Șpăgarii, nesimțiții! Să pună bani din pungă pentru cei ce n-au văzut niciodată un auxiliar (cam 20 % din numărul de elevi/clase).

1 0

03.02.2015 21:47 sportiv

Șpăgarii! :) Să pună bani din buzunar pentru cei ce nu pot cumpăra! Nesimțiții!

0 0

11.02.2015 23:42 pucheadorel

beatricer: Am făcut comandă pentru 12 caiete auxiliare de clasa I, căci atâția copii am (în afară de cei de la pregătitoare) și nu numai că nu mi-a rămas nimic, dar am pus și bani din buzunar pentru taxele poștale. Așa că nu mai faceți acuzații nefondate, că noi nu știm cum să mai facem ca să fie treaba bună, în interesul elevului și - de multe ori - al părintelui. Pe de altă parte, dumneavoastră nu cunoașteți nici ALTE aspecte ale activității, și anume ceea ce facem noi DUPĂ program. De exemplu, eu utilizez imprimanta mea pentru a printa fișe de lucru și tot ce mai trebuie pentru FIECARE elev, deoarece școala unde lucrez nu e dotată cu xerox. Din această cauză, de câte ori mi s-a stricat imprimanta a trebuit să scot bani... ghici de unde? Exact! Din propriul meu buzunar. Cam asta e...

3 2

18.01.2015 13:43 ilyesi2i

Tocmai pentru ca manualele sunt depasite, folosesc cu succes caiete auxiliare -culegeri , la Istorie, Stiinte, Geografie, Limba si literatura romana, Matematica, la clasa a IV-a.Nu toti copiii le-au achizitionat...La scoala, ,pentru consolidare,folosesc copii xerox (desi este ilegal, ne adaptam...).Cine doreste, face teme suplimentare acasa pe care le apreciez cu puncte rosii, la 5 teme (si nu un exercitiu-doua...:)...), cei care lucreaza acasa corect , primesc FB. Copiii, daca sunt stimulati si motivati corespunzator...invata cu placere! Bineinteles ca exista pe piata multe auxiliare, unele de-a dreptul sub orice critica...Cred ca , in loc sa se lamenteze, este de datoria profesorului sa selecteze informatia, sa ofere elevilor sai CALITATE si EFICIENTA.
Generatiile actuale de copii nu au nicio vina ca s-au nascut intr-o lume a adultilor ignoranti, tristi, care sunt mereu nemultumiti, insa prea putini fac ceva sa schimbe ...

0 1

19.01.2015 19:43 ConstandacheM

Pentru ca pana acum nu au fost manuale pentru clasa a II a,am folosit cu succes caietele auxiliare.Manualele vechi nu respectau programa scolara .

1 1

21.01.2015 19:07 Pachita

Si manualele si caietele auxiliare sunt exceptionale!
Pachita.

1 3

25.01.2015 13:21 Anita Dulman

Multumim pentru apreciere. Va dorim mult succes atat elevilor cat si dmneavoastra!

1 0

11.02.2015 23:30 pucheadorel

Confirm și eu.

1 2

21.01.2015 19:09 Pachita

Si manualele si caietele auxiliare sunt exceptionale!
Pachita.

1 2

21.01.2015 19:17 08flory

Caietul auxiliar ( MEM) invitã elevii sa înveţe într-un mod atractiv si activ, îi ajutã sã înveţe prin descoperire, conţine jocuri interesante, desene adecvate vârstei, exerciţii şi probleme interesante legate de viaţa si activitãţile lor.
Deasemenea acest caiet de lucru oferã numeroase si variate tipuri de exerciţii asigurând fiecãrui elev posibilitatea de a rezolva sarcina solicitatã in ritm propriu.

0 1

21.01.2015 22:15 florinaioanavaida

Sun foarte utile si placute elevilor dar,din pacate,sunt foarte putini parintii care -si permit sa le cumpere,mai ales atunci cand majoritatea traiesc dor din ajutorul social.Trist dar adevarat!

1 6

25.01.2015 20:05 Scrabblera

Este absurd sa supunem parintii la asemenea cheltuieli inutile! TOT, absolut tot ce se face in asa-zisele caiete, pot face si invatatorii/profesorii, daca si-ar da putin silinta...

8 1

25.01.2015 20:20 emil

Imi dau si eu cu parerea, desi nu e specialitatea mea. Am vazut aceste caiete atasate manualelor, din curiozitate, pentru ca am auzit multe comentarii negative despre "auxiliare". Evident le-am avut la indemana pe cele ale Intuitext. Mi s-au parut extrem de utile elevilor si in folosul invatatorilor care nu mai trebuie sa faca eforturi pentru a copia din buget propriu, tot felul de fise necesare la clasa. Un astfe de caiet costa 10 lei, exact cat o revista mai ieftina, cat un magazin de integrame.... Cred ca merita sa existe asa ceva in dotarea copiilor...

2 0

11.02.2015 23:28 pucheadorel

Total de acord. Folosesc auxiliarele Intuitext și confirm ceea ce a spus domnul Emil. Dacă ai manualul și acele auxiliare, plus CD-urile aferente (sigur, bine ar fi să fim dotați și cu calculatoare pentru fiecare copil, dar...), este suficient, după părerea mea.

0 0

11.02.2015 23:29 pucheadorel

Plus de asta, doamna Scrabblera, nu mai suntem pe vremea când făceam fișe cu indigoul de făceam scurtă la mână!

2 5

26.01.2015 05:24 Scrabblera

Dar de ce trebuie sa copiati dv. (la xerox, presupun) si nu copiii (de mana)? De ce trebuie neaparat mers pe efortul minim? Asta nu inteleg...

5 2

27.01.2015 11:04 emil

Timpul copiilor si al invatatorului la predarea matematicii, comunicarii, etc. nu trebuie sa fie dedicat crearii "de mana" a fiselor, testelor, prerechizite. Caietul de lucru pe care eu l-am vazut este un instrument excelent care evita pierderea de timp pentru a "copia" sau reproduce lucruri existente... Invatatorului ii ramane timp pentru a indemna pe copii la creatie: mulaje, desene, constructii, etc. Opiniile pe care le transmit sunt personale, bazate pe ceea ce imi spun zecile de comentarii de pe grupuri, liste, forumuri. Accept observatia ca orice lucru creat de o companie specializata este obiectul unei activitati comerciale. Dar este bine sa stim pe ce dam banii si daca ii dam cu folos. Este bine sa stim ca putem plati o suma minima care ne scuteste insa de cheltuieli suplimentare dar si de eforturi suplimentare. Mult succes!

1 1

03.02.2015 21:57 sportiv

Doamna Scrabblera! Din curiozitate v-ați uitat pe auxiliare (mai ales cele de clasa preg. sau clasa I aII-a)? Dumneavoastră ați reuși să ,,copiați de mână” imaginile ori scrisul de tipar? :)

1 0

04.02.2015 21:25 ela67

Eu consider ca nu ma ajuta pe mine ca elev, si nici ca dascal, folosirea acelorasi tipuri de exercitii ca si in manual. Unde mai ajung sa realizez transferul de competente daca nu in alte contexte decat cele din manual?

1 0

04.02.2015 21:49 sportiv

Păi , câte tipuri de exerciții sunt la adunarea nr. naturale, să spunem, altele decât cele ,,bătătorite”? Sau aplicăm ,,creativitatea” - poate descoperă vreun elev o nouă metodă de rezolvare?

1 0

11.02.2015 23:24 pucheadorel

Sincer, la clasa pregătitoare dacă nu ai auxiliar ești „mort”!

0 1

30.01.2015 11:36 andruskandu

Din pacate, nu as putea raspunde daca sunt in concordanta manualele cu auxiliarele, pentru ca lipsesc .... manualele.
Dar auxiliarele ne-au fost de mare folos pentru a exersa ce s-a facut in clasa.

0 0

03.02.2015 21:58 sportiv

Dacă sunt de la aceeași editură, cu manualele, auxiliarele sunt în concordanță!

0 0

17.02.2015 22:22 andruskandu

Iata ca, din pacate, nu sunt de la aceeasi editura: auxiliarele pe care s-a lucrat pana acum sunt de la arslibri, iar manualele primite acum nici o saptamana sunt de la intuitext. Dar, probabil ca ne vom acomoda....

1 1

30.01.2015 20:34 beatricer

Manualele fiind extrem de evazive ca informatii,constat ca auxiliarul(pe care se lucreaza rar )este mult mai explicit si formulat mai pe intelesul elevului.Din pacate invatatorii din scolile de astazi sunt indiferenti si cu greu mai gasesti un invatator bun in adevaratul sens al cuvantului caruia chiar sa-i placa sa lucreze cu elevii.Asa ca ...pot sa detina orice manual sau auxiliar....caci tot nu se vor implica activ in procesul de predare.Iti spun la unison sa lucrezi acasa....sa lucrezi suplimenatr s.a.m.d.
In concluzie ca sa nu lungesc....pro auxiliar cu conditia sa se lucreze pe acel caiet!

0 3

31.01.2015 21:29 stan_coteanu

Am clasa l in acest an scolar (2014-2015) si ma omor sa-i invat pe copii sa citeasca folosind abecedarul din 2004, fiindca DOMNII n-au putut sa aprobe un abecedar. Lucrez cu caiete auxiliare, dar imi pun problema cum explicam "onor ministrilor" de ieri, dar mai ales de azi, cum de strangem bani sa le achizitionam, caci parintii spun ca ei nu pot face demersuri pentru achizitie?
Si mai am o nedumerire: am un copil la clasa care nu vorbeste si -normal- ca nu invata nimic (nici o litera, nici o cifra) pana la ora asta. Cum promoveaza clasa l ? Sfatuiti-ma, va rog! (E si agresiv cu colegii).

2 1

01.02.2015 09:02 oanamihaela

La liceu, nu cred ca sunt necesare caiete auxiliare. Manualele alternative aprobate/avizate pentru fizica sunt de o calitate modesta si pline de greseli, astfel incat eu si colegii mei preferam sa lucram inca cu manualele "socialiste" intrucat capitolele din programa actuala sunt acoperite de acesta in proportie de 99%. In plus, sunt bine redactate si sunt editate sub egida academiei, deci bine verificate.

2 0

07.02.2015 21:13 professorbujor

Chestiunea manualelor alternative ar trebui pusă în discuție la nivel național .
Pentru că sunt discipline sensibile precum limba și literatura română sau istoria ,discipline în care mulți ”academicieni” au ”elaborat” manuale care nu au nimic comun cu adevărul lingvistic sau istoric din spațiul ”mioritic”.
Desigur că și alte discipline sunt în mare suferință ,dar cele susmenționate au impact major asupra tinerei generații .

0 0

09.02.2015 13:25 danchi

Hartogaria goala de continut scoate in evidenta incapacitatea cadrului didactic.
Manualul este un auxiliar nu un scop al activitatii la catedra.
Dascalii care nu pot face fata fara manual si caiete auxiliare pot fi inlocuiti cu orice robotel :(

0 0

11.02.2015 23:14 pucheadorel

Eu anul acesta am clasa pregătitoare și clasa I (la simultan). La clasa I lucrez după manualele și auxiliarele Intuitext și pot să spun că sunt extrem de bune. Pentru cine va avea anul următor clasa I, recomand cu căldură. La clasa pregătitoare am auxiliare de la Sigma și sunt foarte mulțumit de ele (le-am folosit și anul trecut). De asemenea, recomand.

1 0

12.02.2015 20:02 professorbujor

Constat,cu oarecare tristețe,agresivitatea unor comentatori în a proclama niște aserțiuni ca adevăruri de necombătut .
Nici nu vreau să mai comentez afirmațiile ”academice” ale acestor ”pedagogi” cărora nu am să le mai dau numele, pentru că orice dascăl de bun-simț îi poate identifica .
Am să fac totuși o observație : manualele și auxiliarele sunt indispensabile elevilor pentru munca lor independentă ,iară nu profesorilor !

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

147 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN